Изследване на липаза
    › В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?
› Необходима ли е предварителна подготовка?
› Метод на провеждане на изследването:
› Какво ще усещате по време на изследването?
› Има ли рискове от провеждането на изследването?
› Резултати от проведеното изследване:
› Кога не трябва да провеждате изследването?
Въведение
Липазата е ензим, произвеждан основно от панкреаса, който подпомага усвояването на мазнините от храната - катализира разграждането на триглицеридите до мастни киселини и глицерол. Липазата има значение и за поддържане на клетъчния пермеабилитет (пропускливост).
Липазата се произвежда също така от черния дроб, червата, езика, стомаха и други клетки.
Тест за липаза се прави с цел измерване на количеството на ензима в кръвта.
Обикновено в кръвта има малки количества липаза. Когато клетките на панкреаса са увредени, повишени количества липаза навлизат в кръвта и водят до по-високи нива на този ензим.

Изображение: Andrei Lomize, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Това изследване се назначава предимно за диагностициране на остър панкреатит.
Друг тест, който може да се назначи при съмнение за остър панкреатит, е изследване на амилаза.
Тъй като нивата на липазата остават повишени за по-дълъг период от време (до 8-14 дни) и нейната чувствителност при остър панкреатит е по-висока в сравнение с тези на амилазата, серумната липаза е по-надежден тест от серумната амилаза за първоначална диагноза на остър панкреатит. Основната полза от изследването на липаза е при пациенти със забавена клинична проява на заболяването.
В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването
Изследването на липаза най-често се назначава при симптоми и признаци на остър панкреатит или друго заболяване на панкреаса:
- Силна болка в горната част на корема, която се излъчва в гърба и/или влошава след хранене
 - Треска
 - Загуба на апетит
 - Гадене, повръщане
 - Пожълтяване на кожата/лигавиците (жълтеница)
 - Ускорен пулс
 - Стеаторея
 
Изследването може да се назначи за проследяване на състоянието или за оценка на ефективността на лечението.
При остър панкреатит, освен нивата на липаза, се повишават и тези на амилаза, поради което може и да се назначи изследване на амилаза.
Изследването на липаза може да се назначи и при други състояния:
- Перитонит
 - Тънкочревна странгулация и исхемия
 - Киста на панкреаса
 - Кистозна фиброза
 - Болест на Crohn (възпаление на храносмилателния тракт)
 - Цьолиакия
 
Необходима ли е предварителна подготовка
Преди изследването на липаза не трябва да се приемат храна и течности (освен вода) в продължение на 8-12 часа.
Необходимо е да информирате лекаря си за всички лекарства и хранителни добавки, които приемате, тъй като някои медикаменти могат да повлияят резултатите от изследването, включително:
- перорални контрацептиви
 - индометацин
 - кодеин
 - морфин
 - тиазидни диуретици
 
Метод на провеждане на изследването
За изследването на липаза е необходимо да се вземе кръв от вена, като подробна информация за вземането на кръв от медицински специалист ще намерите в:
Изображение: www.freepik.com
Какво ще усещате по време на изследването
Подробна информация за това, което е възможно да усетите при вземането на кръв за изследване на липаза, ще намерите в:
Има ли рискове от провеждането на изследването
Вземането на кръв се смята за нискорискова процедура, но както при всяко изследване и при това са възможни усложнения.
Подробна информация за възможните рискове при вземането на кръв, необходима за изследване на липаза, ще намерите при:
Резултати от проведеното изследване
Референтните стойности за липаза могат да варират между отделните лаборатории.
Нормални стойности:
- 10-60 U/L
 
Нивата на липаза може да са нормални при лица с паротит и при тези с макроамилаземия.
Стойностите са по-ниски при новородени.
Нормалните нива на серумната липаза обаче невинаги изключват остър панкреатит, особено при рецидивиращо състояние, когато клиничните характеристики насочват към диагнозата.

Изображение: www.freepik.com
Отклонения от нормата:
Повишени нива на серумната липаза могат да се наблюдават при:
- Остър панкреатит - нивата често са 5 до 10 пъти по-високи от референтната стойност.
 
При остър панкреатит нивата на липаза обикновено се повишават в рамките на 3 до 6 часа, достигат пик на 24 часа и остават повишени по-дълго време (5 до 7 дни) в сравнение с тези на амилазата
- Хроничен панкреатит
 - Алкохолизъм
 - Перфорирала язва, особено засягаща панкреаса
 - Спазъм на сфинктера на Оди (Oddi), причинен от лекарства (кодеин, морфин, метахолин, холинергици)
 - Псевдокиста на панкреаса
 - Злокачествено заболяване на панкреаса
 - Злокачествено заболяване на стомаха
 - Холецистит
 - Илеус
 - Цьолиакия
 - Чревна исхемия
 - Възпалително заболяване на червата
 - Остра и хронична бъбречна недостатъчност
 - Органна трансплантация
 - Диабетна кетоацидоза
 - Лимфом
 - Хронично чернодробно заболяване
 - Прием на някои медикаменти
 - След ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP)
 
Ниски нива на липаза могат да се наблюдават при:
- кистозна фиброза
 - наличие на хинин, тежки метали, калциеви йони в кръвната проба

 
Изображение: www.freepik.com
Кога не трябва да провеждате изследването
Факторите, които могат да могат да повлияят на резултатите от изследването на липаза, включват:
- Хроничен прием на алкохол
 - Бъбречно заболяване
 - Ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP)
 - Хемодиализа
 - Неправилно вземане и съхранение на кръвната проба
 - Прием на някои медикаменти:
- кодеин
 - индометацин
 - морфин
 - контрацептиви
 
 
Заглавно изображение: www.freepik.com
Коментари към Изследване на липаза