Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби Лица, обърнали се към здравни служби във връзка с необходимостта от провеждане на специфични процедури и получаване на медицинска помощ Процедури, които нямат лечебни цели

Процедури, които нямат лечебни цели МКБ Z41

Процедури, които нямат лечебни цели МКБ Z41 - изображение

В рубриката процедури, които нямат лечебни цели е включена пластичната хирургия, чиято основна задача е възстановяване, реконструкция или промяна на човешкото тяло. Тя може да бъде разделена на две категории. Първата е реконструктивна хирургия, а другата е козметична или естетична хирургия. Докато реконструктивната хирургия има за цел да възстанови част от тялото или да подобри нейното функциониране, козметичната хирургия има за цел да подобри външния вид на тялото. И двете техники се използват в целия свят. Процедури, които нямат лечебни цели са:

 1. Абдоминопластика – Извършва се, с цел да се стегне корема и намали обиколката на талията. По време на процедурата се премахва излишното количество мастна тъкан и ако е необходимо и кожа.
 2. Блефаропластика – Коригират се увиснали клепачи, като се изрязва излишното количество мастна тъкан под и над клепачите ("торбички под очите").
 3. Мамопластика – Уголемяването на гърдите се извършва чрез импланти (силиконови или салинни) или трансфер на мастна тъкан. Имплантите се поставят в тялото субгландуларно, субфасциално, липосукциясубпекторално или подмускулно. Имплантите не са за цял живот, необходимо е да се сменят след около 10 години. Процедурата за намаляване размера на гърдите се нарича редукционна мамопластика. При извършването й се изрязва излишното количество мастна тъкан и кожа. С напредване на възрастта, колебания в теглото или раждания гърдите губят своята еластичност и форма. Ако това се случи може да се прибегне до мастопексия. Мастопексията (лифтинг на гърдите) има за цел да промени формата на гърдите като ги повдигне.
 4. Фалопластика – Представлява реконструкция или изграждане на пениса, като се използва кожа най-често от подмишницата. Ако пациентът е с нарушение в еякулацията и/или ерекцията се използват пенилни импланти.
 5. Оформяне на задни части – Размерът, формата и контурът на задните части може да бъде променен с помощта на импланти, липосукция или трансфер на мастни клетки. С напредване на възрастта и колебанията в теглото е нормално кожата и подлежащите мускули да се отпуснат. В тези случаи се препоръчва глутеален лифтинг (повдигане на задните части).
 6. Криолиполиза – Една от многото процедури, които нямат лечебни цели и служи за премахване на мастни клетки, чрез използването на уред, който ги замразява.
 7. Лабиопластика – Ремоделиране на лабиите (срамни устни).
 8. Уголемяване на устни — Формата и плътността им може да бъде променена с помощта на филъри. Най-често се филъриизползват хиалуронови филъри, като остават в тялото около 6 месеца, след което се резорбират и са напълно безвредни. Корекция на устните може да се постигне и чрез използване на специални импланти.
 9. Ринопластика – Това е процедура, при която се извършва реконструкция на носа. В зависимост от това, което желае пациента носът може да бъде намален или уголемен (използва се хрущялна тъкан от ухото).
 10. Отопластика – Най-често се касае за намаляване на размера на външното ухо, правейки го по-пропорционално към лицето.
 11. Ритидектомия (лифтинг) – Изрязване на част от кожата на лицето за изглаждане на бръчки.
 12. Гениопластика – Аугментация на брадичка чрез използване на силикон или собствени кости.
 13. Ремоделиране на скули – използват се филъри, импланти или трансфер на мастна тъкан за придобиване на по-естетичен вид.
 14. Ортогнатна хирургия – Подходяща е за лица с мандибуларен прогнатизъм, максиларен прогнатизъм и за лица с по-голяма долна челюст.
 15. Брахиопластика – Подходяща е за лица, които са загубили значително количество подкожни мазнини. Процедурата има за цел да изреже излишната разтегната кожа.
 16. Лазерно подмладяване — Прилага се при хора с белези от акне, петна по лицето и за подмладяване на кожата.
 17. Липосукция — Използва се при пациенти желаещи да се отърват от излишното количество мазнини. Процедурата е приложима за всяка част от тялото. При процедурата трансфер на мазнини липосукция се използва за извличането им от тялото.
 18. Лазерно обезкосмяване — Представлява перманентна процедура за трайно премахване на косми. Използва се лазер, който атакува меланина в космените фоликули. Подходяща е за всяка област на тялото, която е окосмена.
 19. Редуциране на зигоматичните кости – Извършва се остеотомия с последващо свързване на костите.
 20. Обикновено или ритуално обрязване — Хирургично премахване на кожата, покриваща главичката на мъжкият полов член (препуциум). Намаляват риска от заразяване с някои сексуално-трансмисивни заболявания като ХИВ, човешки папиломен вирус (HPV) и предовратява състояния, като фимоза и парафимоза. Може да се извърши във всяка една възраст.
 21. Пробиване на ухо (пиърсинг) — Пробиване или изрязване на част от ухото, създава се отвор, в който се поставя пиърсингиобеца. Практикува се от дълбока древност, като може да бъде направено на различни места на ухото.
 22. Профилактични мероприятия, целящи предотвратяването на заболявания — Използват се ваксини, които са се доказали в борбата с някои трудно лечими заболявания като морбили (дребна шарка), коклюш, хепатит А и Б, чума, туберкулоза и много други. Други профилактични мероприятия са приема на някои медикаменти преди появата на симптомите, например при кинетоза (прилошаване по време на път).
 23. Косопадът (алопеция) е здравословен проблем, засягащ предимно мъжкия пол. Дължи се както на генетични причини, така и на фактори от околната среда. Процедура, с която може да се възвърне гъстотата на засегнатия участък е присаждане на окосмен участък кожа. Използва се за присаждане на косми в областта на скалпа, вежди, мигли, брада и мустаци.
3.7, 6 гласа

ВИДОВЕ Процедури, които нямат лечебни цели МКБ Z41

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Plastic_surgery#Cosmetic_surgery_procedures
https://www.nhs.uk/conditions/plastic-surgery/
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/blepharoplasty/about/pac-20385174
https://www.healthline.com/health/transgender/phalloplasty
https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/nonsurgical-fat-reduction/cryolipolysis
https://en.wikipedia.org/wiki/Labiaplasty
https://en.wikipedia.org/wiki/Lip_augmentation
https://en.wikipedia.org/wiki/Travel_medicine
https://www.medscape.com/viewarticle/508549_2
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
https://www.webmd.com/sexual-conditions/guide/circumcision

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО