Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Сетивни органи Орган на вкуса

Орган на вкуса (Organum gustus)

от 17 дек 2010г., обновено на 09 март 2016г.
Автор: Атанас Кутлев
Орган на вкуса (Organum gustus) - изображение
  • Инфо
  • Заболявания
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Заболявания
Коментари
Свързаност

Органът на вкусовата рецепция е представен от вкусовите луковици (чашки) - caliculi gustatori. Тези специфични анатомични образувания са разположени предимно в лигавицата на езика, като малка част от тях се намират по лигавицата на небцето и предната повърхност на надгръклянника - epiglottis.

Вкусовите луковици при човека се намират главно по лигавицата на езика в областта на гъбовидните, листовидните и жлебовидните папили, съответно - papillae fungiformes, foliatae et vallatae. Техният общ брой варира от 2000 до 9000. Характерна особеност е, че с възрастта броят им постепенно намалява, като с това намалява и вкусовата чувствителност.

Вкусовите луковици на органа на вкуса представляват специфични телца с овална форма, които имат височина около 70 микрометра и ширина 40 микрометра. Със своето дъно те достигат до базалната мембрана на езиковата лигавица, а върхът им завършва със стеснен участък на повърхността на епитела, където се намира отворче с диаметър 2-3 микрометра. Това отворче се нарича вкусова пора - porus gutatus, и е изпълнено с хомогенна материя от протеогликани и фосфатази. Вкусовата пора се намира в дъното на малка яма на лигавичната повърхност - foveola gustatoria.

Всяка вкусова чашка е изградена от 50-150 клетки, които са три основни вида:

  • невроепителни (вкусови) сетивни клетки - epitheliocyti sensorii gustatorii;
  • подпорни клетки - epitheliocyti sustentantes;
  • базални клетки - epitheliocyti basales.

Устройство на вкусова луковица1. Сетивните вкусови клетки са разположени между подпорните, а техният брой в една луковица варира от 4 до 20. В областта на апикалния (върховия) им край се открива вкусова четчица, която е съставена от 40-50 микровили - microvilli. Посредством микровилите се постига многократно увеличение на повърхността, която участва във възприемането на вкусовите дразнения. Вкусовите клетки се отличават от другите видове по по-тъмните си ядра, големия брой митохондрии и добре представения гладък ендоплазмен ретикулум.

2. Подпорните клетки на органа на вкуса са локализирани в по-периферните части на вкусовите луковици. Базалният им край достига до базалната мембрана, а апикалният - до върха на луковицата. Те се различават от сетивните клетки по по-светлото им ядро, добре развитият гранулиран ендоплазмен ретикулум и апарат на Голджи. Тези клетки произвеждат протеогликаните на вкусовите пори.

3. Базалните клетки се намират в основата на вкусовите луковици. Характерно за тях е, че се делят често, като заместват загиващите сетивни и подпорни клетки. Последните се подменят на всеки 10 дни.

До дъното на всяка вкусова чашка достигат около 50 аксони (периферни израстъци на нервни клетки) на неврони от сетивните ганглии на вкусовите нерви. Вкусови нервни влакна съдържат: n. lingualis, n. glossopharyngeus и n. vagus - представяващи черепномозъчни нерви. Нервните влакна, завършващи по външната повърхност на вкусовата луковица се наричат перигемални, а тези, който завършват във вътрешността й - интергемални. При достигане на сетивните вкусови клетки, посочените по горе нервни израстъци завършват с крайни окончания, формиращи синаптични връзки с тяхната повърхност.

Вкусовите луковици възприемат усещания за: сладко, солено, кисело и горчиво. Вкусовите вещества достигат до вкусовата пора и се свързват избирателно с клетъчната мембрана на микровилите на сетивните клетки. Тези вещества се абсорбират върху активни мембрани центрове на микровилите. Всяка вкусова клетка може да възприема повече от едно вкусово вещество, но не и всички. Установено е, че вкусовите луковици от предната част на езика възприемат усещането за сладко, а тези, разположени по задната част - за горчиво.

3.2/5 13 оценки

Заболявания на Орган на вкуса

  • Злокачествено новообразувание на небцето
  • Твърдо небце
  • Злокачествено новообразувание на основата на езика
  • Меко небце
  • Злокачествено новообразувание на други и неуточнени части на езика
  • Увула (мъжец)
  • Горна повърхност на езика
  • Странични ръбове на езика
  • Долна повърхност на езика
  • Предните две-трети на езика, неуточнена част
  • Езикова сливица
  • Лезия, излизаща извън границите на една и повече посочени локализации на езика
  • Език, неуточнена част
  • Увреждания на n. glossopharyngeus
  • Увреждания на подезичния нерв
  • Множествени увреждания на черепномозъчните нерви
  • Анкилоглосия
  • Макроглосия
  • Други вродени аномалии на езика
  • Вродени аномалии на небцето, некласифицирани другаде

Коментари към Орган на вкуса (Organum gustus)

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Орган на вкуса (Organum gustus)
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 12:03
    Коментирайте "Орган на вкуса (Organum gustus)"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Органи и системи
  • Сетивни органи
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Алергия или странно усещане за вкуса на храни

преди 2803 дни, 11 часа и 49 мин.

Правили ли сте гюзлеми, а дали мога да докарам вкуса им като на купешките?

преди 3784 дни, 20 часа и 13 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 1 дни, 8 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 15 часа и 8 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 15 часа и 20 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 15 часа и 26 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival