Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване за лаймска болест

Изследване за лаймска болест

Изследване за лаймска болест - изображение

Лаймската болест може да бъде много трудна за диагностициране, поради причината, че симптомите й наподобяват тези на много други болести. Ако вие и вашият лекар се съмнявате, че имате лаймска болест, трябва да се премине през подробна анамнеза и физически преглед.

 

Повече за лаймската болест може да прочетете тук:

 

Изследванията за Лаймска болест засичат антитела към бактерия, причинител - Borrelia bugdorferi. Той е разпространен сред определени видове кърлежи. В определени ситуации могат да се използват и други тестове.

Тестовете за антитела са най-често използвани за потвърждаване на диагнозата „лаймска болест”. Те могат да бъдат извършени както с кръвен материал, така и с пунктат от цереброспинална или ставна течност.

Недостатък на тестовете за антитела е този, че те могат да се позитивират до два месеца след заразяването с бактерия, причинител на лаймска болест. Веднъж формирани, антителата остават в организма с години, дори и след успешно излекуване от лаймска борелиоза. Откриването на антитела срещу Borrelia bugdorferi не може да определи момента на заразяване с лаймска болест – дали се е случило скоро или преди години.

Съществуват три вида тест за лаймска болест:

 • Ензим-свързан имуносорбентен анализ (ELISA) - често използван за идентифициране на лаймска болест, поради своята бързина и висока чувствителност
 • Индиректна имунофлуоресценция (IFA) - за разпознаване на лаймска болест
 • Уестърн блот тест - за диагностициране на лаймска болест, но най-често за потвърждаване на резултатите от предните два. Най-често се извършва при съмнение за хронична форма

Тестовете за антитела трябва да протичат двуетапно – да се извърши ELISA или IFA, последван от Уестърн блот тест. ELISA е считан за по-точен и чувствителен тест, но при липса на условия може да бъде заменен от IFA. Уестърн блот тест трябва да се извърши при всички лица с положителен или горно-граничен резултат от ELISA или IFA.

Други тестове са:

 • Полимеразно верижна реакция (PCR) - за засичане на генетичен материал от бактерия, причинител на лаймска болест. Може да се използва за засичане на активен болестен процес, когато има симптоми на лаймска болест, неповлияващи се от антибиотично лечение. PCR тестът не е широко разпространен, поради причината, че е труден за провеждане и изисква определено оборудване. Също така е възможно да се получат фалшиво позитивни резултати
 • Тъканна култура - изследване на тъканна проба за наличието на бактерия причинител на лаймска болест. Този метод е бавен – изисква до няколко седмици за получаване на резултат

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Когато пациента проявява симптоми на заболяването се провежда изследване за лаймска болест. Те могат да включват:

 • Разрастваща се зачервена зона с блед център (мястото на ухапване от кърлежа). Някои автори го наричат „окото на бика
 • Силна уморяемост
 • Треска или висока температура
 • Главоболие и вратна ригидност
 • Болки в мускулите и ставите

Хроничната форма протича с болки в ставите, вдървеност и явления от страна на сърдечно-съдовата и нервната системи.
Тестовете са най-показателни, когато има рискови фактори или проявени симптоми на лаймската болест.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не се изисква предварителна подготовка при провеждане на изследване за лаймска болест.

 

Метод на провеждане на изследването:

Здравният работник ще вземе от Вас кръвна проба.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да усетите леко убождане при въвеждането на иглата във вената.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на кръвна проба с цел изследване за лаймска болест съществуват някои минимални рискове.

 • Кръвонасядане на мястото на убождането. За избягването му почти винаги е необходимо единствено притискане след изваждане на иглата в продължение на няколко минути
 • Флебит. Много рядко усложнение, което преминава обикновено само с налагане с топли компреси
 • Продължително кървене при хора с проблемно кръвосъсирване или на лечение с антикоагуланти или антиагреганти (аспирин, синтром, антистенокардин, варфарин и др.)

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от изследването за лаймска болест се представят в титър. Титър от 1:8 означава, че антитела към бактерия, причинител на лаймска болест могат да бъдат засечени при разреждане на един обем от кръвната проба с осем равни на него обема солен разтвор. С нарастване на знаменателя се увеличава и съдържанието на антитела в кръвта. Следователно титър 1:128 показва наличие на повече антитела, отколкото титър 1:32.

   Нормални стойности:

 • Не се откриват антитела срещу причинителя на лаймска болест
 • Титърът от IFA не надвишава 1:256
 • PCR не открива наличие на ДНК от бактерия причинител

   Отклонения от нормата:

 • Откриват се антитела срещу бактерия причинител
 • Титърът от IFA e равен или по-голям от 1:256
 • PCR засича ДНК от бактерия причинител на лаймска болест

Позитивните тестове за антитела могат да показват както наличие на активна болест, така и останали антитела след преболедуване от лаймска болест. PCR може да се извърши за потвърждение на активен процес след получаване на положителен резултат от тестовете за антитела.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Ситуациите, в които трябва да се избягва провеждане на изследване за лаймска болест, поради несигурност на получените резултати са следните:

 • Наличие на вирусна инфекция, например Епщайн-Бар вирус или HIV
 • Наличие на друга бактериална инфекция
 • Високи нива на холестерола и триглицеридите в организма
5.0, 2 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА Изследване за лаймска болест

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияНовиниЛюбопитноИсторияХранене при...ЛайфстайлКлинични пътекиОрганизацииСпециалистиНормативни актовеЛеченияАлт. медицинаЗдравни съветиМикробиологияДиетиСнимкиТестовеБотаникаНаправления в медицинатаПсихологияСоциални грижиСпортЗаведенияИнтервютаОбразование