Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника Гастрит и дуоденит Гастрит, неуточнен

Гастрит, неуточнен МКБ K29.7

Гастрит, неуточнен МКБ K29.7 - изображение

Гастритите представляват възпалителни заболявания на стомашната лигавица. При тях се наблюдават различни морфологични и функционални нарушения на стомаха, които невинаги корелират с клиничните симптоми. При гастрит, неуточнен може да има тежки морфологични изменения в стомашната лигавица без клинични прояви, както и изразени диспептични оплаквания без възпалителни и структурни промени в стомашната лигавица. Поради това се изтъква, че понятието гастрит е клинико-морфологично и включва разнообразни морфологични промени и повече или по-малко изразена клинична симптоматика. При характеристиката на гастритите трябва да се има предвид клиничната картина, функционалните промени и главно морфологичните изменения в стомашната лигавица.

Често срещани причини за гастрит, неуточнен са прекомерна консумация на алкохол, продължителна употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства. Кафето може да раздразни и увреди лигавицата на стомаха, което повишава риска от гастрит и язва. Гастрит може да се развие след сериозни операции, травматични наранявания, изгаряния или тежки инфекции. Хронични причини са инфекции с бактерии, главно Helicobacter Pylori, хроничен рефлукс на жлъчка и стрес. Някои автоимунни заболявания може да причинят гастрит.

Признаци и симптоми на гастрит, неуточнен

  • Характерна е болка в горна коремна половина и предимно в епигастриума. Въпреки това може да бъда тъпа и дифузно в корема.
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Оригване;
  • Подуване;
  • Рано засищане;
  • Загуба на апетит;
  • Редукция на тегло.

Диагноза на гастрит, неуточнен
Често диагнозата може да се постави въз основа на анамнезата и клиничната картина на пациента. За потвърждаване на диагнозата и уточняване причините, вида и тежестта на гастрита се използва ендоскопско изследване.

Лечение на гастрит, неуточнен
Лечението зависи от вида и тежестта на гастрита. Медикаментозното лечение се състои в приемане на блокери на протонната помпа и Н2 блокери.

3.2, 10 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Гастрит, неуточнен МКБ K29.7

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Гастрит, неуточнен МКБ K29.7

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Гастрит, неуточнен МКБ K29.7

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияСпециалистиЗдравни съветиАлт. медицинаИзследванияИсторияНаправления в медицинатаЗаболявания (МКБ)ПатологияНовиниДиетиХранене при...ИнтервютаЛюбопитноНормативни актовеОрганизацииСпортБотаникаЛеченияПроизводителиЗаведения