Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Фактори, влияещи върху здравното състояние на населението и контакта със здравните служби Лица, обърнали се към здравни служби във връзка с необходимостта от провеждане на специфични процедури и получаване на медицинска помощ Процедури, които нямат лечебни цели Обикновено или ритуално обрязване

Обикновено или ритуално обрязване МКБ Z41.2

Обикновено или ритуално обрязване МКБ Z41.2 - изображение

Обрязването представлява хирургично отстраняване на препуциума (кожата, покриваща главичката на половия член). Тази процедура се извършва предимно при новородени с цел превенция или по религиозни и културни причини.

Предполага се, че обикновеното или ритуално обрязване е възникнало в Египет преди около 15 000 години и постепенно се е разпространила по целия свят. Обрязването по немедицински причини е характерно за евреи, мюсюлмани и някои общества в Африка. Обикновено се извършва на първия или втория ден след раждането. В миналото много култури са го използвали поради хигиенни причини, докато други – като ритуал на преминаване към мъжеството, като знак за културна идентичност.

Сред евреите обрязването е символ на завета между Йехова и Авраам, а в Централна Азия и Турция обрязването е специален ритуал. Според Ислямската правна система (Фъкх) е прието децата да бъдат обрязани около 7 — 10 години, но е възможно и на по-късна възраст. Ритуалът се нарича „сюннет“. Процедурата става по-сложна и по-рискова при по-големи бебета, деца и мъже. Ако процедурата бъде извършена в по-голяма възраст съществува риск от:фимоза

  • баланит – възпаление на най-горната кожа на пениса
  • баланопостит – възпаление на главичката на пениса
  • парафимоза – невъзможност на препуциума да се върне в първоначалното си положение, след като бъде изтеглен, причинявайки подуване и болка на главата на пениса. Необходимо е незабавно лечение, за да се избегнат сериозни усложнения, като например ограничен кръвоток към пениса
  • фимоза-невъзможност на препуциума да бъде изтеглен зад главичката на пениса

Обрязването се извършва от педиатър, хирург, уролог или равин ако детето е от еврейско семейство. По принцип се извършва в болницата няколко дни след раждането на детето или синагога. По време на обрязването главата на пениса се оголва и излишната кожа (препуциум) се отстранява. Ако процедурата се извършва при новородени е с продължителност от около 5-10 минути, но ако се извършва върху възрастен пациент отнема около един час.

Съществуват няколко техника за извършване на обикновено или ритуално обрязване, но всички се основават на прекъсването на кръвообращение към препуциума, за да не кърви кожата докато се изрязва. Напълно е нормално няколко дни след процедурата половият член да е със синини. Възстановяването отнема около една седмица.

Доказано е в превенцията на ХИВ и на други сексуално – трансмисивни заболявания, като се поощрява сред жителите в ендемичните райони на Африка. Човешкият папиломен вирус (HPV) е най-разпространената инфекция, засягаща както мъже, така и жени. Вследствие на нея съществува риск от развитие на рак на маточната шийка, рак на пениса или генитални брадавици. Друг положителен ефект от обрязването е понижаване на риска от инфекции на пикочните пътища.

Не е препоръчително обрязване да се извърши ако детето е недоносено, с аномалии на пениса, хипоспадия, еписпадия.

Рисковете, свързани с обрязването са минимални:

  • болка
  • риск от кървене
  • дразнене на главичката на пениса
  • възпаление на отвора на пениса

обрязване

Обрязването е една от най-широко прилаганите процедури в света. Приблизително 40% от мъжете по света са обрязани. Обрязването е най-често срещано в мюсюлманския свят, Израел, Южна Корея, Съединените щати и части от Югоизточна Азия и Африка. То не повлиява репродуктивните способности на мъжа, но е установено, че понижава чувствителността и оттам сексуалното удоволствие. Поради тази причина много хора отказват да им бъде извършена процедурата.

3.1, 8 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.webmd.com/sexual-conditions/guide/circumcision
https://en.wikipedia.org/wiki/Circumcision
https://www.healthline.com/health/circumcision
https://emedicine.medscape.com/article/1015820-clinical

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО