Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Болести на мъжките полови органи Изобилен (redundant) препуциум, фимоза и парафимоза

Изобилен (redundant) препуциум, фимоза и парафимоза МКБ N47

Изобилен (redundant) препуциум, фимоза и парафимоза МКБ N47 - изображение

Изобилен (redundant) препуциум, фимоза и парафимоза представлява сравнително често срещано състояние.

Към изобилен (redundant) препуциум, фимоза и парафимоза принадлежат:

  • Адхерентен препуциум.
  • Тясна предна част на препуциума.

Физмозата представлява състояние, при което отворът на препуциума е стеснен и не позволява свободно да се открие главичката на половия член.

Различават се вродена и придобита фимоза.

1. Вродена фимоза - нормално през първата година след раждането при повечето момчета главичката на пениса не може да се оголва. Това се дължи на епително срастване между вътрешния лист на препуциума и главата на члена - физиологична фимоза. Вродената фимоза се дължи на дълъг препуциум и циркулярно стеснение на отвора. Придружава се от плътно срастване с главата на пениса. Откриването на главичката е затруднено или невъзможно. Събраната смегма и невъзможността да се поддържа лична хигиена предразполага към възникване на хронично възпалителен процес - баланопосит.

2. Придобита фимоза - дължи се на заболяване на половия член и препуциума. Например в детска възраст физиологичната фимоза може да се усложни с баланопосит; възпалителният процес предизвиква разрастване на съединителна тъкан, която прави отвора на препуциума ригиден и го стеснява, при което се проявява придобитата фимоза при деца. при възрастните фимозата се развива при остър и хроничен баланопосит, както и след травма. Тя може да е временно състояние, което след отстраняване на причината изчезва. Възрастните диабетици са предразположени към чести баланопосити и фимози.

Патоанатомично фимозата бива:

  • хипертрофична форма с дълъг препуциум и тесен отвор - характерна за детската възраст;
  • атрофична форма - къс препуциум

Отворът при придобита фимоза е обхванат от бледа цикатрисна тъкан.

Клиничната картина при изобилен (redundant) препуциум, фимоза и парафимоза е специфична.

Вродената фимоза се изявява клинично в случаите, когато отворът е много тесен и затруднява уринирането, уринирането е много удължено и струята много тънка. При някои моменти на уринирането членчето се издува като мехур. Продължителното, затруднено уриниране, дължащо се на тежкостепенна фимоза, може да предизвика изменения в пикочния мехур и горните пикочни пътища, както всички обструктивни уропатии на долните пътища.

Застоят на смегмата и урината благоприятстват развитието на патогенни микроорганизми и на често рецидивиращ хроничен баланопосит, който може да предизвика възпаление на пикочния мехур (цистит).
В тези усложнени случаи общото състояние на детето се влошава: повишава се температурата, смущенията в уринирането се засилват.
При често рецидивиране (повторение) на уроинфекцията и неправилно лечение на детето се развиват възходящ пиелонефрит (възпаление на чашките и легенчето на бъбрека).

Придобитата фимоза при възрастни се изявява така:

  • При много стеснен отвор е затруднено уринирането
  • Създаване на затруднения и болка при полов акт. Цикатриалната тъкан често при полов акт се разкъсва около фимозния пръстен. Получават се малки болезнени фисури, които леко кървят.
  • Развитие на карцином поради продължителната фимоза.
  • Парафимоза, причинена от насилственото оголване на главата на половия член.

За диагнозата изобилен (redundant) препуциум, фимоза и парафимоза основно значение имат анамнезата, клиничната картина и огледа.

Лечнието не винаги е лесна задача. Физиологичната фимоза при малки деца не дава затруднения, тъй като може да се разлепи принудително след 2 годишна възраст, ако не настъпи спонтанно разлепване, като се почиства с 1% разтвор на Риванол и се намазва с антибиотична маз. Когато срастванията са по-големи се налага използването на жлебовидна сонда. При вродена фимоза с дълъг препуциум се налага циркумцизия (оперативно се изрязва). Тя трябва да се направи, когато възпалителния процес не е изострен.

При болни с фимоза и баланопосит се прилага антибиотична локална и обща терапия след антибиограма. Локално се правят промивки с разтвор с калиев перманганат 1:500 или разтвор с риванол 1:1000.

Парафимозата е спешно състояние в урологията. Получава се при болни с фимоза (отворът на препуциума е стеснен и не позволява свободно да се открива главичката на пениса), когато главата на пениса се оголи насилствено, тесният отвор на препуциума се изтегли зад коронарната бразда на пениса и не може да се върне обратно.

Образувалият се пръстен притиска половия член и смущава кръвната циркулация. От застоя се получава бързо увеличаващ се оток на главата и препуциума, който още повече затруднява обратното му връщане. Ако това не стане навреме, съществува опасност да се получи гангрена.

Причините за парафимоза са характерни. Парафимозата настъпва при забелване на главичката на пениса от родителите или от самите деца, а в пубертета често след мастурбация. При млади мъже може да се получи след полов акт, когато забелването стане при силна ерекция.

Клинично състоянието се характеризира със силна болка. Опитите да се върне препуциума през главичката на пениса остават безуспешни. Получава се оток на главата на пениса и препуциума, а в последствие и главата цианозира (посинява).

Зад коронарната бразда на половия член се появява дълбока бразда, дължаща се на притискащия фимозен пръстен. При ненавременно лечение се прибавя възпалителен процес, появяват се и малки мехурчета. Впоследствие настъпва некроза на пръстена и главата на пениса.

Диагнозата се поставя сравнително лесно само при оглед на половия член.

Парафимозата изисква неотложна лекарска намеса. Когато не е минало време от получаването й и още няма голям оток, се прави опит за репониране (обратно връщане) на препуциума. На болния се дава краткотрайна анестезия. Главата и препуциума на половия член се почистват с антисептичен разтвор, намазват се със стерилен вазелин. Членът се хваща с ръка зад коронарната бразда и кожата се дърпа напред.

С палеца на същата ръка или показалеца на другата се натиска главата на половия член с цел да мине през фиброзния пръстен. Ако тази манипулация е успешна, на болния се препоръчва по-късно да му се направи циркумцизия.
Ако това не се отдаде, се налага спешна оперативна намеса - прерязване на пръстена на препуциума по дорзалната страна. След връщането на препуциума след гланса (главата на половия член), разрезът се зашива напречно, с което се разширява пръстена.

Към изобилен (redundant) препуциум, фимоза и парафимоза принадлежи и тясна предна част на препуциума известно още като късо гемче на половия член.

Това представлява вродено състояние, което може да бъде самостоятелно или да е съчетано с вродена фимоза.

В детска възраст затруднява оголването на главата на половия член, съчетано с фимозата, благоприятства развитието на баланопостит и последиците му.

При възрастни мъже късото гемче предизвиква дърпане на главата при ерекция, с което се затруднява половия контакт. Понякога при по-груб полов контакт може да се разкъса и да се получи силно кървене.

Лечението е оперативно. Късото гемче може да се оперира самостоятелно или да се извърши комбинирано с циркумцизия.

3.3, 13 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Изобилен (redundant) препуциум, фимоза и парафимоза МКБ N47

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Изобилен (redundant) препуциум, фимоза и парафимоза МКБ N47

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО