Начало Медицинска енциклопедия Микробиология Нормална микрофлора при човека Нормална микрофлора на горни дихателни пътища

Нормална микрофлора на горни дихателни пътища

Нормална микрофлора на горни дихателни пътища - изображение

При човека дихателната система започва с носната кухина, която първа влиза в контакт с вдишания въздух от околната среда. Той преминава през дихателните пътища, преди да достигне до алвеолите на белите дробове, където се осъществява обмяната на кислород и въглероден диоксид между кръвта и атмосферния въздух. Дихателният тракт се разделя условно на горни и долни дихателни пътища, като към горните се включват носна кухина, назофаринкс и орофаринкс (носна и устна част на гълтача) и ларинкса (гръклян). Към долните дихателни пътища се включва трахеята и бронхиалното дърво на всеки бял дроб.

Именно лигавицата на горните дихателни отдели е колонизирана с голямо разнообразие от бактерии, съставляващи нормалната микрофлора на горни дихателни пътища.

При здрави индивиди, обикновено, долните дихателни пътища и синусите са стерилни (не съдържат бактерии), въпреки че се вдишват огромен брой микроорганизми. Това се дължи на специфичното устройство на лигавицата и механизмите за очистване на дихателния тракт в тази област.

В горните дихателни пътища се откриват множество микроорганизми, а броят им достига този на бактериите в дебелото черво - 1011 клетки/мл секрет. Изолират се анаеробни и аеробни (условни анаеробни) бактерии, сред които преобладават анаеробните. Микрофлората в тази анатомична област се доминира от Грам-положителни видове, поради съдържанието на фибронектин в клетъчните мембрани лигавичния епител. Тази молекула представлява специфичен рецептор за липотейхоевите киселини от клетъчната стена на Грам-позитивните бактерии.

Бактерии в носна кухинаБактериалната флора в носната кухина се състои от коринебактерии, стафилококи (St. epidermidis, St. aureus) и Streptococus spp. От епидемиологична гледна точка хората, при които се изолира St. aureus ("златист" стафилокок) от носен или гърлен секрет, се определят като носители, тъй като разпространяват стафилококови инфекции, в това число вътреболнични инфекции. Носителството на златистия стафилокок сред хората е сравнително високо и този бактерии се среща при повече от 20% от популацията, която е постоянен носител. Процента на носителството е още по-голям сред здравните работници. Този факт е от съществено значение, тъй като стафилококите са причина за повече от 80% от гнойните инфекции при човека. Важно е да се отбележи, че при здравите носители стафилококите са част от нормалната микрофлора на горните дихателни пътища и опитите за ерадикация на носителството с антибиотици невинаги води до успех. В повечето случай резултатът от антибиотичната терапия е временен и горните отдели на дихателната система отново биват колонизирани от бактерия.

В областта на гълтача (фаринкс) и гръкляна (ларинкс) се откриват предимно тези бактериални видове, които нормално колонизират устната кухина - viridans streptococci (зеленеещи и нехемолитични стрептококи), St. epidermidis, Neisseria ssp., Moraxella spp. Тези коменсални видове са от съществено значение за потискане развитието на болестотворния менингокок (N. meningitidis) или на потенциално патогенните St. aureus, α- и β-хемолитични стрептококи, Haemophilus influenzae, Moraxella cataralis. Последните могат да се открият в назофаринкса и орофаринкс и при здрави индивиди, но при тях изолираните щамове са предимно некапсулирани и ниско вирулентни. Сред детската популация се наблюдава до 100%-но носителство на H. influenzae, Str. pneumoniae и стрептококи от група "А".

При продължителна и нецелесъобразна антибиотична теарапия представителите на нормалната микрофлора на горни дихателни пътища се елиминира и това може да доведе до поселяване на потенциално патогенните бактерии, посочени по-горе. В болни с хронични заболявания, дълго лежащи в болнична обстановка и при възрастни хора количеството на фибронектнина в лигавицата на дихателните пътища намалява, което е причина за намаляване популацията на Грам-положителните видове. Това води до заместването й с Грам-негативни бактерии като Klebsiella, Proteus, Pseudomonas. E. coli, Acinetobacter, което повишава риска от възникване пневмонии от посочените опортюнистични микроорганизми.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7617/
https://www.scribd.com/document/340682690/jawetz-2013-medical-miceobiology-pdf
http://197.14.51.10:81/pmb/BIOLOGIE/02_Microbiology.pdf
JAWETZ, MELNICK & ADELBERG`S MEDICAL MICROBIOLOGY, 27th Edition. th Edition
Микробиология - Медицинско издателство "АРСО" София 2000

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияМикробиологияСимптомиНовиниЛюбопитноХранене при...