Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Инфекциозни и паразитни болести Чревни инфекции Тиф и паратиф Паратиф С

Паратиф С МКБ A01.3

Паратиф С МКБ A01.3 - изображение

Паратиф С е циклично системно инфекциозно заболяване, причинено от Salmonella paratyphy C (S. hirschfeldii).

Причинителят на паратиф С предизвиква салмонелози при животните и паратиф С при човека. Заболяването се появява спорадично и в малки групи по целия свят.

Единствени източници на заразата са болният човек и заразоносителите. Болният отделя паратифните бактерии с фекалиите и урината още в края на инкубационния период, през цялото боледуване и 2-3 седмици през реконвалесцентния период.

Механизмът на предаване е фекално-орален. Входна врата на инфекцията е устата и лигавицата на тънкото черво.

Клинично заболяването се характеризира с висока температура, отпадналост, главоболие, безапетитие, болки в корема, симптоми, които наподобяват редица други инфекции. Диарията не е характерна, констипацията дори е по-честа. Към 10-ия ден се появява розеоло-петехиален обрив.

Механизмите на имунитета при паратифните заболявания се определят от факултативно-вътреклетъчното развитие на причинителите. От значение са както естествената резистентност, така и хуморалният и клетъчномедиираният имунитет.

Диагнозата се основава основно на микробиологичното изследване. При данни за паратиф от съмнителни лица се изследват микробиологично кръв, фецес, урина, дуоденално съдържимо.

Лечението на Паратиф С се провежда с антибиотици от групата на цефалоспорините и хинолоните.

3.4, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Паратиф С МКБ A01.3

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО