Начало Медицинска енциклопедия Анатомия Органи и системи Кожа и кожни придатъци Косми

Косми (Pili, Trichos)

Косми (Pili, Trichos) - изображение
Космите, както и ноктите, мастните и потните жлези, са кожни придатъци, които имат епителен произход.

Изчислено е, че по кожата на човек има общо около 5 млн. космени фоликули, като само около 100 хил. от тях са по скалпа. Те обаче са най-видими и затова от психологична гледна точка се определят и като най-важните.

Космите на човека показват голямо еволютивно и морфологично разнообразие. При раждането на детето тялото му е покрито с мъховидни косми - lanugo, които до 6-я месец отпадат и се заместват от vellus-космите. Те са тънки, слабо пигментирани и без медула. След пубертета те се подменят от терминалните косми. Около 90% от космите по тялото и крайниците при мъжете са терминални, а при жените този процент рядко достига 35 % и това са предимно космите по крайниците. Косми липсват по дланите, ходилата и полулигавиците.

Космите в различните участъци на тялото имат различна дължина, твърдост, цвят, форма, напречен диаметър. Те биват къси (четинести) и дълги. Дългите косми се локализират по капилициума - capili, а след пубертета и в областта на пубиса и гениталиите - pubes, аксилите - hirci и брадата на мъжете - barbae. Четинестите косми се разполагат по веждите - suppercilia, ръба на клепачите - cilia, ноздрите - vibrissae, външния слухов канал - tragi.

Космите в различните участъци имат различно подреждане: на вертекса - индивидуални завъртания, по капилициума - специфично насочване, по гениталиите - извити и накъдрени.

Структура на косъма

Всеки косъм се състои от стъбло - scapus и корен - radix pili, който е разположен в дермата и завършва с леко задебеляване като луковица bulbus pili, разположена в горната част на хиподермата. В долния полюс на луковицата е вмъкната съединително-тъканна папила на косъма, papilla pili.

При напречен срез на стъблото на косъма отвън навътре се различават 3 слоя: външен - cuticula pili, кортикален - substantia corticalis и медуларен - substantia medullaris. Корена на косъма е разположен в космена торбичка - folliculus pili. При напречен срез на космения фоликул могат да се разграничат осем цилиндъра: външно епително влагалище, прилежащ слой, слой на Henle, слой на Huxley, кутикула, а също и кутикула, кортекс и медула на косменото стъбло.

Основния структурен компонент на косменото стъбло е кортекса. Той е съставен от плътно пакетирани, с вретеновидна форма, напълно кератинизирали трихоцити, които са циментирани едни към други. Тези клетки съдържат меланозоми. Оста им е ориентирана паралелно на оста на косменото стъбло. Кортекса отвън е покрит с клетките на кутикулата, които са богати на серни протеини и се подреждат като керемиди на покрив със свободния край насочен навън. Кутикулата е отговорна за защита на косменото стъбло от метеорологични въздействия и разкъсване. Медуларната част на косъма съдържа големи, вакуолизирани клетки. Не всички косми съдържат медуларна част. В стеблото на косъма трите слоя се заличават и всички клетки вроговяват.

Космения фоликул е разположен под ъгъл спрямо епидермалната повърхност. Това позволява подреждането на космените стъбла да осигури защитна обвивка на подлежащата кожа, а освен това се улеснява транспортирането на себума и секрета на апокринните жлези. В тъпия ъгъл образуван между косъма и кожата се разполага мастната жлеза, а под нея мускул - m. arrector pili. Рефлекторното съкращаване на този мускул води изправяне на косъма. Той се контрахира при стрес, гняв, страх, студ и води до настръхване на кожата. 

Пигментиране на косъма

Пигментирането на косменото стъбло по време на анаген се осигурява от трансфера на еу- и феомеланозоми от пигментната единица на космения фоликул. Тези меланоцити са съвсем различни от тези на епидермиса, имат по-дълги дендрити и по-малко кератиноцитно-меланоцитно съотношение. Освен това ултравиолетовите лъчи не са от значение за определяне на пигментацията.

Инервация и кръвоснабдяване на космения фоликул

Космения фоликул e богато инервиран. Тази инервация прави космения фоликул високо сензитивен, тактилен орган, който регистрира дори и съвсем деликатни докосвания и движения на косменото стъбло. Освен богато инервиран космения фоликул е и богато кръвоснабден. Кръвоснабдяването се осъществява от съдове, които идват от дермалния и субдермалния плексус. Тези съдове са с множество анастомози, което гарантира, че всеки ключов регион ще получава адекватно кръвоснабдяване.

Космен цикъл

Космения цикъл, продължаващ през целия живот на човека представлява редуване на процеси на регрес и регенерация. Различават се следните последователни процеси: телоген, анаген, катаген, екзоген. Фазата на анаген продължава години, катаген - дни, а телоген - месеци. При някои гризачи има синхронизиране на космения растеж, но при хората всеки космен цикъл е назависим още от самото раждането.

Трансплантацията на коса е доказателство за това, че космения цикъл ("hair cycle clock") се регулира на локално ниво.

По време на фазата на анаген космения корен лежи дълбоко в подкожната тъкан. Космения матрикс показва екстремна активност, клетките се делят на всеки 24 часа и продуцират растящ косъм с медула, кортекс, кутикула и вътрешно космено влагалище. Растящия анагенен косъм е плътно прикрепен и може да се отстрани единствено със сила и е отстраняването му е съпроводено с болка. Косъмът расте със скорост около 0,35 мм на месец, а фазата на анаген за космените фоликули по скалпа е от 2 до 6 години.

Фазата на катаген е изключително кратка и продължава само няколко дни. По време на тази фаза растежа изведнъж спира, космения булбус кератинизира и се придвижва към епидермиса. Дермалната папила се кондензира, намалява се броя на фибробластните ядра. По време на катаген апоптозата (програмирана клетъчна смърт) обхваща всички структури. За да не се застраши фоликуларния капацитет за регенерация е необходимо тази фаза да бъде стриктно контролирана. По време на катаген единствено една малка част от епителните клетки остават некератинизирали и те дават началото на следващия косъм.

По време на фазата на телоген дисталния край на фоликула е точно под отвора на себацейната жлеза. Тази фаза настъпва при достигане на най-ниското ниво на пролиферация и биохимична активност. Фазата на телоген за скалпа продължава около 3-4 месеца. В края на тази фаза косъма се губи или спонтанно или при разресване.

Въпреки автономността на космения цикъл той подлежи на въздействие от редица хормони - андрогени, естрогени, тироксин. Андрогенните нива през пубертета са критични за трансформиране на велус космите в терминални по андроген-зависимите зони (брада, аксили, пубис). Андрогените са отговорни за вътреутробното развитие на космените фоликули и за космено-фоликуларния цикъл. Освен това те са отговорни за възникване на андрогенна алопеция и хирзутизьм.

3.2, 15 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА Косми

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияФизиология