Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Тест за бащинство

Тест за бащинство

Тест за бащинство - изображение

Най-сигурният метод за доказване на бащинство е ДНК анализът. Изследването при спорен родителски произход се основава на сравнителен анализ на ДНК профила на детето с този на майката и предполагаемия баща.

Съществуват няколко начина за извършване на генетичен тест за бащинство -

  • стандартен тест за бащинство
  • дискретен тест за бащинство, които може да се закупи от аптека и пробите да се вземат в домашни условия, след което се изпращат в генетична лаборатория
  • тестове за бащинство по време на бременността

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Генетично изследване за бащинство се ползва за разрешаване на заплетени семейни казуси при несигурно бащинство. Поради високата достоверност, ДНК анализът често се използва в съдебната практика - при спорове за попечитеслтво, издръжка на дете, наследство, определяне на етнически произход. 

Необходима ли е предварителна подготовка?

При извършване на стандартния и дискретния тест за бащинство, не е необходима предварителна подготовка.

Tестовете за бащинство по време на бременността са свързвани с извършването на специални гинекологични процедури, за които се изисква предварителна подготовка. Акушер-гинекологът, които ще извършва манипулацията ще ви обясни процедурата и как да се подготвите за нея.

Метод на провеждане на изследването:

При стандартния тест за бащинство се взимат кръвни проби от майката, детето и предполагаемия баща, от които се изолира наследствен материал.

Дискретният тест за бащинство е изключително лесен за употреба. При него пробите се изземват с тампон от устната кухина (buccal swabs) в домашни условия, след което се изпращат в генетична лаборатория. Тампончето се отърква няколко пъти от вътрешната страна на бузата, след което по него остават епителни клетки, които се използват за изследването. Точността на теста е 99%, което е съизмеримо с лабораторните тестове.

Генетичните тестове за доказване на бащинство по време на бременността са също толкова точни, колкото и стандартните тестове за бащинство, извършени след раждането на детето. Най-безопасен за плода е неинвазивният тест с кръвна проба от майката. Той може да се направи най-рано през 12-та седмица на бременността. За целта на изследването, ДНК на плода се извлича от кръвта на майката и се сравнява с ДНК, изолирана от биологичната проба на предполагаемия баща.
Освен от кръвта на бременната, ДНК от зародиша може да се изолира и от:
новообразувалата се плацента, чрез хорионна биопсия
амниотичната течност, чрез амниоцентеза

Независимо от начина по който е взета биологичната пробата, при анализа на  генетичния материал се използва метода на полимеразната верижна реакция (PCR), при който определени генетични последователности многократно се умножават. След това последователностите се сравняват -  гените, които се установят у детето и липсват при майката, се търсят при мъжа посочен за баща. В случай, че няколко ДНК последователности от пробата на детето, не се откриват у мъжа посочен за баща, бащинството се отхвърля категорично.

Какво ще усещате по време на изследването?

Стандартният генетичен тест за бащинство е безболезнен.

Инвазивните акушерски процедури, чрез които се взима материал за изследване на бащинство преди раждането могат да предизвикат неприятни усещания, за повече информация прочетете – хорионна биопсия и амниоцентеза.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Генетични тестове за доказване на бащинство не са свързани с усложнения.

Вземането на проби, чрез амниоцентеза и хорионна биопсия трябва да се извърши от обучен акушер-гинеколог, тъй като процедурите са инвазивни и крият риск от усложнения, дори аборт.

Резултати от проведеното изследване:

Когато детския генотип съдържа бащини алели, които ги няма в генотипа на мъжа посочен за баща – бащинството категорично се изключва, а ако се откриват  в генотипа на мъжа посочен за баща – бащинството не се изключва.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Стандартният генетичен тест за бащинство може да се направи по всяко време, няма ограничения за извършването му.

Противопоказанията за извършването на амниоцентеза и хорионна биопсия трябва да се съгласуват с акушер-гинеколог.

Контраиндикации за извършването на неинвазивен тест за доказване на бащинство по време на бременността:

  • Бременната жена или предполагаемия баща имат присадени костен мозък или стволови клетки
  • Извършено кръвопреливане през последните седем дни преди вземането на кръвните проби
  • Положителни тестове за СПИН, сифилис и хепатит В
5.0, 13 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ЛюбопитноИзследванияНовиниКлинични пътекиСнимкиЛайфстайлСоциални грижиСпециалистиИсторияПатологияВидеоПсихологияЗдравни съветиЛеченияСпортНормативни актовеЗаведенияОрганизацииРецептиИнтервютаАнкетиХранене при...Алт. медицинаТестовеОбразованиеБотаника