Начало Медицинска енциклопедия Лечения Спиронолактон

Спиронолактон

Спиронолактон - изображение

Спиронолактон има стероидна структура, наподобяваща тази на алдостерон. Той конкурира свързването на алдостерон на ниво дистални тубули. Като резултат от това се повишава екскрецията на натрий, а тази на калий и урея намалява. Диуретичният ефект е бавен и слаб. Спиронолактон е ефективен предимно при отоци, свързани с повишена продукция на алдостерон.

Показания за използване на спиронолактон могат да бъдат:

  • Асцит при чернодробна цироза
  • Нефротичен синдром
  • Сърдечно-съдови отоци

Спиронолактон е подходящ при състояния на изразена хипокалциемия, предизвикана от други диуретици и дигиталисови препарати.

Спиронолактон принадлежи към рискова категория за бременност D - може да се прилага при бременност само при животозастрашаващи състояния на майката.

Нежеланите реакции, които може да възникнат по време на лечение със спиронолактон са световъртеж, атаксия, сънливост, кожни обриви, гинекомастия (налага замяната му), хиперкалиемия. Рискът от развитие на хиперкалиемия се повишава при КК 10-50 мл/мин.

Противопоказания за приложението на спиронолактон са хиперкалиемия, метаболитна ацидоза, хронична бъбречна недостатъчност, КК < 10 мл/мин.

Повече за спиронолактон може да научите тук:

 

4.8, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Спиронолактон

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Алтернативна медицинаЛеченияЗдравни съветиСпортХранене при...ЛюбопитноМедицински изследванияБотаникаНовиниМикробиологияДиетиКлинични пътекиХрани и ястия