Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания CA 19-9 туморен маркер Лабораторни изследвания Туморни маркери

CA 19-9 туморен маркер

CA 19-9 туморен маркер - изображение

Въведение

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Необходима ли е предварителна подготовка?

Метод на провеждане на изследването:

Какво ще усещате по време на изследването?

Има ли рискове от провеждането на изследването?  

Резултати от проведеното изследване:

Кога не трябва да провеждате изследването?


Въведение

СА 19-9 (cancer antigen 19-9), известен още като раков антиген 19-9, карциномен антиген 19-9, карбохидратен (въглехидратен) антиген 19-9, представлява туморен маркер, който се използва предимно при случаите, свързани със злокачествено новообразувание на панкреаса (задстомашна жлеза).

Карбохидратен антиген СА 19-9 е протеин (белтък), който се среща по повърхността на някои ракови клетки.

СА 19-9 е повишен при 70-95% от хората с напреднал стадий на карцином на панкреаса, но стойностите му могат да бъдат повишени и при други доброкачествени и злокачествени заболявания.
Малки количества от СА 19-9 се установяват и в кръвта на здрави индивиди.

Подробна информация за туморните маркери — видове, референтни стойности и заболявания, при които се изследват, ще намерите при:


В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Показанията за изследването на карбохидратен антиген 19-9 включват:

Редица специалисти обаче не препоръчват използването на СА 19-9 като скринингов тест за рак на панкреаса.
Чувствителността на маркера (68-93%) и неговата специфичност (76-100%) са недостатъчни за поставянето на точна диагноза.

Освен при карцином на панкреаса, стойностите на СА 19-9 могат да бъдат повишени (фалшиво положителни) и при хора, които са здрави, при доброкачествени новообразувания, както и при други злокачествени състояния.

Нивата на СА 19-9 обаче е възможно да не бъдат повишени при пациенти с малки тумори на панкреаса или при тумори в начален стадий на развитие.
Приблизително 5% от населението не произвежда СА 19-9.

Следователно, основното приложение на СА 19-9 е да се установи дали панкреасен тумор секретира този туморен маркер.Показания за изследване

 • СА 19-9 туморен маркер може да се назначи заедно с други изследвания — например карциноембрионален антиген (СЕА), билирубин и/или други чернодробни изследвания — при наличието на симптоми, насочващи към злокачествено заболяване на панкреаса.
  Тези симптоми включват:
  1. коремна болка;
  2. гадене;
  3. загуба на тегло;
  4. жълтеница
 • За разграничаване на злокачествено заболяване на задстомашната жлеза от друго заболяване на жлезата;
 • За предоперативна оценка на резектабилността (операбилността) на тумора и оценка на следоперативните резултати при злокачествено заболяване на панкреаса.

Резектабилността е основният прогностичен фактор на преживяемостта.

ЦА 19-9 не трябва да се използва като самостоятелен показател за определяне на резектабилността и постоперативните резултати.

 • За ранно откриване на рецидиви при рак на панкреаса:

Възможно е туморният маркер СА 19-9 да спомогне за ранно диагностициране на рецидив, още преди физикално изследване или образна диагностика.

Въпреки това обаче карциномен антиген СА 19-9 не може да се използва като самостоятелен показател за поставяне на окончателна диагноза, като резултатите трябва да бъдат потвърдени с помощта на методите за образна диагностика и/или вземане на малко количество тъкан за изследване с микроскоп (биопсия).

За момента обаче няма достатъчни данни, които да препоръчват използването СА 19-9 за скрининг, диагноза, стадиране и проследяване на лечението при пациенти с колоректален карцином;

 • В някои случаи изследването на СА 19-9 се назначава, когато има съмнения за хепатобилиарен (жлъчно-чернодробен) карцином и/или обструкция (запушване) на жлъчните пътища:

Неракови причини за запушване на жлъчните пътища могат да доведат до много високи нива на раков антиген 19-9, които се понижават при премахване на причината за обструкция.
В тези случаи е добре да се изчака най-малко 1-2 седмици след премахване на обструкцията, преди повторно изследване на туморния маркер.


Необходима ли е предварителна подготовка?

12 часа преди това изследване не трябва да приемате мултивитамини или хранителни добавки, съдържащи витамин В7 (биотин).

Препоръчително е първото изследване да се направи преди започване на терапия, а при проследяване — минимум 15 дни след оперативна интервенция, лъчетерапия или химиотерапия.

 

Метод на провеждане на изследването:

Метод на провеждане на изследванетоПри изследването на туморен маркер СА 19-9 е необходимо да се вземе венозна кръв, като повече информация за вземането на кръв от медицински специалист ще намерите при:

За кръвната проба е необходима епруветка за серум с гел, след което епруветката с кръв се центрофугира и отделеният серум се изследва за ЦА 19-9.

 


Какво ще усещате по време на изследването?

Подробна информация за това, което ще усетите по време на вземането на кръв при изследване на СА 19-9 туморен маркер, ще намерите при:

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Подробна информация за възможните рискове при вземането на кръв ще намерите при:

 

Резултати от проведеното изследване:

Резултатите от изследването на въглехидратен антиген CA 19-9 могат да варират между различните лаборатории.

Резултатите обикновено са готови за 24 часа.

   Нормални стойности:

Референтни стойности на СА 19-9: < 35 U/ml (единици на милилитър) Реултати от изследването

   Отклонения от нормата:

Повишени нива на раков антиген СА 19-9 могат да се установят и при здрави хора, както и при доброкачествени състояния, като например:

Повишени нива на СА 19-9 могат да се наблюдават при различни злокачествени заболявания, включително:

Най-високи стойности на СА 19-9 са наблюдавани при злокачествено заболяване на екзокринния (секретиращ храносмилателни ензими) панкреас.
Около 95% от случаите с рак на панкреаса са от този тип.

Високите стойности на този туморен маркер могат да се използват като предиктивен (прогностичен) показател за състоянието на пациента.

Постоперативното (след операцията) понижаване или нормализиране на стойностите на СА 19-9 е свързано с по-голяма продължителност на живота.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Преди изследването (12 часа) не трябва да се приемат мултивитамини или други препарати съдържащи витамин В7 (биотин).

Още по темата:

4.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияАлт. медицинаНовиниЛеченияЛюбопитноЛайфстайлИсторияНаправления в медицинатаСпециалистиПсихологияНаучни публикацииВидеоОрганизацииЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиПрезентацииЗдравни съветиСнимкиСоциални грижиСпорт