Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт

Ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт

Ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт - изображение

Ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт е изследване, което позволява да се огледа лигавицата на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, посредством тънка, гъвкава тръба с оптична система, наричана ендоскоп. Върха на ендоскопа навлиза през устата и се движи през хранопровода, стомаха до дванадесетопръстника (най-горната част на тънкото черво). Тези органи заедно са познати като горна част на гастроинтестиналния тракт. Изследването се нарича още езофагогастродуоденоскопия.

 В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Случаите, в които може да се направи ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт са:

 • За откриване на проблеми с горната част на храносмилателния тракт, които включват възпаления на хранопровода (езофагит) и стомаха (гастрит), гастроезофагиална рефлуксна болест (ГЕРБ), стриктура (стеснение) на хранопровода, хиатална херния, язви, тумори
 • За да се открие причината за повръщане на кръв
 • За откриване на причината за симптоми, като дисфагия (затруднено гълтане), болка и подуване в горната част на корема, повръщане, рязка загуба на тегло

 Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт, предупредете лекаря ако:

 • Сте алергични към медикаменти
 • Приемате някакви лекарства, включително средства за разреждане на кръвта (варфарин, антистенокардин, синтром, аспирин)
 • Имате сърдечни проблеми
 • Сте бременна или имате съмнения
 • Страдате от диабет и приемате медикаменти за контрола му
 • Ви е правена операция или лъчетерапия

Метод на провеждане на изследването:

Ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт може да се извърши в болница, клиника или лекарски кабинет. Не е необходим болничен престой.

Преди процедурата може да ви направят кръвни изследвания и гърлото ви да бъде напръскано с локален анестетик (местна упойка).

Ще ви помолят да легнете на лявата си страна. Ще ви поставят протектор на зъбите. След това върха на ендоскопа се поставя в устата ви. Може да ви помолят да преглъщате, което улеснява процедурата. Инструмента не е по-дебел от повечето храни, които приемате и няма да имате затруднения да дишате.

Ендоскопът ще се движи надолу по гастроинтестиналният ви тракт, а лекаря ще наблюдава през окуляра или на монитор. По време на горна гастроинтестинална ендоскопия може през ендоскопа да се вкарва въздух или вода, както и да се аспирират секрети.

Изследването отнема обикновено между 30 и 45 минути, но може и да продължи повече, в зависимост от това, какво се прави по време на теста.

Ако гърлото ви е обезболено по време ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт, не трябва да се храните 1-2 часа след края й. Не пийте алкохол 24 часа след изследването

Какво ще усещате по време на изследването?

Може да усещате неприятен вкус, изтръпване на езика и небцето от локалния анестетик. 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Усложненията при ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт са редки. Има минимален шанс за пробиване на стена на орган от храносмилателния тракт или инфекция.

Уведомете лекаря си, ако след изследването почувствате задух, замайване, имате симптоми на инфекция (температура или треска) или повръщате кръв

Резултати от проведеното изследване:

Лекарят може да ви съобщи за някои от находките при ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт веднага след края на изследването. Останалите резултати обикновено са налични в рамките на няколко дни.

Може да се вземе биопсия, за да се установи дали тумор или язва съдържа ракови клетки, да се докаже инфекция с хеликобактер (Helicobacter pylori, H. pylori). 

   Нормални стойности:

Хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника изглеждат нормално. 

   Отклонения от нормата:

 • Има зачервяване и признаци на възпаление по лигавицата на хранопровода, стомаха или дванадесетопръстника
 • Открива се кървене, язва, тумор, разкъсване или разширени вени (варици)
 • Наличие на хиатална херния
 • Има стеснение (стриктура) на хранопровода
 • Открито е чуждо тяло в хранопровода, стомаха или дуоденума

 Кога не трябва да провеждате изследването?

Много фактори влияят върху резултатите от ендоскопия на горния гастроинтестинален тракт. Причините, поради които може да е невъзможно да се направи изследването, или да се получи точен резултат са:

 • Скоро са ви правили друго изследване на гастроинтестиналния тракт с бариев контраст - трябва да са минали поне 2 дни
 • Имате средно силно до сериозно кървене от гастроинтестиналния тракт
5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияКлинични пътекиСпециалистиАлт. медицинаЛюбопитноНовиниИсторияСнимкиЗаболявания (МКБ)Направления в медицинатаИнтервютаНормативни актовеОрганизацииЗдравни съветиПроизводителиХранене при...СпортЛайфстайлФизиологияЛеченияДиетиБотаникаЗаведенияПсихологияСоциални грижи