Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби Лица, обърнали се към здравни служби във връзка с необходимостта от провеждане на специфични процедури и получаване на медицинска помощ Процедури, които нямат лечебни цели Неуточнена процедура, която няма лечебни цели

Неуточнена процедура, която няма лечебни цели МКБ Z41.9

Неуточнена процедура, която няма лечебни цели МКБ Z41.9 - изображение

Пластичната хирургия е специалност, включваща възстановяване, реконструкция или промяна на човешкото тяло. Тя може да бъде разделена на две категории:

 • с реконструктивна цел — за корекция на вродени дефекти, след злокачествени заболявания, на травми вследствие на злополуки
 • с козметична цел

С развитието на пластичната хирургия в днешно време се извършват все повече корекции на външния вид с цел постигане на добър естетичен ефект. Броят на козметични процедури, извършени в Съединените щати, почти се е удвоил от началото на века. През 2014 г. са проведени близо 16 милиона козметични процедури само в САЩ.

Рубриката неуточнена процедура, която няма лечебни цели, включва различни оперативни интервенции, които не са терапевтични, а козметични. Те целят подобряване на външния вид. Най-често срещаните естетични процедури, които се извършват, са:

 1. Фалопластика - реконструкция или изграждане на пенис
 2. Абдоминопластика - премахване на подкожна мастна тъкан от корема
 3. Блефаропластика - отстраняване на излишна мастна тъкан около клепачите
 4. Аугментация на задни части - ремоделиране на седалището, чрез отстраняване на мастна тъкан
 5. Лифтинг на задните части
 6. Криолиполиза - замразяване на мастни клетки
 7. Лабиопластика - моделиране на срамните устни
 8. Аугментация на устни - промяна на формата на устните
 9. Ринопластика - ремоделиране на носна кухина
 10. Отопластика - корекция на външно ухо
 11. Гениопластика - коригиране на формата на брадичката
 12. Аугментация на бузи - промяна на формата на бузите
 13. Ортогнатна хирургия - корекция на долна челюст
 14. Брахиопластика - преструктуриране на ръце
 15. Лазерно подмладяване на кожа
 16. Липосукция - премахване на излишни подкожни мазнини
 17. Лазерно обезкосмяване

Фалопластика е реконструкция или изграждане на пениса. Използва се при случаи на травма, рак, вроден дефект или при смяна на пола. Целта на фалопластиката е да се създаде естетически изглеждащ пенис с необходимия размер, който да има определена сетивност и да може да отделя урина в изправено положение. По време на процедурата хирурзите използват листове кожа от предмишницата на пациента, за да се изгради ствола на пениса. При нарушения в потентността се използват пенилни импланти. Те позволяват да се достигне до ерекция и еякулация. Също така са полезни при болестта на Пейрони. Факта, че са малки ги прави дискретни и дори незабележими от сексуалния партньор.

Абдоминопластика е козметична хирургична процедура, която прави корема по-тънък и стегнат. Интервенцията включва премахване на излишната кожа и мазнини от средната и долна част на корема, за да се стегнат мускулите и фасцията на коремната стена. Този тип хирургия обикновено се търси от пациенти с хлабави, по-разтегнати тъкани, като например след бременност или значителна загуба на тегло. Абдоминопластиката може да бъде частична (малка област), която продължава 1-2 часа или пълна, която обхваща по-голяма област.

криолиполиза

Подобряване на контура, размера и / или формата на задните части се нарича аугментация на задните части. Това се постига чрез поставяне на импланти в областта на седалището, трансфер на мастна тъкан или понякога комбинация от двете. Имплантите са съдържат силикон и се поставят дълбоко в тъканите на седалището. Уголемяването на задните части чрез трансфер на мазнини включва прехвърлянето на мазнини от една област на тялото в други.

Липосукцията е козметична процедура, която премахва излишните мазнини. Лекарите не препоръчват процедурата, ако пациента има здравословни проблеми с кръвообращението, сърдечни заболявания, диабет или отслабена имунна система. Липосукцията се извършва и по време на процедурата на трансфер на мастна тъкан за извличане на мастните клетки.

Повдигане на седалището (глутеален лифтинг) подобрява формата и тонуса на подлежащите тъкани. Застаряването, увреждането от слънцето, бременността, значителни колебания в теглото и генетичните фактори могат да допринесат за намалената еластичност тъканите. За да се постигне по-гладък контур, излишната изпъкнала кожа и мазнини се отстраняват.

При криолиполизата се използва студена температура, за да разрушат мастни клетки. Те са особено податливи на въздействието на ниски температури, за разлика от други видове клетки. Мастните клетки замръзват, а кожата и другите структури са без никакви увреждания. Това е един от най-популярните нехирургични методи за намаляване на мазнините.

Брахиопластиката е процедура за преструктуриране на горната част на ръцете и свързващата ги област с тялото. Терминът се използва и за описание на всякакво контурно оформление на ръката. До брахиопластиката се прибягва при проблеми като прекомерно разтегната кожа или по-голямо количество мастна тъкан. Брахиопластиката е полезна и при пациенти, които са загубили голяма част от теглото си.

Лабиопластиката е пластична хирургична процедура за промяна на вида на срамните устни и гънките на кожата около вулвата. Жените, които се подлагат на тази процедура, са с вродени аномалии на срамните устни или са раждали жени, чиито срамни устни са се преразтегнали.

Формата и обема на устните на лицето може да бъде променен с използването на филъри. По принцип се използват материали като колаген, дермалоген, алодерм, хиалурон или силиконови импланти, като най-популярни са хиалуроновите филъри. Ако пациентът не е доволен от резултата се използва ензимът хиалуронидаза за резорбиране на хиалурона, а ако е силиконов импланта — се премахва. Хиалуроновите филъри не са постоянни и след 6 месеца се резорбират изцяло от тялото.

блефаропластика


Блефаропластиката е вид хирургия, която коригира увиснали клепачи, като включва премахване на излишната мазнини, кожа и мускули. С напредване на възрастта клепачите се разтягат и мускулите, които ги поддържат, отслабват. В резултат на това излишна мазнина се събира над и под клепачите. Процедурата е полезна при наличие на излишна кожа на горните клепачи, която може да пречи на периферното зрение, излишната кожа на долните клепачи, и т. нар. торбички под очите.

Ринопластика е хирургическа процедура за коригиране и реконструкция на носа. Има два вида пластична хирургия – реконструктивна хирургия, която възстановява формата и функциите на носа и козметична хирургия, която подобрява външният вид на носа. Повечето пациенти желаят да коригират гърбици на носа си, тесни или широки ноздри, да променят ъгъла между носа и устата, вродени дефекти или други проблеми, които засягат дишането.

Рубриката неуточнена процедура, която няма лечебни цели включва операция за коригиране на отопластикадефекти на външното ухо, която се нарича отопластика. Моделира се ухо, което е с естествени пропорции, контури и външен вид, обикновено се постига чрез преоформяне, преместване и увеличаване на хрущялната тъкан на ушната мида.

Процедурата, при която се извършва коригиране на брадичката, използвайки хирургически импланти, се нарича гениопластика. По време на операцията се премахва или добавя тъкан, филър или имплант към брадичката на пациента. Тази техника се използва за намаляване на височината на брадичката, закръгляване на брадичката чрез остеотомия или увеличаване й чрез импланти. Тази операция често се извършва по време на ринопластиката, за да се помогне да се балансират пропорциите на лицето.

За коригиране на бузите и подчертаване на скулите се използват импланти, които се поставят в букалната лигавица или се използва метода на трансфер на мастна тъкан от една част на тялото в друга. Като временно решение е използването на филър Restylane. Понякога може да се наложи остеотомия (изрязване) на ябълчната кост.

лазерно подмладяванеАугментацията на долната челюст се нарича ортогнатна хирургия. По време на процедурата се изрязва част от долната челюст, премества се и модифицира. Приложима е за лица с по-голяма и широка долна челюст, максиларен прогнатизъм (издаване напред на горната челюст), мандибуларен прогнатизъм (издаване напред на долната челюст).

С течение на времето по кожата на лицето се появяват белези от акне, петна от въздействието на слънцето и замърсяванията в околната среда. За да изглежда кожата по-млада и здрава някои хора прибягват до лазерно подмладяване. По време на процедурата се премахва най-горният слой, като целта е да се появят нови клетки, които подобряват еластичността и вида на кожата.

Друга неуточнена процедура, която няма лечебни цели е лазерното премахване на косми. Метода е приложим за всяка област, която е окосмена и е перманентен. В зависимост от областта и вида на космите са нужни различен брой процедури.

4.3, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Abdominoplasty
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/blepharoplasty/about/pac-20385174
https://www.healthline.com/health/transgender/phalloplasty
https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/nonsurgical-fat-reduction/cryolipolysis
https://en.wikipedia.org/wiki/Labiaplasty
https://en.wikipedia.org/wiki/Lip_augmentation
https://en.wikipedia.org/wiki/Otoplasty
https://en.wikipedia.org/wiki/Rhinoplasty
https://en.wikipedia.org/wiki/Chin_augmentation
https://en.wikipedia.org/wiki/Cheek_augmentation
https://en.wikipedia.org/wiki/Orthognathic_surgery
https://en.wikipedia.org/wiki/Brachioplasty
https://www.webmd.com/beauty/laser-skin-resurfacing#1
https://www.webmd.com/beauty/cosmetic-procedure-liposuction#1
https://www.webmd.com/beauty/laser-hair-removal#1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО