0 продукта

Медицински изследвания

Колпоскопия

Колпоскопия - изображение

Колпоскопията е изследване, което се прави най-често при получаване на резултат от профилактичен преглед на маточната шийка извън нормата. Представлява детайлен преглед на шийката на матката чрез специален вид микроскоп, наречен колпоскоп.

По време на колпоскопия се използва специално багрило, което оцветява атипичните клетки и помага за тяхното отграничаване от нормалните. Може да се вземе и биопсия (тъканна проба) за хистологично изследване. Подходът за лечение на различни видове клетъчен атипизъм може да бъде повлиян от колпоскопското изследване.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Обикновено причината за извършване на колпоскопия е получен резултат от профилактичен преглед на маточната шийка, който не е в рамките на нормата. Това се случва твърде често и не е причина за сериозно безпокойство - клетъчният атипизъм не означава рак на маточната шийка.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Има няколко неща, за които трябва да помислите, преди да се подложите на колпоскопия:

  • Трябва да се избягва полов контакт 24 часа преди изследването
  • Не трябва да сте в цикъл
  • Не трябва да се използват вагинални кремове или песари 24 часа преди изследването

 

Метод на провеждане на изследването:

Цялата процедура обикновено отнема 15-20 минути. Обикновено се започва с някои въпроси, относно интервалите между менструацията, дата на последната менструация, какъв вид контрацепция използвате, общото ви здравословно състояние. След като се настаните на гинекологичния стол, във влагалището ви ще бъде въведен спекулум (специален инструмент, който разтваря влагалището и осигурява достъп до маточната шийка). Колпоскопът не се вкарва във влагалището - наблюдението се извършва от влагалищния вход. За нанасяне на багрилото се използва тампон. По време на колпоскопия може да ви вземат тъканна проба (биопсия) за по-подробно хистологично изследване.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Някои жени чувстват дискомфорт по време на гинекологично изследване. Биопсията се прави след предварително поставяне на местен анестетик, поради което не се усеща болка.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Като цяло колпоскопията е безопасна процедура. Някои жени я смятат са неприятна. Все пак са възможни някои редки усложнения, като кървене или инфекция.

 

Резултати от проведеното изследване:

Клетъчният атипизъм, който може да бъде открит при колпоскопия се представя като цервикална интраепителна неоплазия (CIN). Съществува скала със степени от 1 до 3 според броя на засегнатите клетки. При CIN1 има само няколко засегнати клетки, докато при CIN3 всички клетки са аномални. Рядко резултатите от колпоскопия могат да покажат промени в клетките, които вече са ги превърнали в ракови. Около 7 от 10 случая CIN1 претърпяват обратно развитие без лечение, но 1 от 10 прогресира до CIN3. Само 1 от 100 случая на CIN1 прераства в рак на маточната шийка и то след дълъг период от време.

CIN2 и CIN3 означава, че вероятността да имате рак на маточната шийка или да развиете такъв е все още малка, но възможността промените да изчезнат без лечение е много по-малка, в сравнение с CIN1.

Не трябва да се забравя, че смисълът на профилактичните гинекологични прегледи, последвани от колпоскопия е предпазване от рак на маточната шийка. Това става чрез откриване на ранните промени в клетките, които ако бъдат оставени без лечение за няколко години могат да прераснат в рак.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

  • По време на менструация
  • Ако в последните 24 часа сте имали полово сношение или сте използвали тампон
  • Ако сте използвали влагалищни кремове или песари в последните 24 часа преди изследването
Оцени страницата и я сподели с приятели
12345 3.8, 8 Гласа
Сподели в Facebook
Коментирай във Facebook

!. forum.framar.bg

По темата във форума. Включете се в дискусията сега!

1. PasDeDeux:

Вчера бях на гинеколог, оплаках се от резки чести болки ниско долу в корема. Прегледа ми и ми назначи колпоскопия, като преди това ми взе и проба за цитонамазка. Затова търся малко повече информация от жени подлагали се на колпоскопия, в какви случаи се п...

2. julianne:

Само съм чувала за него и знам, че се прави при съмнение за наличие на анормални клетки, но без да ти е излезнал резултата от цитонамазката, не знам защо направо ти е назначила колпоскопия по-добре да й се обадиш и да се разберете за какво точно иде реч ...

3. Karcheva:

Наскоро гледах по ТВ, казваха, че всяка жена трябва да си прави колпоскопия и да не се разчита само на цитонамазката. Смятам и аз скоро да си направя....

4. dessiblond:

а аз до някъде смятам, че това е провокация от една страна, за да може лекарите с и без причина да назначават изследвания, понякога и такива, които не са необходими, за да припечелват. ...

?. www.framar.bg:

Коментирайте "Колпоскопия"

1. lili: (2014-09-18 15:03:47)

Здравейте, днес бях на изследвания при гинеколог, когото не съм посещавала до сега. Искам да попитам има ли значение в какъв ред се прави колпоскопията и цитонамазката, когато се извършват в рамките на един преглед. Взеха ми проба с цитонамазка, после за днк тест високорисковите групи на ЧПВ и накрая колпоскопия, като ме намазаха с 2 разтвора и ми казаха, че имам раничка. Възможно ли е това да е реакцията от обстърганата кожа след двете взети проби?

2. www.framar.bg отговаря: (2014-09-22 21:59:40)

lili

Здравейте, днес бях на изследвания при гинеколог, когото не съм посещавала до сега. Искам да попитам има ли значение в какъв ред се прави колпоскопията и цитонамазката, когато се извършват в рамките на един преглед. Взеха ми проба с цитонамазка, после за днк тест високорисковите групи на ЧПВ и накрая колпоскопия, като ме намазаха с 2 разтвора и ми казаха, че имам раничка. Възможно ли е това да е реакцията от обстърганата кожа след двете взети проби?

Едва ли раничката се е образувала от самото вземане на цитонамазка. Ако имате притеснения посетете и друг гинеколог.

Кърменето на обществени места – естествено, допустимо или неприемливо?

Майката има право да кърми детето си независимо от възрастта му когато и където пожелае, без разголването й да се отъждествява с форма на ексхибиционизъм. Собствениците на търговския комплекс следва да бъдат осъдени и да платят обезщетение.
Кърменето на обществени места не подлежи на коментар, когато майката се стреми да запази интимността на този акт встрани от чуждите погледи като наметне себе си и бебето с шал. Искът на БХК не следва да бъде удовлетворен.
Кърменето на бебето и детето извън дома е редно да се практикува в уединението на специални помещения, предназначени за хранене и преобличане. Майката основателно е била помолена да преустанови храненето на детето си, щом не желае да завоалира процеса.
Не само тютюнопушенето, но и кърменето на обществена места трябва да бъде забранено.

Бюлетин

Промоции.

Актуални продукти.

Информация и новини.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.