Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на апендикса Остър апендицит

Остър апендицит МКБ K35

Остър апендицит МКБ K35 - изображение

Остър апендицит (апандисит) е едно от най-честите хирургични заболявания. Апендицит е възпаление на придатъка на сляпото черво - апендикса. Този придатък е с червеобразна форма и се намира в началото на сляпото черво. Апендиксът е свободно разположен в коремната кухина, не е свързан с другите органи. Засяга всички възрастови групи и еднакво двата пола.
Честотата на остър апедницит е 4-5 човека на 1000 население и в 75% е най-често срещаното заболяване причиняващо остър перитонит.

Етиология и патогенеза на остър апендицит
Все още няма яснота и конкретна причина довела до остър апендицит. Известни са няколко теории обясняващи възникването на заболяването.
I. Теория на застоя - според нея наличието на застой на съдържимо в апендикса създават добра среда за действие на микроорганизмите и усилване на вирулентността им.
II. Неврогенно - съдова теория - според нея разстройство на богатото кръвоснабдяване, спазъм и атония на съдовете води до нарушена трофика на апендикса. Исхемията и некрозата водят до вторично развитие на възпалителен процес.
III. Инфекциозна теория - според нея апендицитът е местно инфекциозно заболяване на стената на апендикса. Причинители са гноеродни микроорганизми - ентерококи, стрептококи, стафилококи, коли - бактерии. Те проникват в апендикса, размножават се и предизвикват местна и обща реакция на организма. Микроорганизмите попадат в апендикса предимно от дебелото черво, по-рядко по лимфен или кръвен път.

Патоморфологична класификация на остър апендицит
I. Appendicitis catarrhalis или simplex
II. Appendicitis destructiva
1) phlegmonosa - може да оформи empyema.
2) gangrenosa:
а) nonperforativa;
б) perforativa.

Клинична картина на остър апендицит
Клиниката на апендицит започва постепенно с коремна болка, която по-рядко има остро начало. Локализацията на болката в началото е неопределена, разлята по целия корем или предимно около пъпа. Болката отначало не е силна, търпима, може да намалее, но не изчезва напълно. Тя се локализира в илеоцекалната област. Обикновено болката започва от епигастриума или пъпа, много рядко от лявата хълбочна област, която след няколко часа се ограничава в дясната илиачна ямка (симптом на Kocher - болката се придвижва от епигастриума в иле-оцекалната област
симптом на Kummeli - болката се движи от пъпа към илеоцекалната област). По правило болката не ирадиира. Болния заема дясно странично положение в леглото, със свити към корема крака, избягва всякакви движения, които усилват болката. Едновременно с болката се появява и гадене с повръщане, които са типични симптоми. Повръщането е рефлекторно. Острият апендицит обикновено се придружава от запек и задръжка на газовете. В деня на заболяването обикновено има липса на дефекация. Изключение има при тазово и ретроцекално разположение на апендикса, при които има чести позиви за дефекация. Езикът е обложен, телесната температура се повишава до 38°С. Пулсат се учестява с повишаване на температурата.

Ако ще обединим симптоматиката, то се получава следната картина:

  • Коремна болка;
  • Гадене и повръщане;
  • Неспокойствие;
  • Висока температура;
  • Втрисане;
  • Сух, обложен език;
  • Ускорен пулс;
  • Запек;
  • Задръжка на газове.

Обективно изследване на остър апендицит започва с оглед на корема. В началото корема участва в дишането, в по-късните стадии болния щади корема и дишането е предимно гръдно. Основният физикален метод, който дава ценни данни за развиващия се апендицит е палпацията. Тя започва от лявата коремна половина, където болезнеността е най-слаба и продължава в ляво подребрие, епигастриума и постепенно минава в дясна коремна половина. Мускулната защита е най-доказателствения симптом за остър хирургичен корем, обусловен от острия апендицит.

В началото общото състояние е леко засегнато, температурата не е висока (37,5 - 38 С), но състоянието може да се промени за броени часове и да се развият усложнения на апендицита.

• Най-често усложнение е руптура (разкъсване) на придатъка, довеждащо до перитонит - инфекция на цялата коремна кухина. Клиниката на перитонита се манифестира с общи прояви, раздути чревни бримки, твърда коремна стена със силна болезненост. Общото състояние е тежко с изразена интоксикация.
Повече за остър апендицит с дифузен перитонит можете да прочетете при:

• Понякога възпалителния процес може да се ограничи с образуване на абсцес - гнойна колекция. Засяга се предимно общото състояние, температурата придобива септичен характер - с няколко високи пика за денонощие(40 С).
Повече за остър апендицит с перитонеален абсцес можете да прочетете при:

• По-рядко усложнение е чревна обструкция - запушване.

Диагноза на остър апендицит
Острият апендицит е клинична диагноза
Планът на диагностичната програма при острия апендицит е следният.
1. Щателна анамнеза.
2. Изключване на соматично заболяване, симулиращо остър хирургичен корем - диабет, бъбречна недостатъчност, цироза, хепатити др.
3. Изследване на дихателната система.
4. Изследване на сърдечно-съдовата система. Определят се честотата и характерът на пулса. Измерва се артериалното налягане, а при възрастни болни се осъществява и ЕКГ.
5. При съмнение за урологично заболяване се осъществява обзорна графия на бъбреци, уретери и пикочен мехур.
6. Чрез палпация, перкусия и аускултация на корема се търсят характерните симптоми на острия апендицит.
7. Извършване анализ на кръвта и урината.
8. Измерване на ректалната и аксиларната температура.
9. При съмнителни данни за остър апендицит се извършва:
а) ректално и вагинално туширане;
б) обзорна скопия и графия на корема;
в) лапароскопия.

От параклиничните изследвания левкоцитозата е най-ценния симптом на острия апендицит, и още по-ценно от диференциалното броене е олевяването.

Лечение на остър апендицит
Лечението при всички случаи е оперативно, колкото по-рано се извърши операцията по-добре. Отлагане на операцията се прави само когато има периапендикуларен инфилтрат. Целта на операцията е да се премахне възпаления апендикс и се нарича апендектомия.

4.3, 4 гласа

ВИДОВЕ Остър апендицит МКБ K35

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Остър апендицит МКБ K35

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Остър апендицит МКБ K35

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Остър апендицит МКБ K35

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблеми