Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Други болести на храносмилателните органи Нарушена резорбция в червата Панкреатична стеаторея

Панкреатична стеаторея МКБ K90.3

Панкреатична стеаторея МКБ K90.3 - изображение

В напредналия стадий на хроничния панкреатит много често се наблюдава панкреатична стеаторея. Панкреасните ензими липаза, трипсин и диастаза са отговорни за смилането на мазнините, белтъците и въглехидратите. Панкреасът е единственият орган в храносмилателния тракт, който произвежда липаза, разграждаща мазнините до глицерол и мастни киселини. Функционалният резерв на панкреаса е голям. Нуждите на храносмилането се задоволяват с около 1/9 част от общата продукция на липаза. Панкреасът секретира сок богат на ензими и бикарбонати. При напреднал панкреатит се развива екзокринна недостатъчност на панкреаса, при което се нарушава смилането на мазнините и въглехидратите. Нарушеното смилане на мазнините в резултат на настъпила екзокринна недостатъчност на панкреаса се нарича панкреатична стеторея.

Клинична картина на панкреатична стеаторея
Болните имат диария, като изпражненията им са обемисти, кашави, мазни, със зловонна миризма. Микроскопски се откриват мазнини – стеаторея, несмлени мускулни влакна – креаторея, и несмляна скорбяла. Диарията е късен симптом на хроничния панкреатит. Често се провокира след прехранване с мазнини. В по-ранния стадий на заболяването диарията е интермитираща и понякога се редува със запек. Освен диарията болните могат да съобщят за болка в епигастриума, ирадиираща към гърба, която се дължи на хроничния панкреатит. Те съобщават и за умора, неразположение, промяна в настроението, загуба на апетит, отслабване на килограми.

Диагноза на панкреатична стеаторея
Диагнозата се поставя от анамнезата за хронична употреба на алкохол или друга причина водеща до хроничен панкреатит и панкреатична недостатъчност. От лабораторните данни най-важно значение имат изследването на изпражненията (полифекалия със стеаторея и креаторея), установяването на външно секреторната панкреасна недостатъчност чрез секретин – панкреозиминов тест, установяване на хипергликемия и гликозурия (глюкоза в урината), хипербилирубинемия (увеличаване на билирубина в кръвта) и пр., при съответните клинични форми.

Лечение на панкреатична стеаторея
Външно секреторната панкреасна недостатъчност, особено когато е проявена с полифекалия, стеаторея и креаторея, се лекува с енергична заместителна терапия с панкреасни ензимни препарати: панкреатин, тризим, мезим и др., които се назначават по три таблетки по време на всяко ядене.

3.4, 8 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Панкреатична стеаторея МКБ K90.3

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия