Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Други бактериални хранителни отравяния Стафилококово хранително отравяне

Стафилококово хранително отравяне МКБ A05.0

от 18 ное 2014г., обновено на 08 дек 2022г.
Автор: д-р Ралица Руменова
Стафилококово хранително отравяне МКБ A05.0 - изображение
  • Инфо
  • Симптоми
  • Лечения
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
Инфо
Инфо
Симптоми
Лечения
Продукти
Библиография
Коментари

Стафилококовите хранителни отравяния са остри стомашно-чревни заболявания, възникващи след консумацията на хранителни продукти, предварително контаминирани със стафилококи и техните токсични продукти (ентеротоксини).

Причини

Стафилококите са Грам-положителни бактерии с кълбовидна форма. Род Staphylococcus включва повече от 40 вида микроорганизми. Повечето от тях са нормални обитатели на кожата и лигавиците на човека. Малка част от тях обитават и почвата.

Staph

Основният причинител на стафилококов ентерит е S.aureus, по-рядко и S.epidermidis. Ентеротоксини произвеждат около половината от изолираните щамове S.aureus, в зависимост от това тяхно свойство се разделят в 7 антигенни групи – A, B, C1, C2, D, E, F, G. Щамовете могат да продуцират широк спектър (над 20) ентеротоксини и ентеротоксин-подобни токсини. Източник на стафилококи са човека и животните. Контаминирането на хранителни продукти се осъществява най-често при приготвянето им от хора със стафилококови заболявания като фурункулоза, панарициум, стафилококов ринит или пневмония. Също така заболявания възникват и след консумация на мляко от животни с мастит.

Разпространение

Хранителното отравяне възниква обикновено след консумация на сладкарски изделия или млечни продукти и по-рядко след консумация на месо и рибни храни. Основен момент е контаминираните хранителни продукти да престоят няколко часа на стайна температура - благоприятна среда за размножаване на стафилококите и натрупване на ентеротоксин. Възприемчивостта на човека спрямо влиянието на ентеротоксина е висока, наблюдават се спорадични случаи и епидемични взривове. Ръстът на заболеваемост се увеличава през летните месеци. Важно особеност на контаминираните хранителни продукти е липсата на промяна в органолептичните си качества.

Патофизиология

Входна врата при стафилококовото хранително отравяне е устната кухина, водещ патогенен фактор е термостабилният стафилококов ентеротоксин, който се резобрира в тънките черва, активира моториката на стомаха и червата и има еметично действие. Ентеротоксинът предизвиква катарално възпаление на чревната лигавица, също така притежава токсичен ефект върху парасимпатикусовата нервна система - повлиява съдовата инервация, резултата от което е артериална хипотония.

Симптоми

Инкубационният период е от 30 минути до 2 часа, рядко до 4 часа след консумацията на контаминирани хранителни продукти.

Vommiting

Началото е остро и внезапно. Основните симптоми на стафилококово хранително отравяяне биват:
коликообразна коремна болка;

  • гадене;
  • повръщане;
  • диария;
  • субфебрилна температура.

Повръщанията са почти непрекъснати, мъчителни, без облекчение, като в началото се повръща приетата храна, а след това и стомашен и жлъчен сок. Диарията е леко изразена с течни изпражнения, без патологични примеси. Общото състояние бързо се влошава с остро настъпваща хипотония. Болният е блед, с обща слабост, прострация и световъртеж. Характерно за стафилококовите хранителни интоксикации е тяхното абортивно протичане, т.е. те започват с тежки и силно изразени симптоми, които обаче бързо отзвучават след 6-12 часа. След преминаване на острия период, общото състояние бързо се подобрява и симптомите отзвучават за няколко часа.

Най-честото усложнение на стафилококовите хранителни интоксикации е дехидратацията при значителен диариен синдром и повръщане.

Изследвания

За поставяне на диагнозата важно значение има анамнезата за консумация на съмнителна храна и груповост на заболяването. Назначават се лабораторни и микробиологични изследвания.

Лабораторни изследвания

  • Пълна кръвна картина;
  • Левкоцити.

Кръвната картина не показва почти никакви изменения. При част от болните може да се наблюдава левкоцитоза с олевяване, а при наличие на дехидратация и данни за хемоконцентрация. Въпреки че определени лабораторни тестове могат да открият ентеротоксинтоксин в хранителните продукти, тези тестове обикновено не се поръчват, освен по време на епидечен взрив.

Микробиологични изледвания

  • Фекална култура;
  • Фекален тест.

Най-сигурният начин за потвърждаване на диагнозата е микробиологичното изследване и изолирането на стафилококовите бактерии от съмнителни хранителни продукти.

Диференциална диагноза

Диференциална диагноза се прави с останалите с други уточнени бактериални чревни инфекции, като:

  • Шигелоза;
  • Салмонелозен ентерит;
  • Чревни инфекции, предизвикани от Ешерихия коли.

Лечение

Лечението на стафилококовото хранително отравяне включва диетичен режим и рехидратация на организма. Етиологично лечение не е необходимо. Прогнозата е добра.

За профилактиката са важни правилното съхранение на хранителните продукти, спазване на хигиенните мерки, както и редовен контрол върху заведенията за хранене и персонала работещ в тях.

4.3/5 8 оценки

Симптоми и признаци при Стафилококово хранително отравяне МКБ A05.0

  • Повръщане
  • Гадене
  • Диария
  • Усещане за отпадналост
  • Коремни спазми
  • Прострация
Всички

Лечение на Стафилококово хранително отравяне МКБ A05.0

  • Антибиотици
  • Антидиарични лекарства

Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО

ВЕРАТРУМ АЛБУМ 9 СН
5.39лв.

ВЕРАТРУМ АЛБУМ 9 СН

Библиография

https://www.cdc.gov/foodsafety/diseases/staphylococcal.html
https://www.msdmanuals.com/home/digestive-disorders/gastroenteritis/staphylococcal-food-poisoning

Коментари към Стафилококово хранително отравяне МКБ A05.0

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Стафилококово хранително отравяне МКБ A05.0
    www.framar.bg 
    на 17 June 2025 в 22:44
    Коментирайте "Стафилококово хранително отравяне МКБ A05.0"
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 4 дни, 6 часа и 28 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 4 дни, 13 часа и 29 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 8 дни, 5 часа и 46 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 9 дни, 5 часа и 11 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 11 дни, 10 часа и 35 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 11 дни, 12 часа и 51 мин.

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 12 дни, 9 часа и 28 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 14 дни, 1 час и 4 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПАРФЮМ RUE PERGOLESE 50 мл

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЧЕРЕША И ЛАЙМ прах 300 г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЯБЪЛКА прах 300 г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ЛИМОН прах 300 г

ИНОФАРМ СЪН СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН КРЕМ ЗА ДЕЦА SPF50 100 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МАГНЕ Д'ОРО B КОМПЛЕКС капсули * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 17:03:31

МАГНЕ Д'ОРО B КОМПЛЕКС капсули * 30 ФОРТЕКС

Коментар на: Ani от 17 юни 2025г. в 16:52:18

АЛЕГРА таблетки 120 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:38:24

ЦИКАТРИДИНА маз 60 г НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:29:20

ЦЕНТРУМ A-Z таблетки * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 юни 2025г. в 15:27:40
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival