Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Колпоскопия

Колпоскопия

Колпоскопия - изображение

Колпоскопията е изследване, което се прави най-често при получаване на резултат от профилактичен преглед на маточната шийка извън нормата. Представлява детайлен преглед на шийката на матката чрез специален вид микроскоп, наречен колпоскоп.

По време на колпоскопия се използва специално багрило, което оцветява атипичните клетки и помага за тяхното отграничаване от нормалните. Може да се вземе и биопсия (тъканна проба) за хистологично изследване. Подходът за лечение на различни видове клетъчен атипизъм може да бъде повлиян от колпоскопското изследване.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Обикновено причината за извършване на колпоскопия е получен резултат от профилактичен преглед на маточната шийка, който не е в рамките на нормата. Това се случва твърде често и не е причина за сериозно безпокойство - клетъчният атипизъм не означава рак на маточната шийка.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Има няколко неща, за които трябва да помислите, преди да се подложите на колпоскопия:

  • Трябва да се избягва полов контакт 24 часа преди изследването
  • Не трябва да сте в цикъл
  • Не трябва да се използват вагинални кремове или песари 24 часа преди изследването

 

Метод на провеждане на изследването:

Цялата процедура обикновено отнема 15-20 минути. Обикновено се започва с някои въпроси, относно интервалите между менструацията, дата на последната менструация, какъв вид контрацепция използвате, общото ви здравословно състояние. След като се настаните на гинекологичния стол, във влагалището ви ще бъде въведен спекулум (специален инструмент, който разтваря влагалището и осигурява достъп до маточната шийка). Колпоскопът не се вкарва във влагалището - наблюдението се извършва от влагалищния вход. За нанасяне на багрилото се използва тампон. По време на колпоскопия може да ви вземат тъканна проба (биопсия) за по-подробно хистологично изследване.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Някои жени чувстват дискомфорт по време на гинекологично изследване. Биопсията се прави след предварително поставяне на местен анестетик, поради което не се усеща болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Като цяло колпоскопията е безопасна процедура. Някои жени я смятат за неприятна. Все пак са възможни някои редки усложнения, като кървене или инфекция.

 

Резултати от проведеното изследване:

Клетъчният атипизъм, който може да бъде открит при колпоскопия се представя като цервикална интраепителна неоплазия (CIN). Съществува скала със степени от 1 до 3 според броя на засегнатите клетки. При CIN1 има само няколко засегнати клетки, докато при CIN3 всички клетки са аномални. Рядко резултатите от колпоскопия могат да покажат промени в клетките, които вече са ги превърнали в ракови. Около 7 от 10 случая CIN1 претърпяват обратно развитие без лечение, но 1 от 10 прогресира до CIN3. Само 1 от 100 случая на CIN1 прераства в рак на маточната шийка и то след дълъг период от време.

CIN2 и CIN3 означава, че вероятността да имате рак на маточната шийка или да развиете такъв е все още малка, но възможността промените да изчезнат без лечение е много по-малка, в сравнение с CIN1.

Не трябва да се забравя, че смисълът на профилактичните гинекологични прегледи, последвани от колпоскопия е предпазване от рак на маточната шийка. Това става чрез откриване на ранните промени в клетките, които ако бъдат оставени без лечение за няколко години могат да прераснат в рак.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

  • По време на менструация
  • Ако в последните 24 часа сте имали полово сношение или сте използвали тампон
  • Ако сте използвали влагалищни кремове или песари в последните 24 часа преди изследването
4.3, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Клинични пътекиМедицински изследванияНовиниСпециалистиЗдравни съветиЛюбопитноЛеченияЛайфстайлСоциални грижиИсторияНормативни актовеЗаведенияСпортОрганизацииАлтернативна медицинаАнатомияСнимкиНаправления в медицината