Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на дихателната система Остри инфекции на горните дихателни пътища Остър тонзилит (ангина) Остър тонзилит, предизвикан от други уточнени причинители

Остър тонзилит, предизвикан от други уточнени причинители МКБ J03.8

Остър тонзилит, предизвикан от други уточнени причинители МКБ J03.8 - изображение

Острият тонзилит е остро възпаление на сливиците, което обикновено се причинява от вируси и по-рядко от бактерии.

Тонзилитът е често срещан тип инфекция при деца, въпреки че понякога може да засегне и на възрастни.

Сливиците са две малки жлези, които са разположени от двете страни на гърлото. При малките деца участват в борбата с микробите и действат като бариера срещу инфекции. Когато сливиците се заразят, те изолират инфекцията и пречат на нейното по-нататъшното разпространение в организма.

Тъй като с израстването на детето имунната система става по-устойчива, сливиците стават по-малко важни и обикновено атрофират. При повечето възрастни хора тялото е в състояние да се бори с инфекциите без сливици.

В рубриката остър тонзилит, предизвикан от други уточнени причинители е разгледан тонзилитът, причинен от вирусна инфекция. Това обикновено са вируси, които причиняват обикновена простуда или грип.

Най-честите вируси, които причиняват ангина включват:

  • риновируси - причиняват настинка
  • грипен вирус - причинява грип
  • парагрипен вирус - причинява ларингит и круп
  • ентеровируси - причиняват болестта ръка-крак-уста
  • аденовируси - честа причина за диария
  • вируса на рубеола - причинява морбили

В редки случаи тонзилитът може да бъде причинен от вируса на Epstein-Barr. В този случай заболяването протича с тежко общо състояние, болки в гърлото, подути лимфни възли, треска и висока температура.

Симптомите на остър тонзилит, предизвикан от други уточнени причинители включват: болки в гърлото, които се засилват при преглъщане, висока температура над 38C, кашлица, главоболие. Тонзилитът не е сериозно заболяване и симптомите обикновено преминават в рамките на три до четири дни.

Диагнозата обикновено се поставя в резултат на анамнезата и физикалното изследване. Необходимо е да се изключи бактериална инфекция.

Има четири основни признака, които показват, че тонзилитът е причинен от бактерии, а не от вируси:

  • висока температура
  • бели гнойни петна по сливиците
  • липса на кашлица
  • леко подуване на лимфните възли

Ако три от посочените признаци са налице, тогава е много вероятно да се касае за бактериална инфекция. Ако е необходима по-подробна диагностика, може да се направи микробиологичен анализ на гърлен секрет.

Няма специфично лечение за остър тонзилит, предизвикан от други уточнени причинители. Обикновено се прилагат симптоматични средства - парацетамол или ибупрофен за облекчаване на болката, прием на много течности, почивка.

3.4, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия