Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Гломерулни болести Изолирана протеинурия с уточнено морфологично увреждане

Изолирана протеинурия с уточнено морфологично увреждане МКБ N06

Изолирана протеинурия с уточнено морфологично увреждане МКБ N06 - изображение

Нормално в урината се съдържа т.нар. физиологично количество белтък до 150 мг на ден.

При увреждане на гломерулните мембрани те стават пропускливи за големите белтъчни молекули и те попадат в урината.

Това е свързано с намалението на количеството на протеините в кръвния серум (хипопротеинемия) и намаление на онкотичното налягане на кръвта.

Тъй като онкотичното налягане е основен фактор за задържането на течната съставка на кръвта в кръвоносните съдове, понижението му е свързано с експанзия на течност през съдовата стена и образуване на отоци.

Увеличаването на количеството на белтък в урината, дължащо се на конкретно бъбречно заболяване се нарича изолирана протеинурия с уточнено морфологично увреждане.

Според количеството на отделен белтък протеинурията бива:

  • Нискостепенна протеинурия – при отделен белтък между 150 мг и 0.5 г на денонощие.
  • Умерена протеинурия – от 0.5 до 3.5 г на денонощие.
  • Масивна протеинурия – над 3.5 г на денонощие.

Протеинурията може да се дължи на различни бъбречни заболявания и състояния, свързани с повишено разграждане или синтеза на белтъци като гломерулонефрит, пиелонефрит, лупусен нефрит, диабетна нефропатия, екстремно недохранване или дехидратация, прием на някои медикаменти (нестероидни противовъзпалителни медикаменти, хероин, АСЕ - инхибитори), отравяне с тежки метали и други.

При нискостепенна протеинруия пациентът няма специфична клинична изява.

При големи количества на белтъка урината изглежда мътна, пенеста. Поради хипопротеинемията настъпват отоци по лицето и крайниците, които са най-изразени сутрин.

С напредване на заболяването течностите могат да постъпят в белия дроб с образуването на белодробен оток. Тогава пациентът се оплаква от задух, засилващ се в легнало положение, суха или влажна кашлица.

Изолирана протеинурия с уточнено морфологично увреждане може да се докаже по няколко начина.

В амбулаторната практика обикновено се използват т.нар. тест - лентички, които веднага показват наличието на белтък в урината. Те са само ориентировъчен метод, тъй като при позитивирането им пациентът трябва да даде урина за определяне на количеството на белтъка в урината.

В болнична обстановка се измерва и количеството на белтъка в 24-часова урина.

Други необходими изследвания при наличието на протеинурия са проследяване на серумния креатинин и урея, АКР (алкално-киселинно равновесие) и пълна кръвна картина.

Прави се и ехография на бъбреците. По преценка на лекуващия лекар може да се наложи да се вземе бъбречна биопсия, за да се постави точна хистологична диагноза.

 

Лечението при изолирана протеинурия с уточнено морфологично увреждане е различно в зависимост от етиологията. Използват се медикаменти като кортикостероиди, имуносупресори, диуретици, АСЕ-инхибитори и други.

При настъпване на крайна фаза на бъбречна недостатъчност се налага включването на пациента към апарат за изкуствено филтриране на кръвта (хемодиализа) до намирането на подходящ донор за бъбречна трансплантация.

3.1, 9 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия