Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата Разстройства на обмяната на веществата Разстройства на обмяната на липопротеините и други липидемии

Разстройства на обмяната на липопротеините и други липидемии МКБ E78

Разстройства на обмяната  на липопротеините и други липидемии МКБ E78 - изображение

Разстройства на обмяната  на липопротеините и други липидемии представлява група от сравнително рядко срещани заболявания.

Този вид заболявания се срещат във всяка възраст. Те се поддават не много лесно при приложение на терапия и изискват активно наблюдение.

Към разстройства на обмяната  на липопротеините и други липидемии принадлежат чиста хиперхолестеролемия, чиста хипеглицеридемия, смесена хипелипидемия, хиперхиломикронемия, недоимък на липоопротеини.

Триглицеридите представляват основната част от липидите (мазнините) в храната. Други два главни класа мазнини са: фосфолипиди (напр. лецитин) и стероли (напр. холестерол). Триглицеридите се образуват при естерификация на глицерол с три молекули мастни киселини. Наричат се още триацилглицероли.

Триглицеридите се приемат с храната (екзогенни) или  се синтезират в организма (ендогенни). В тънките черва екзогенните триглицериди се хидролизират от панкреасната липаза и постъпват в клетките на чревната лигавица. Тук се синтезират хиломикроните. Това са липопротеини, които съдържат основно екзогенни триглицериди (90%), холестерол (5%), фосфолипиди (4%) и белтъци (1%). Притежават Апо-В48 и Апо-В-100. Попадат в кръвообращението и към тях се прикрепят още Апо-С-II и Апо-Е. Функцията на хиломикроните е да пренасят екзогенните липиди (главно триглицеридите) от червата до всички органи и тъкани (главно до мастните депа, където триглицеридите се складират). Хиломикроните се появяват в кръвта след нахранване и 2-3 часа след това изчезват.

Ендогенните триглицериди (синтезирани в черния дроб) се пренасят до всички тъкани и органи под формата на VLDL .Това са липопротеини, които съдържат: триглицериди (65%), холестерол (15%), фосфолипиди (10%) и белтъци (10%).

Най-много триглецириди има в мастната тъкан, в черния дроб, скелетната мускулатура и сърцето.

Повишени стойности на триглицериди (хипертриглицеридемия) се наблюдават при:

  • Бременност, медикаменти подтискащи овулацията.
  • Фамилна хипертриглицеридемия.
  • При захарен диабет, затлъстяване, алкохолизъм, панкреатит, нефрозен синдром, хипотиреоидизъм, гликогенози и др.

Счита се, че хипертриглицеридемията е рисков фактор за атеросклероза.

Повишените триглицериди са част от т. нар “Х”- синдром. Към него се отнасят още есенциалната артериална хипертония, хиперурекемиятa, нарушеният глюкозен толеранс и др. Всички те са рискови фактори за исхемична болест на сърцито.

Намалени стойности на триглицериди (хипотриглицеридемия) се наблюдават при:

  • Хронично недохранване.
  • Малабсорбционен синдром.
  • Хипертиреоидизъм.

За диагнозата разстройства на обмяната  на липопротеините и други липидемии основно значение имат лабораторните изследвания кръв, взета сутрин поне 12 часа след последното хранене. Референтни граници: 2,0 mmol/l.

За понижаване на триглицеридите се препоръчва понижаване на телесното тегло, повишаване на двигателната активност, ограничаване приема на мазнини и въглехидрати, на алкохол. При неповлияване се препоръчва прием на медикаминти, потискащи синтеза на триглицериди в черния дроб.

Лекарствени интерференции: кортикостероидите, тиазидните диуретици, контрацептивите, бета-блокерите повишават триглицеридите. Аспарагиназата, витамин С, клофибрат понижават триглицеридите.

2.7, 9 гласа

ВИДОВЕ Разстройства на обмяната на липопротеините и други липидемии МКБ E78

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Разстройства на обмяната на липопротеините и други липидемии МКБ E78

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Разстройства на обмяната на липопротеините и други липидемии МКБ E78

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Разстройства на обмяната на липопротеините и други липидемии МКБ E78

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки