Начало Медицинска енциклопедия Лечения Имунотерапия

Имунотерапия

Имунотерапия - изображение

Имунотерапия: Лечение, при което се използва имунната система за борба с различни заболявания - най - често рак. Имунотерапията е форма на биологична терапия. В продължение на много години се е считало, че имунната система предпазва организма само от инфекциозни заболявания, дължащи се на вируси и бактерии. В наши дни се изясни ролята й в предпазването на организма от ракови заболявания. Тя се прилага при малки и в ранен стадий неоплазми, докато при напреднал процес не може да бъде полезна. Основната й роля в този момент е свързана с подпомагане на останалите форми на лечение.

Хората с отслабена имунна система са по - предразположени към развитие на раково заболяване. От друга страна хората с нормална имунна система също развиват рак. Предполага се, че това се дължи на недостатъчно ясното отдиференциране на раковите клетки от нормалните. Различават се:

  • активна имунотерапия - стимулиране на собствената имунна система да се справи със заболяването
  • пасивна имунотерапия - използват се компоненти на имунната система (антитела), създадени лабораторно, които да започнат атаката срещу заболяването.
  • специфична имунотерапия - насочена е към определен тип клетки или антигени
  • неспецифична имунотерапия - насочена е към организма като цяло

Моноклоналните антитела са най - широко използваната форма на имунотерапия на рака. Те водят началото си от сливането на миеломна клетка с неограничена способност за делене и В - клетка, произвеждаща антитела. Получената клетка се нарича хибридома. Първите моноклонални антитела са получени от миши клетки. Основен проблем е било разпознаването им от имунната система като чужди и формирането на имунен отговор срещу тях. В настоящия момент се създават изцяло човешки антитела.

Имунотоксините се образуват чрез прикрепването на моноклоналните антитела към бактериални токсини като дифтерийния токсин, псевдомонасния екзотоксин или към растителни токсини - рицин, сапорин. Имунотоксините са показали обещаващи резултати при смаляването на някои тумори, в частност лимфомите. На този етап не са одобрени за приложение.

Учените разучават и свързването на токсини към растежни фактори. Повечето ракови клетки имат голям брой рецептори за растежни фактори по повърхността си. Друго експериментално лечение са ваксините срещу рак. Ваксината срещу човешкия папилома вирус предпазва от развитие на рак на шийката, влагалището, вулвата и ануса. По същия начин ваксината срещу хепатит В вируса понижава риска от развитие на чернодробен карцином. Тези ваксини обаче не атакуват раковите клетки, а вирусите, които причиняват рак. Истинската ваксина срещу рак съдържа ракови клетки, части от клетки или антигени. Тя стимулира имунен отговор към вече съществуващите ракови клетки в организма. Ваксините срещу рак се считат за активна имунотерапия, защото принуждават имунната система да работи сама. Освен това са специфични, защото атакуват само раковите клетки. Разработват се също така антиидиотипни ваксини и ДНК ваксини.

Цитокините са форма на неспецифична имунотерапия. Те са вещества, произведени от клетките на имунната система. Някои от тях се използват, за да намалят страничните ефекти от химиотерапията. Към тази група се отнасят интерлевкини, интерферони, колоний - стимулиращи фактори.

Имуномодулатори - лекарства, които повлияват имунната система неспецифично. Те, за разлика от цитокините не се произвеждат в организма.

3.0, 12 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Имунотерапия

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ФизиологияЛюбопитноИсторияАлтернативна медицинаНовиниЛеченияЗдравни съветиСоциални грижиМедицински изследванияКлинични пътекиСнимкиАнкетиЛайфстайлТестовеПсихологияИнтервютаСпециалистиОрганизацииСпортЗаведенияНормативни актовеХранене при...ДиетиБотаника