Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Бактериални болести Дифтерия Друга дифтерия

Друга дифтерия МКБ A36.8

Друга дифтерия МКБ A36.8 - изображение

Дифтерията е въздушно-капкова инфекция, характеризираща се с образуване на фибринозни налепи на мястото на внедряване на дифтерийните бактерии, регионална лимфонодуларна компонента и обща интоксикация.

Причинител e Corynebacterium diphteriae, род Corynebacterium, който представлява Грам-положителна пръчица с форма на гиричка. Бактерията е факултативен анаероб.

Източник на инфекцията са болните, реконвалесцентните и здравите заразоносители. Заразата се предава по въздушно-капков път.

В рубриката друга дифтерия са разгледани:

  • дифтериен конюнктивит
  • дифтериен миокардит
  • дифтериен полиневрит

Дифтерийният конюнктивит е тежко възпаление на конюнктивата, което се среща много рядко. Характеризира се с образуване на инфилтративна мембрана, която при отстраняване оставя груба повърхност. Това е едно от най-деструктивните заболявания на конюнктивата. Дифтерийният конюнктивит протича с оток на единия или и двата клепача, болка, изтичане на мукопурулентен секрет от окото.

Подробна информация за остър конюнктивит при болести, класифицирани другаде можете да прочетете тук:

Дифтерийният миокардит е сравнително често усложнение на дифтерията. Представлява остро възпаление на сърдечния мускул, произтичащо от местна или генерализирана дифтерия. Характеризира се с висока смъртност.

Патологичните промени се състоят в мастни и хиалинни отлагания в сърдечния мускул, понякога свързани с некротични промени или токсична миолиза в мускулните влакна. Установява се оток и инфилтрация с лимфоцити, неутрофили, еозинофили, моноцити и фибробласти. Протичането е тежко.

Подробна информация за миокардит при бактериални болести, класифицирани другаде можете да прочетете тук:

Усложненията на нервната система са в зависимост от тежестта на локалните изменения. При леките форми на дифтерия неврологичните изменения и прояви са изключително редки. Около 75% от болните с тежки форми на дифтерия развиват дифтериен полиневрит.

В началото на заболяването често се открива изолирана парализа на мекото небце и задната фарингеална стена. Това се проявява с невъзможност за преглъщане на поетите през устата течности и изтичането им през носа.

Към тях се прибавят и изолирани неврити на черепно-мозъчните нерви - III, IV, VII, IX, X. Макар и рядко те създават допълнителен риск от аспирация. Полиневрити на периферните нерви се развиват между 10-ти ден и 3-ти месец. Касае се за увреда на двигателната функция, която започва от проксималната мускулатура на краката и се разпространява дистално.

Най-тежко се засягат дорзалните флексори на краката. Степента на увреда е от лека мускулна слабост с отслабване на сухожилно-надкостните рефлекси до пълна парализа. По изключение могат да се засегнат моторните и сетивните нерви на трупа, врата и горните крайници. Касае се за периферна невропатия, дегенерация на миелиновите обвивки на аксоните.

По правило, макар и бавно неврологичните усложнения при дифтерията претърпяват пълно обратно развитие.

Подробна информация за полиневропатия при инфекциозни и паразитни болести, класифицирани другаде можете да прочетете тук:

Диагнозата на друга дифтерия се поставя на базата на клиничната картина, лабораторните и микробиологичните изследвания.

Лечението включва използване на антидот за неутрализиране действието на токсините, произвеждани от причинителя. Използват се антибиотици - пеницилин, еритромицин и др.

2.5, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО