Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лечение при миома на матката Лечебни практики при заболявания

Лечение при миома на матката

Лечение при миома на матката - изображение

Миома на матката представлява доброкачествен тумор, ангажиращ най-често миометриума (мускулната тъкан). Заболяването се характеризира с висока честотата, като се наблюдава в до 50 % при жените на възраст над 30 години.

Най-висока е честотата му във възрастта около 40 години, като след настъпване на менопаузата състоянието показва обратно развитие (регресия), поради хормонално обусловени причини.

Главните рискови фактори за възникване на болестта са:

 • генетичната предиспозиция: наличието на роднина от първа линия с миома увеличава риска неколкократно
 • расова принадлежност: представителите на черната раса боледуват до три пъти по-често, като при тях състоянието се развива в по-ранна възраст
 • хормонален дисбаланс
 • фактори с по-малко значение: възраст при настъпване на първата менструация, стрес, нездравословно и непълноценно хранене, затлъстяване

При голям процент от жените заболяването протича безсимптомно и може да бъде диагностицирано при случаен, профилактичен преглед.

Миома на маткатаВъзможни клинични признаци при миома на матката са промени в менструалния цикъл, обикновено обилно кръвотечение по време на цикъла или извън цикъла, обилно кръвотечение след менопаузата, болка в кръста, дизурични нарушения (чести позиви за уриниране при притискане на пикочния мехур от миомата), дискомфорт и тежест в областта на таза, запек (при притискане на ректума).

При напредване на процеса образуванието увеличава своите размери и може да наподобява напреднала бременност (шести дори девети месец).

Подробна информация за различните форми на болестта, клиничната картина и диагностицирането на процеса може да намерите на:

При диагностициране на болестта е необходимо определяне на тежестта на процеса и необходимостта от съответното лечение при миома на матката.

Терапевтичният подход се определя индивидуално, като при леките форми се предпочитат медикаментозните средства и консервативният подход. При напредване на процеса, значителни размери на миомата, риск от злокачествена трансформация и липса на ефект от неоперативните методи на лечение се препоръчва оперативна терапия.

1. Медикаментозна терапия при миома на матката

Използват се различни лекарствени средства, като в зависимост от състоянието се използват кръвоспиращи агенти, противовъзпалителни средства или препарати, намаляващи размерите на миомата.

Към лекарствените препарати, облекчаващи симптоматиката, се отнасят следните групи:

Медикаментозна терапия при миома на матката

 • Противозачатъчни средства

Употребата им значително подобрява състоянието на жените, като намалява обема на кръвотечението. Използват се перорални контрацептиви или вътрематочни спирали. Вътрематочната лекарство доставяща система левоноргестрел се имплантира в матката и осигурява постоянни нива на левоноргестрел, който от своя страна предотвратява нарастването на маточната лигавица и обилните кръвотечения.

Пероралните контрацептиви също редуцират кръвотеченията и облекчават симптоматиката, като главните нежелани ефекти с употребата им са свързани с главоболие, акне, нарушения в менструалния цикъл, повишена чувствителност на гърдите.

Норетистерон е хормонален контрацептив, представляващ мощен прогестерон с изразен ефект върху ендометриума. Употребява се с повишено внимание при пациенти със захарен диабет, чернодробни увреждания и злокачествени новообразувания. Може да предизвика алергични прояви, маточно кървене, обрив, зрителни нарушения.

Най-често използваният представител от тази голяма фармакологична група е ибупрофенът, като приеман с настъпването на менструацията може да облекчи кръвотечението, действайки като намалява производството на простагландините. Някои автори оспорват хипотезата за този възможен ефект, като подчертават ефективността му единствено по отношение на болковия синдром.

Ибупрофен притежава изразен противовъзпалителен, аналгетичен (обезболяващ) и антипиретичен ефект и е подходящ за краткотрайна симптоматична терапия. Продължителната употреба крие риск от стомашно-чревни увреждания, алергични прояви и увреждане на отделителната система. Едновременната употреба с аспирин, антихипертензивни средства, антикоагуланти и антиагреганти крие съществени рискове от токсични прояви.

 • Кръвоспиращи агенти

Антихеморагичните средства са голяма група, използвани за лечение или профилактика при кръвоизливи, действащи по различни механизми. Използват се предимно антифибринолитици за потискане на повишената активност на фибринолитичната система.

Най-често използваните препарати са транексамова киселина, аминокапронова киселина, аминометилбензоена киселина, като се прилагат перорално или парентерално. Може да предизвикат гадене и повръщане, стомашен дискомфорт, диария, увреждане на сърдечно-съдовата система.

Употребата им се препоръчва главно с профилактична цел при наличие на чести обилни кръвотечения и висок риск от развитие на анемия. Предпочитат се мултивитаминните добавки, съдържащи достатъчно мастноразтворими и водоразтворими витамини, необходими за поддържането и нормалното протичане на множество физиологични процеси.

Медикаменти, намаляващи размерите на миоматаСъществува група медикаменти, ефективни за намаляване размерите на миомата и миоматозните възли, които се използват все по-широко в съвременната клинична практика.

Това са агонистите на гонадотропин рилийзинг хормона, представляващи негови аналози.

Гонадотропин освобождаващият хормон регулира секрецията на фоликулостимулиращия (FSH) и лутеинизиращия (LH) хормони. Те от своя страна стимулират секрецията на прогестерон, естроген и тестостерон.

Към гонадотропин-освобождаващите хормони се отнасят гонадорелин, хистерелин и нафарелин, а техни аналози и агонисти са гозерелин и леупрорелин.

Тяхното основно действие включва отделяне на малки количества естроген, водещ до свиване на миомата. Прилагат се парентерално, в краткосрочни курсове (не повече от 6 месеца), като след прекратяване на терапията е необходимо проследяване състоянието на пациентите, тъй като миомата може да се върне към първоначалните си размери.

Употребата на аналози на гонадотропин рилийзинг хормона се асоциира с развитие на редица нежелани ефекти, наподобяващи признаците при менопауза, като например горещи вълни, вагинална сухота, повишено изпотяване.

Противоречиви резултати съществуват по отношение на употребата на даназол като средство, намаляващо размерите на миомата на матката. Представлява антигонадотропин, потискащ действието на гонадотропните хормони, който е подходящ при различни гинекологични заболявания, като например ендометриоза, доброкачествени новообразувания на млечната жлеза, миома.

Необходимо е внимателно определяне на дозата за намаляване на риска от развитие на страничните ефекти (себорея, акне, напълняване, повишено окосмяване, раздразнителност).

2. Минимално инвазивни процедури за лечение на миома

Главната цел на тези методи за лечение при миома на матката е отстраняване на болестта без извършване на операция. Препоръчват се при леки до умерено тежки форми на болестта, както и при пациенти, при които медикаментозната терапия не е дала очакваните резултати.

Най-често се прилагат следните процедури:

 • Емболизация на маточните артерии: състои се в блокиране на съдовете, кръвоснабдяващи миомата, като е подходяща при по-големи размери на образуванието
 • Ендометриална аблация: състои се в премахване на лигавичния слой на матката, като се прилага с цел намаляване на риска от тежки кръвоизливи и за терапия на малки по размери миоми
 • Хистероскопска резекция на миома (хистероскопска миомектомия): процедурата е особено подходяща при наличие на малки по размери субмукозни миомни възли, като се препоръчва при жени, планиращи бременност, тъй като не намалява шансовете за забременяване, за разлика от другите процедури
 • Лапароскопска миомектомия: отстраняване на миомните възли, без отстраняване на матката, като процедурата се характеризира с висока прецизност и сигурност
 • Високоинтензивен фокусиран ултразвук: иновативен и неинвазивен метод, състоящ се в прецизно насочване на голямо количество енергия в желаните точки, като рисковете и дългосрочните ползи за организма са в процес на задълбочени изследвания

3. Оперативни методи на лечение при миома

Оперативни методи на лечение при миома на маткатаПри големи размери на миомата, водещи до тежка симптоматика и застрашаващи живота на пациентите, както и при липса на ефект след приложение на минимално инвазивни процедури или медикаментозни средства, се препоръчва извършване на миомектомия или хистеректомия.

Миомектомията представлява процедура, при която се отстраняват миоматозните възли, като се запазва целостта на матката.

Този метод е подходящ при жени в детеродна възраст, като според различни проучвания е възможно забременяване след три до шест месеца от извършването на процедурата. Рискът от рецидив в рамките на десет години е 25 %.

Хистеректомията представлява отстраняване на миомните възли заедно с матката и е единственият дефинитивен метод на лечение, при който няма риск от рецидив на болестта и който се прилага като последна опция след неуспех на другите методи на лечение.

Този метод се препоръчва при големи размери на миомата и силно кръвотечение при жени, които не планират бременност. Отстраняването на матката (и яйчниците) може да доведе до ранно настъпване на менопаузата и намаляване на либидото, като самата процедура също крие рискове от усложнения.

4. Алтернативни методи на терапия при миома на матката

Тези методи будят много противоречия, тъй като липсват научни доказателства за тяхната ефективност, но въпреки това се препоръчват от много източници, включително и медицински лица.

Употребата на фитопрепарати и различни настойки от билки е необходимо да се консултира с лекар, тъй като самолечението може да има неблагоприятен ефект.

Алтернативна терапия при миома на маткатаДобили популярност за лечение при миома на матката са следните растителни източници, често прилагани в различни комбинации:

Подробна информация може да намерите на:

Миомата е коварно заболяване, често с подмолно протичане, поради което бдителността на пациента е от решаващо значение за своевременното диагностициране и лечение на състоянието.

Редовните профилактични гинекологични прегледи са най-доброто средство за профилактика, което може да Ви спести много неприятни изненади в дългосрочен план.

Не отлагайте посещението при лекаря, тъй като с напредване на болестта е възможно развитие на различни по тежест усложнения, като например анемия, компресия на съседни органи и структури, торзия на миомния възел, инфекции.

Имайте предвид, че миомата може да бъде причина за стерилитет и невъзможност за забременяване, а нейното своевременно отстраняване (с подходящи методи) повишава значително шансовете за създаване на потомство.

Още по темата:

5.0, 13 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лечение при миома на матката

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни проблемиЛеченияНовиниЛюбопитноПатологияИсторияСнимкиХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаБотаникаИзследванияПсихологияСоциални грижиЗаведенияЛайфстайлНормативни актовеИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиСпециалистиАнкетиСпортДиетиГеографияЛичностиНаправления в медицината