Начало Медицинска енциклопедия Лечения Витамин В9 (фолиева киселина)

Витамин В9 (фолиева киселина)

Витамин В9 (фолиева киселина) - изображение

Водоразтворимият витамин В9 (фолиева киселина) е част от витамините от група В и е с важно физиологично значение за регулирането и нормалното протичане на редица процеси в организма.

Играе ключова роля за правилното функциониране на мозъчната дейност, усвояването на другите витамини от група В и хранителните вещества, хемопоезата, състоянието на кожата, косата, ноктите.

Важен е за нормалното развитие на плода и бременността като цяло, както и в следродилния период.

Препаратът е в списъка на основните и най-важни лекарства, необходими в здравната система според Световната здравна организация.

Открит е в периода между 1931 и 1943 година, първоначално изолиран чрез екстракция от спанак, като няколко години по-късно е синтезиран по химичен път.

Витамин В9Първоначално се установява лечебният му ефект по отношение на някои видове анемия, впоследствие се доказва важната му роля за нормалното протичане на бременността.

За първи път през 1960 година се установява връзката между фолиевия дефицит по време на бременност и развитието на дефекти на невралната тръба при новородените.

Името му произлиза от латинския термин за листо, тъй като витаминът се открива основно в растителни източници, главно зелено листни зеленчуци.

Фолиевата киселина съдържа птеридинов пръстен, свързан с парааминобензоена киселина и един или няколко глутаминови остатъка.

Тя е биологично неактивна, но нейните форми дихидрофолиева и тетрахидрофолиева киселина имат голяма биологична роля.

Основната функция на тетрахидрофолиевата киселина е пренос на едновъглеродни радикали (метилови, метиленови, метенилови, формилови или форминови групи), които са необходими за синтезата на глицин, серин, холин, пуринови нуклеотиди, както и за ресинтезата на метионин.

Фолиевата киселина е есенциална за синтезата на РНК и ДНК, което определя нейната основна роля в процесите на растеж, развитие и репродукция на всички клетки в организма, особено за еритроцитите.

Субстанцията участва в продукцията на невротрансмитери, като например допамин и серотонин, както и в регулирането на хемопоетичните органи. Действа благоприятно върху черния дроб и червата, като подпомага извършването на техните основни функции.

Подробна информация за биологичните функции на витамина може да прочетете в раздел Физиология:

Фолиевата киселина частично се синтезира от чревната микрофлора, но необходимите количества за човек се набавят изцяло от хранителния режим.

Фолиева киселина - хранителни източнициОсновните източници на витамин В9 са следните:

  • бобови и зърнени култури: фасул, боб, леща, нахут, овес, трици, елда
  • зеленчуци, особено спанак, маруля, броколи, коприва, карфиол, аспержи, цвекло
  • плодове, главно банани, авокадо, портокали, пъпеш, фурми, манго
  • ядки
  • хляб
  • животински източници: черен дроб, пилешко месо, риба, мляко и млечни продукти

Съхранението и обработката на продуктите води до намаление на съдържанието на фолиева киселина в тях, като може да достигне до 90 % по-малко количество от първоначалното. По тази причина се препоръчва минимална топлинна обработка на продуктите с растителен произход.

Важното физиологично значение на витамин В9 е причина в много страни различни хранителни продукти да се обогатяват допълнително с фолиева киселина.

Резорбцията на витамина в тънкото черво е добра, като се усвояват около 50 % от приетите количества.

Резорбцията е оптимална при киселинност в рамките на pH 5,5 до 6, като повишението на pH води до намаление на усвояването.

Оптимална дневна дозаНеобходимите дневни нужди варират в зависимост от възрастта:

  • кърмачета: 80 микрограма
  • деца до 3 години: 150 микрограма
  • деца до 8 години: 200 микрограма
  • деца от 9 до 13 години: 300 микрограма
  • деца над 14 години и възрастни: 400 микрограма
  • бременни жени: 600 микрограма
  • в периода на лактация: 500 микрограма

Витамин В9 (фолиева киселина) се използва за профилактика или лечение (основно или допълнително) на редица състояния, като например:

  • мегалобластна анемия: препаратът се използва в комбинация с витамин В12
  • заболявания на гастроинтестиналния тракт: болест на Крон, ентерити, диария
  • сърдечно-съдови заболявания: витаминът профилактира срещу развитието на кардиоваскуларни инциденти и болести, главно посредством действието му върху хомоцистеина
  • забавя прогресията на свързаната с възрастта загуба на слуха
  • при едновременна употреба с пиридоксин и витамин В12 се наблюдава значително понижение на риска от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация
  • депресия, раздразнителност, неспокойствие
  • някои дерматологични състояния: тъй като съдейства за производството на епителните клетки, препаратът е особено подходящ като допълнителна терапия при дерматит, себорея, косопад
  • диета, богата на фолиева киселина профилактира срещу развитието на някои форми на рак, главно рак на дебелото черво, карцином на млечната жлеза, рак на маточната шийка, на панкреаса, стомашен карцином
  • при химиотерапия с метотрексат и други антифолати, които водят до изразен дефицит на субстанцията
  • подобряване на плодовитостта при мъжете и жените: спомага за оптималното протичане на сперматогенезата и овогенезата
  • профилактика на spina bifida и други увреждания в нормалното изграждане на невралната тръба при плода
  • намалява риска от спонтанен аборт

Дефицит на фолиева киселинаПоради високото съдържание на витамина в голяма част от храните с растителен произход сравнително рядко се развива недостатъчност на субстанцията при правилен хранителен режим.

Определени фактори водят до значително намаление на витамина в продуктите или до намалено усвояване от организма, което често става причина за фолиева недостатъчност.

Такива фактори са тютюнопушенето и редовната алкохолна консумация, приемът на определени медикаменти (Н2 блокери, инхибитори на протонната помпа, сулфонамиди), термичната обработка на храната, нездравословното хранене, възпалителни заболявания на интестиналния тракт.

Дефицитът на витамин В9 (фолиева киселина) има полиморфни клинични прояви, като често се наблюдават някои от следните симптоми:

  • депресивни епизоди, понижено настроение, раздразнителност, апатия
  • повишена уморяемост
  • афти, гингивит и възпалителни процеси в устната кухина
  • намален апетит, коремен дискомфорт, диария
  • анемия
  • побеляване на косата и изразен косопад
  • промени по кожата, себорея, загуба на пигментация
  • трудно забременяване, чести спонтанни аборти

За определяне на наличен дефицит на витамина е необходимо провеждане на изследване на фолиева киселина (витамин В9).

При прием на многократно по-високи дози е възможно развитие на различни по тежест нежелани ефекти.

При продължителна ежедневна употреба на повече от хиляда микрограма се наблюдават проблеми със съня, стомашен дискомфорт, дерматологични прояви, гадене, загуба на апетит, неврологична симптоматика.

Едновременната употреба с някои медикаменти може да доведе до нежелани лекарствени взаимодействия:

  • тетрациклини: наблюдава се намаление на ефекта на антибиотика
  • фенитоин: налице е повишен риск от припадъци
  • пириметамин: препаратът се използва за лечение на малария, като едновременната употреба с фолиева киселина намалява активността му
  • повишена токсичност при употреба по време на химиотерапия с флуороурацил или капецитабин

Редица медикаменти намаляват резорбцията и метаболизма на витамина в организма, съответно неговите ефекти, като при употребата им се препоръчва допълнителен прием на витамин В9.

Такива са антиацидните средства, секвестрантите на жлъчни киселини, нестероидните противовъзпалителни средства, метотрексат, някои антибиотици.

5.0, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

СъставкиСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноМедицински изследванияБотаникаЛечения