Начало Медицинска енциклопедия Физиология Бодрост и сън Възрастови промени на съня

Възрастови промени на съня

Възрастови промени на съня - изображение

Сънят е важна част от ежедневието на всеки един човек, който прекарва една трета от живота си в сън. Качественият сън е изключително важен за живота, както храната и водата. Доказателство за това е, че без сън не може да се образуват и поддържат пътища в мозъка. Без сън когнитивните способности на мозъка се затрудняват – концентрацията е затруднена, паметта и ученето също. Сънят е важен за редица мозъчни функции. Последните проучвания показват, че той играе ролята на "домакиня", която премахва токсините от мозъка, които се натрупват по време на бодростта.

сънВсеки един организъм има нужда от сън, макар че биологичната му цел все още остава загадка. Сънят засяга почти всички тъкани и системи в тялото – от мозъка, сърцето и белите дробове до метаболизма, имунната функция, настроението и здравословното състояние. Изследванията показват, че хроничната липса на сън или некачественият сън водят до повишаване на кръвното налягане, риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване.

За разбиране на промените, които се наблюдават в съня по време на сън е необходимо да се познават добре фазите му. Сънят може да бъде разделен на две фази: бавновълнов сън, който има четири етапа, и парадоксален сън или фаза на бързите очни движения.

С напредване на възрастта се променя както общата продължителност на съня, така и относителният дял на парадоксалния сън. Сънят на новородените се характеризира с голяма продължителност. Новороденото спи 16-17 часа за едно денонощие. На възраст от 10 години продължителността на съня е около 10 часа, на 20 години - 8 часа, а на 70 години - 6 часа. Това означава, че през периода от раждането до края на живота, общата продължителност на съня намалява близо три пъти.

необходими часове сън

При новороденото бавновълновият сън и парадоксалният сън имат приблизително еднаква продължителност, тоест относителният дял на REM-съня (парадоксалния сън) е около 50%. Този процент бързо намалява и на възраст от 10 години той е само 18-19%. Тъй като продължителността на REM-съня след десетата година не се променя съществено, с напредването на възрастта неговият относителен дял нараства до 25%. Ето защо се казва, че при индивиди на средна възраст парадоксалният сън заема около 20-25% от общата продължителност на съня, а останалите 75-80% са бавновълнов сън. При възрастните хора намалява не само продължителността на бавновълновия сън (БВС), но и неговата дълбочина - на възраст от 70 години БВС рядко достига до четвърта фаза.

възрастови промени на съня

От казаното до тук става ясно, че сънят се променя през живота на човека. Децата и юношите се нуждаят от повече сън отколкото възрастните хора. За съжаление, обаче много възрастни получават по-малко сън, отколкото имат нужда. Това се дължи на факта, че с възрастта зачестяват разстройствата на съня. Те заспиват по-трудно, като е установено, че лица над 65 годишна възраст се нуждаят от повече от 30 минути, за да заспят. Това се дължи на факта, че възрастните хора произвеждат и отделят по-малко мелатонин (хормон, отделян от епифизата, който насърчава съня).

Да се спи достатъчно е от ключово значение за поддържането на здравето на целия организъм. Нуждата от сън е относително индивидуална, въпреки това е важно да се спи достатъчно.

5.0, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Understanding-Sleep

https://medlineplus.gov/ency/article/004018.htm

https://www.helpguide.org/articles/sleep/sleep-needs-get-the-sleep-you-need.htm

http://www.sleepeducation.org/news/2013/08/07/sleep-and-growing-older

https://sleepfoundation.org/sleep-topics/aging-and-sleep/page/0/1

http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/science/variations/changes-in-sleep-with-age

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиЗдравни съветиЛайфстайлХранене при...ЛюбопитноПсихологияАлт. медицинаЛеченияНовиниСпортИсторияФизиологияДиетиВидеоИзследванияБотаника