Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Болести на устната кухина, слюнчените жлези и челюстите Болести на слюнчените жлези

Болести на слюнчените жлези МКБ K11

Болести на слюнчените жлези МКБ K11 - изображение

Отклонения от нормалната функция и структура на слюнчените жлези включващо неопластично (доброкачествено или злокачествено) заболяване, възпалително, дегенеративно заболяване, нарушения в проходимостта на слюнчените канали са болести на слюнчените жлези.

Слюнчените жлези произвеждат и секретират слюнка през каналите в устната кухина. Слюнката помага за дъвченето, храносмилането и поглъщането чрез овлажняване на храната. Слюнката почиства и устната кухина от микроорганизми чрез антителата, които съдържа. Нарушения в слюнчените жлези водят до подуване и възпаление. Клинично болести на слюнчените жлези се изразяват с лош вкус в устата, затруднено затваряне и отваряне на устата, сухота в устата или повишено слюноотделяне. Болката и оток в областта на засегнатите жлези, устата, лицето и шията.

Болести на слюнчените жлези, при които настъпва унищожаване на ацинарните клетки и ацинусите на жлезата води до атрофия на слюнчената жлеза. Атрофията може да бъде на паротидна, субмаксиларна, субмандибуларна, сублингвална или малките слюнчени жлези. В началото пациентите са безсимптомни поради значителния резерв от ацинарни клетки.
Повече за атрофия на слюнчена жлеза можете да прочетете при:

Увеличаването на слюнчените жлези обикновено не дава клинично отражение, ако се касае за увеличение на жлезата причинено от друго заболяване може да даде съответната симптоматика. Хипертрофията на слюнчените жлези може да бъде едностранно при тумори, бактериален сиалоаденит, хроничен сиалоаденит и сиалолитиаза и двустранна е хипертрофията при вирусен сиалоаденит, синдром на Сюгрен, при синдрома на СПИН, саркоидоза, туберкулоза, проказа (лепра). Безсимптомно увеличаване на жлезата има при хранителни нарушения (анорексия, булимия), цироза, хроничен панкреатит, ендокринни нарушения (акромегалия, диабет).
Повече за хипертрофия на слюнчените жлези можете да прочетете при:

Сиалоаденитът са болести на слюнчените жлези, първично или вторично, остро или хронично възпаление на слюнчените жлези, засягащо предимно детската възраст. Най-често се причинява от вируси (парамиксовируси, цитомегаловирус) и по-рядко от бактериална инфекция. Лечението включва масивни дози антибиотици и интензивни грижи за болния. Широките инцизии на паротидните области облекчават състоянието на болния.
Повече за сиалоаденит можете да прочетете при:

Абсцес на слюнчените жлези е острото гнойно възпаление на паротидната жлеза се среща и при хора в добро общо състояние. Инфекцията може да достигне до паренхима на жлезата, освен по пътя на изходните канали, още и по метастатичен път. Остър гноен паротит се наблюдава най-често в кърмаческа възраст. Началото на заболяването е остро, със силна болка и висока температура. По-често се засяга само едната паротидна жлеза, която се подува и става силно болезнена при палпация. Много бързо в паренхима на жлезата се оформя абсцес.
Лечението се състои в приложението на големи дози на антибиотици и инцизия на абсцеса, когато е вече оформен. Прогнозата е добра.
Повече за абсцес на слюнчената жлеза можете да прочетете при:

Фистулите са други болести на слюнчените жлези. Фистула е придобит канал, който не персистира нормално, а се получава след патологично състояние. Този канал свързва слюнчената жлеза и канала, слюнчената жлеза и устната кухина и жлезата с кожата и през фистулите може да изтича слюнка. Фистулите могат да бъдат пълни и непълни. Няма клинична изява ако тези фистули се отварят в устната кухина, ако фистулата се отваря извън устната кухина, кожата около отвърстието е зачервена и малтретирана.
Повече за фистулите можете да прочетете при

Сиалолитиаза (sialolithiasis) е образуването на конкременти в слюнчените жлези най-често се образуват в субмандибуларната жлеза, което е в пряка зависимост от по-големият вискозитет на секрецията, отделяна от тази жлеза. Лечението на камъните в жлезите е оперативно. Когато камъкът е в жлезата и са налице явления на хроничен сиалоаденит, единствено сигурно средство е екстирпацията (премахване) на субмандибуларната жлеза.
Повече за камъни на слюнчените жлези можете да прочетете при:

Болести на слюнчените жлези, при които има формиране на кухина и изпълване с течност са кистите. Мукоцелето е вид ретенционна киста на пода на долната кухина, дължаща се на обструкция на каналите на субмаксиларна и сублингвална жлеза, бавно растяща, безболезнена, намираща се от едната страна на устата. Мукоцеле може да бъде и вид киста съдържаща ексудат от травматично разкъсване на канали. Ранулата е вид мукоцеле намиращо се по пода на устната кухина. И тя се причинява от събиране на муцин в съединителна тъкан от травматично разкъсани канали.
Повече за мукоцеле можете да прочетете при:

Болести на слюнчените жлези, при които има промени в секрецията на слюнчените жлези са повишено или намалено слюноотделяне.
Хиперсаливация (sialorrhea) - означава увеличаване на слюнчената секреция, като увеличаването на секрецията може да бъде централно или периферно обусловено. Увеличаването на секрецията с периферен характер най-често се дължи на различни патологични състояния в устната кухина. Болката, предизвикана от различни патологични състояния в устната кухина, както и вкусовите и обонятелни дразнения, също увеличават слюнчената секреция. Най-честата централна причина за увеличаване на слюнчената секреция е паркинсонизмът или подобни на него състояния. Относително увеличение на слюнчената секреция се наблюдава при болни с тумори на хипофаринкса, поради невъзможност да преглъщат отделената слюнка. Лечението на сиалореята трябва да бъде етиологично. Атропинизацията е симптоматично лечение и то намира своето място при централно обусловена сиалорея.
Намалена слюнчена секреция (xerostomia). Намалението на слюнчената секреция води до сухота в устната кухина. Понякога вследствие патологични промени в устната лигавица намалява или напълно изчезва секрецията на малките слюнчени жлези, които при нормални условия осигуряват влажността на лигавицата. Секрецията на субмандибуларните жлези намалява при сиалоаденитите, които са най-честата последица на сиалолитиазата. Лечението цели, стимулация на секрецията на слюнчените жлези, което може да се постигне с лекарствени средства от рода на пилокарпина.
Повече за тези нарушения можете да прочетете при:

Други болести на слюнчените жлези са доброкачествено лимфоепително увреждане на слюнчените жлези исторически по известно като Болест на Mikulicz, некротизираща сиалометаплазия, сиалектазия, стриктура и стеноза на слюнчения канал. Доброкачественото лимфоепително увреждане е увеличаване на паротидната жлеза и слъзните жлези. По-рядко се увеличават сублингвалната и субмандибуларната жлеза. Това подуване на жлезата е безболезнено. Болестта на Микулич е термин, който свързва увеличаване на паротидна и слъзна жлеза. Ако, освен подуване на двете жлези има и друго заболявания се касае за синдром на Микулич. Некротизиращата сиалометаплазия е доброкачествен процес на разязяване на границата между твърдото и мекото небце. Сиалектазията е дилатация, а стриктурата и стенозата са стеснения на каналите на слюнчените жлези поради различни причини.
Повече за тези болести можете да прочетете при:

Различни възпалителни, деструктивни и неопластични процеси на слюнчените жлези, които първоначално не могат да се уточнят за каква патологична единица се касае и предстои доуточняване са неуточнени, болести на слюнчените жлези.
Повече за неуточнени болести можете да прочетете при:

3.1, 11 гласа

ВИДОВЕ Болести на слюнчените жлези МКБ K11

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Болести на слюнчените жлези МКБ K11

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки