Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Хронични болести на долните дихателни пътища Обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит

Обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит МКБ J41

Обикновен и слузно-гноен хроничен  бронхит МКБ J41 - изображение

Обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит представляват хронични възпалителни заболявания на белите дробове, които се характеризират с оток и възпаление на лигавицата на дихателните пътища, увеличаване производството на слуз и увреждане на белите дробове. Проявяват се с хронична кашлица в продължение на най-малко три месеца в две последователни години.

Тютюнопушенето е основната причина за обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит. Пасивното пушене също може да причини хроничен бронхит. Други етиологични фактори са замърсения въздух, инфекциите и алергиите.

Симптомите включват кашлица с храчки, които могат да съдържат кървави жилки, недостиг на въздух, чести респираторни инфекции, които влошават симптомите, хрипове, умора, главоболие.

Диагнозата се базира на физикалното изследване и следните диагностични методи: функционално изследване, рентгенография, пълна кръвна картина.

Няма специфично лечение за обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит. Целта на лечението е облекчаване на симптомите и предотвратяване на усложненията. От решаващо значение е спирането на тютюнопушенето. Всички други дразнители трябва да се избягват. Използват се инхалаторни средства, които разширяват дихателните пътища и намаляват възпалението. Антибиотиците се прилагат при инфекции. Понякога се използват и кортикостероиди.

В рубриката обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит се разглеждат следните форми на хроничен бронхит:

Обикновен хроничен бронхит

Подробна информация за обикновен хроничен бронхит прочетете тук:

Слузно-гноен хроничен бронхит

Подробна информация за слузно-гноен хроничен бронхит прочетете тук:

Смесен, обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит

Подробна информация за смесен, обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит прочетете тук:

3.0, 5 гласа

ВИДОВЕ Обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит МКБ J41

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит МКБ J41

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Обикновен и слузно-гноен хроничен бронхит МКБ J41

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия