Изследване на витамин А
› В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването
› Необходима ли е предварителна подготовка
› Метод на провеждане на изследването
› Какво ще усещате по време на изследването
› Има ли рискове от провеждането на изследването
› Резултати от проведеното изследване
› Кога не трябва да провеждате изследването
Въведение
Витамин А е мастноразтворим витамин, който нормално се открива в много от храните. Ретинолът е основната форма на витамин А при хората, като чрез този тест се измерва нивото на ретинол в кръвта.
Витамин А е основен нутриент (хранително вещество), необходим за поддържане на добро зрение, здрава кожа (при дефицит на витамин А често се наблюдават дегенеративните промени по кожата), растеж на костите, нормална функция на имунната система и репродуктивната система, както и на ембрионалното развитие.
Заедно с някои каротеноиди, витамин А повишава имунната функция, намалявайки последствията от някои инфекциозни заболявания.
Витамин А играе съществена роля във функцията на ретината (адаптация към слаба светлина) и необходим за поддържане на функцията на фоторецепторите, както и за поддържане на състоянието лигавицата на различни органи. Липсата на витамин А може да повлияе на нощното зрение (един от първите признаци на дефицит на витамин А е нощната слепота), да причини увреждане на очите и в тежки случаи да доведе до слепота.
Тежкият или продължителен дефицит на витамин А води до ксерофталмия (сухотата в очите), което може да доведе до язви на роговицата и слепота. Друга важна последица от неадекватния прием е придобитата имунна недостатъчност. При пациенти с ХИВ дефицитът на витамин А е свързан с повишена прогресия на заболяването и смъртност.
Изображение: www.freepik.com
Прием на големи количества витамин А може да има токсичен ефект, причинявайки редица симптоми и понякога води до вродени дефекти.
Токсичност от витамин А възниква главно от прекомерната употреба на витаминни добавки. В някои случаи може да се развие, когато диетата включва висок процент храни с високо съдържание на витамин А, като например черен дроб.
При бременни жени, приемащи витамин А в излишък, са описани вродени малформации, спонтанни аборти, краниофациални (лицево-черепни) аномалии и клапни сърдечни заболявания. Поради тази причина дневната доза витамин А по време на бременност не трябва да надвишава 3 mg.
Тялото не може да произвежда витамин А и затова витаминът трябва да се приема с храната. Приемът на месо осигуряват витамин А (като ретинол), докато приемът ба зеленчуци и плодове осигурявая каротин (вещество, което може да бъде превърнато във витамин А от черния дроб).
Витамин А се съхранява в черния дроб и мастните тъкани, като здравите възрастни може да имат съхранен резерв за една година, докато черният дроб на дете може да има достатъчен резерв, за да издържи само няколко седмици без прием на витамин А. Тялото поддържа относително стабилно ниво на витамина в кръвта чрез система за обратна връзка, която освобождава витамин А от депата при необходимост и увеличава или намалява ефективността на усвояването на витамин А с храната.
Витамин А може да се мобилизира от черния дроб до периферните тъкани. В кръвта се пренася от протеин, наречен ретинол-свързващ протеин (RBP), след което ретинолът се поема от периферните тъкани.
В кои случаи се препоръчва провеждане на изследването
Изследването на витамин А се използва за подпомагане диагностицирането на дефицит на този витамин при хора с характерни признаци и симптоми (например нощна слепота) или при хора със заболявания, които нарушават чревната абсорбция на хранителни вещества и поради това са изложени на риск от дефицит на витамин А.
Тестването може да се прави периодично, за да се гарантира, че пациентът получава достатъчно витамин А. Някои заболявания, които са свързани с неадекватна абсорбция на витамин А, включват:
- Болест на Крон (Crohn)
- Кистозна фиброза
- Цьолиакия
- Холестаза (жлъчен застой)
- Синдром на дразнимото черво
- Панкреасна недостатъчност
- Хроничен панкреатит
- Чернодробно заболяване (цироза)
- Пациенти, подложени на операция за байпас на тънките черва
Изображение: J.c.roeloffzen, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Симптомите, които насочват към дефицит на витамин А или общо недохранване, включват:
- Сухи кожа и коса
- Сухота в очите
- Нощна слепота
- Рецидивиращи инфекции
- Анемичен синдром
- Сивкави петна по очната лигавица
- Увреждане на роговицата
Изследването може да се използва за проследяване на концентрациите на витамин А в кръвта при хора, за които е известно, че са с дефицит на витамин А и приемат добавки.
Хроничната консумация на алкохол също влияе върху усвояването на витамин А. Алкохолът нарушава превръщането на ретинола в ретиноева киселина, като по този начин намалява усвояването на витамина.
В някои случаи изследването може да се назначи при наличие на симптоми, които насочват към токсични нива на витамин А (хипервитаминоза А), и е налице анамнеза за приема на храни или добавки, съдържащи витамин А.
Симптомите на хипервитаминоза А могат да бъдат остри поради внезапна и прекомерна консумация на витамин А. В повечето случаи признаците на токсичност, които се наблюдават, се дължат на хроничен прекомерен прием - прием на добавки и по-големи количества витамин А в храната.
Изображение: www.freepik.com
Някои от симптомите, свързани с остра хипервитаминоза А, включват:
- Главоболие
- Гадене и повръщане
- Двойно или замъглено зрение
- Треска
- Световъртеж
- Излющване на кожата
- Изпъкнали фонтанели при кърмачета
Симптомите на хронична хипервитаминоза А включват:
- Астено-адинамия (обща слабост, отпадналост, безсилие)
- Световъртеж
- Безапетитие
- Увеличен черния дроб
- Припадъци
- Раздразнителност
- Мускулна болка
- Болки в костите и ставите
- Отслабване на тегло
- Косопад
- Суха сърбяща кожа
- Чернодробна дисфункция
- Възпаление на езика (глосит)
Необходима ли е предварителна подготовка
Преди изследването на витамин А не трябва да се приема храна или течности (с изключение на вода) в продължение на 8 до 10 часа преди теста.
Не трябва да се приема алкохол поне 24 часа преди вземането на кръв.
Не трябва да се приемат витаминни добавки в продължение на 24 часа преди изследването.
Метод на провеждане на изследването
За изследване на витамин А е необходимо да се вземе кръв от ръката.
Подробна информация за вземането на кръв от медицински специалист ще намерите в статията:
Изображение: www.freepik.com
Какво ще усещате по време на изследването
Подробна информация за това, което е възможно да се усети по време на вземането на кръв, ще намерите при:
Има ли рискове от провеждане на изследването
Подробности относно рисковете, които съществуват при вземането кръв, необходима за това изследване, ще намерите при:
Резултати от проведеното изследване
Резултатите от изследването обикновено са готови в рамките на 24 часа и могат да варират между отделните лаборатории.
Консумацията на големи количества храни с бета каротин, като например моркови, може да доведе до жълто-оранжево оцветяване на кожата, но не причинява токсичност на витамин А. Тялото не превръща бета каротина във витамин А, когато има достатъчно витамин А.
Нормални стойности:
Не са установени референтни интервали за пациенти на възраст под 6 години.
Референтните интервали за други възрасти включват:
- 6 до 11 години: 0,8 до 1,9 μmol/L
- 12 до 19 години: 1,0 до 2,6 μmol/L
- 20 до 39 години: 1,1 до 3,1 μmol/L
- 40 до 59 години: 1,2 до 3,5 μmol/L
- ≥ 60 години: 1,3 до 3,8 μmol/L
Серумни концентрации на витамин А под 0,7 μmol/L се считат за дефицит на витамин А, докато концентрации под 0,4 μmol/L се считат за тежък дефицит.
Изображение: www.freepik.com
Отклонения от нормата:
По-ниски нива от нормалните стойности (хиповитаминоза) може да доведе до:
- Нарушено развитие на кости или зъби
- Сухи или възпалени очи
- Суха кожа
- Раздразнителност
- Косопад
- Загуба на апетит
- Нощна слепота
- Рецидивиращи (повтарящи се) инфекции
- Кожни обриви
Дефицит на витамин А може да възникне, ако е налице има проблем с усвояването в резултат на:
- Кистозна фиброза
- Заболявания на панкреаса
- Цьолиакия
По-високи нива на витамин А от нормалните (хипервитаминоза) може да причини:
- Анемичен синдром
- Болки в костите и мускулите
- Диария
- Двойно виждане
- Атаксия
- Уголемяване на черния дроб и далака
- Гадене
Кога не трябва да провеждате изследването
Факторите, които биха могли да възпрепятстват провеждането на това изследване или могат да доведат до неточни резултати, включват:
- Неправилно вземане, съхранение и транспортиране на кръвната проба
- Хемолиза на кръвната проба
- Прием на алкохол преди изследването
- Прием на витамини преди вземане на кръв
- Прием на храна непосредствено преди изследването
Заглавно изображение: www.freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НЕЙЧЪРС ПЛЮС SOURCE OF LIFE GARDEN ПРЕНАТАЛ МУЛТИ таблетки * 90
Безплатна доставка за България!НУТРИКОМП ДРИНК ПЛЮС ЕНТЕРАЛНА ХРАНА С ВКУС НА БАНАН 200 мл
ТАЛОДЕРМА ВАЗЕЛИН С МУМИО 15 мл
ДЖЕЙМИСЪН МУЛТИ КИДС дъвчащи таблетки * 60
НУТРИКОМП Д НЕУТРАЛ ЕНТЕРАЛНА ХРАНА 500 мл
НовФРЕЗУБИН ОРИГИНАЛ ФИБРИ 500 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Лабораторни изследвания
- Витамини и метаболити
- Анализ на урина
- Проба на Манту (Туберкулинов кожен тест)
- Рентгеново изследване на бял дроб
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Фекален тест
- Електрокардиограма (ЕКГ)
- Аускултация на бял дроб
- Тромбоцити (PLT)
- Изследване на вагинален секрет
- Компютърна томография (КТ) на корем
Коментари към Изследване на витамин А