Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хинидин

Хинидин

Хинидин - изображение

Хинидин: D изомер на хинин. Хинидинът е лекарствено средство, използвано за лечение на някои сърдечни аритмии, а понякога се използва като антималарик при пациенти, които не могат да понасят хинин.

Хинидинът забавя възбудимостта на сърдечния и скелетните мускули чрез блокиране на потока от натриеви и калиеви йони през клетъчната мембрана. Използва се самостоятелно или в комбинация с фенобарбитал и други антиконвулсанти за лечение на тонично-клонични гърчове, психомоторни припадъци, невропатична болка вкл. диабетна невропатия, индуцирани от дигиталис сърдечни аритмии и аритмии, свързани с удължен QT-интервал.

Дилтиазем намалява клирънса и увеличава времето на полуживот на хинидина, докато хинидинът не променя фармакокинетиката на дилтиазем. Лекарства, които алкализират урината (натриев бикарбонат, тиазидни диуретици) намаляват бъбречната екскреция на хинидин.

Плазмените нива на хинидин се увеличават под влияние на амиодарон или циметидин, а нифедипина ги намалява. От друга страна хинидинът увеличава серумните нива на халоперидол. Фармакокинетичните особености на медикамента не се повлияват от кофеин, ципрофлоксацин, дигоксин, дилтиазем, омепразол, хинин.

Хинидинът се използва основно за лечение на дисритмии. Той действа на ниво натриеви канали на невронната клетъчна мембрана, ограничавайки разпространението на припадъците. Антиаритмичната активност се медиира на ниво натриеви каналчета в нишките на Пуркиние.

2.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ЛеченияБотаникаНовиниЛюбопитноЛайфстайлЗдравни проблемиАлтернативна медицинаСнимкиФизиологияЗдравни съветиИнтервютаМедицински изследванияКлинични пътекиТестовеСпорт