Начало Медицинска енциклопедия Лечения Колостомия

Колостомия

Колостомия - изображение

Хирургическа процедура, при която единия край на дебелото черво се изнася на предната коремна стена, се нарича колостомия. Фекалиите се дренират в прикачена към коремната стена специална торбичка. Колостомия обикновено се прави при чревна обструкция (блокаж), резекция или наранявания. Може да бъде временно или постоянно решение. Колостомията се прави под обща анестезия. Може да бъде реализирана чрез голям разрез на корема (лапаротомия) или посредством камера и няколко малки разреза (лапароскопски).

При колостомия единият край на здравото черво се изкарва на предната коремна стена, обикновено отляво. Ръбовете на червото се зашиват за кожата на коремната стена. Торбичка, наречена стома, се поставя около отвора, за да се събират в нея дренираните през отвора изпражнения.

Колостомията може да бъде временна. Ако сте претърпели операция на дебелото черво, колостомията ще позволи на останалата част от червото да се възстанови. След пълно възстановяване от първата операция (колостомията) се прави втора операция за възстановяване на целостта на дебелото черво. Обикновено интервалът между двете операции е около 12 седмици.

Колостомия се прави в следните случаи:

  • Инфекция на корема, като перфорирал дивертикулит или абсцес
  • Нараняване на колона или ректума (например намушкване или огнестрелна рана)
  • Частичен или тотален блокаж на чревния пасаж (обструкция)
  • Рак на колона или ректума
  • Рани или фистули в перинеума (меките тъкани между ануса и вулвата при жени и ануса и скротума при мъже)

Дали колостомията ще бъде временна или постоянна зависи от заболяването или нараняването. В повечето случаи е временно решение.

3.2, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Колостомия

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Медицински изследванияЛеченияЛюбопитноНовиниСнимкиЗдравни съветиХранене при...Алтернативна медицинаФизиологияИсторияКлинични пътекиПрезентацииБотаникаЛайфстайлСпортЗаведения