Начало Медицинска енциклопедия Лечения Стволови клетки за трансплантация

Стволови клетки за трансплантация

Стволови клетки за трансплантация - изображение

Стволовите клетки са родоначални клетки, които се делят и диференцират в клетки на всички кръвни линии. Те присъстват в много нисък процент  в костния мозък, откриват се също в периферната кръв и в кръв от пъпна връв. Трансплантацията на стволови клетки може да бъде:

  • автоложна - използват се собствените стволови клетки на пациента;
  • алогенна - представлява инфузия на стволови клетки от друг индивид;
  • сингенна -  стволови клетки се вземат от еднояйчен близнак;
  • ксеногенна - източник на стволови клетки са други животински видове. Такава не се извършва.

Костният мозък може да бъде източник на стволови клетки ако не е засегнат от малигнен процес. Когато липсва съвместим донор между родствениците, се търси съвместим неродствен донор - от международни банки за стволови клетки.
Стволови клетки от периферна кръв се получават чрез левкофереза и след предварителната им мобилизация от костния мозък с помощта на хемопоетични растежни фактори.
Стволовите клетки от кръв от пъпна връв са подходящи за малки пациенти (деца), тъй като те се нуждаят от по - малък брой клетки. Освен това процентът на GVHD в този случай е по - нисък.

3.0, 8 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Стволови клетки за трансплантация

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноСпортНормативни актовеЛеченияИсторияПатологияСнимкиОрганизацииМедицински изследванияХранене при...ФизиологияСпециалистиЛайфстайлЗдравни съветиБотаникаЗаведения