Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Дифтерия

Дифтерия МКБ A36

Дифтерия МКБ A36 - изображение

Дифтерия е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с фибринозно възпаление на тонзилите, фаринкса, ларинкса, по-рядко на трахеята и бронхитите, системни прояви с тежко протичане и висок леталитет.

Причинител на дифтерията е Corynebacterium diphteriae, Грам-положителен пръчковиден бактерий с удебелени краища (форма на гиричка). Не образува спори и капсули, не притежава ресни и е неподвижен.

Повечето от представителите на род Corynebacterium са част от нормалната флора на кожата и лигавиците на горните дихателни пътища, чревния и урогениталния тракт на човека и могат да причинят опортюнистични инфекции в имунокомпрометирани пациенти, инфекции при хора с изкуствени импланти (съдове, клапи, протези), както и инфекции при трайно катетеризиране.

Единственият източник и резервоар на инфекцията е човекът - болен или здрав заразоносител.

Инфекцията се разпространява по въздушно-капков механизъм.

Входната врата е лигавица до горните дихателни пътища - гърло, нос, рядко лигавиците на конюнктивите, половите органи или увредената кожа.

Дифтерийния бактерий не преминава в кръвта, а остава на мястото на внедряването, където секретира екзотоксин. Дифтерийният екзотоксин е общобиологична отрова и уврежда всички клетки, но основният му ефект се проявява в съседство на проникване на дифтерийния бактерий и действа селективно върху сърцето и нервите. На мястото на проникване на C.diphteriae токсинът образува типични налепи, изградени от некротични епителни клетки, фибрин и клетъчни инфилтрати. Налепите се състоят от сиви или сиво-белезникави мембрани, които могат да се локализират в ограничен участък или да се разпространят по лигавицата на трахеята и бронхите. Подлежащата съединителна тъкан е силно оточна. Съчетава се с местен лимфаденит. Настъпва парализа на мекото небце, което е ранна проява на действието на токсина.

В рубриката дифтерия са разгледани:

Дифтерия на фаринкса

Назофарингеална дифтерия

Ларингеална дифтерия

Дифтерия на кожата

Друга дифтерия

Дифтерия, неуточнена

3.0, 3 гласа

ВИДОВЕ Дифтерия МКБ A36

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Дифтерия МКБ A36

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Дифтерия МКБ A36

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки