Начало Медицинска енциклопедия Лечения Пластична хирургия Хирургично лечение

Пластична хирургия

Пластична хирургия - изображение

Пластичната хирургия е хирургия, свързана с възстановяването или коригирането на изгубена, увредена или дефектна част от тялото, вкл. кожа, мускулоскелетна система, краниомаксилофациални структури, крайници, гърди, тяло, външни гениталии. Наименованието идва от гръцката дума plastikos - оформям, моделирам.

Пластичната хирургия акцентира както на външния вид, така и на способността за осъществяване на нормална функция. Тази цел се постига чрез рекоструктивни и козметични процедури.

Рекоструктивните процедури коригират дефекти по лицето и тялото - дефекти по рождение (заешка устна, вълча уста), деформации на ухото, травматични увреждания (ухапване от животни, изгаряния), последици от лечение (възстановяване на гърда след операция по повод рак на гърдата).

Козметичните (естетични) процедури променят част от тялото на пациента, която той не харесва. Най - честите козметични интервенции са мамопластика (увеличаване или намаляване размера на гърдите), ринопластика (оформяне на носа), липосукция (отстраняване на мазнини от специфични области на тялото). Лазерните процедури за премахване на нежелано окосмяване или заличаването на цикатрикси са също козметични процедури.

С помощта на пластичната хирургия се коригира гинекомастия при мъжете, премахват се родови белези (лазер), заличават се тежки белези от акне (дермабарзио) или се коригира положението и формата на ушите (отопластика).

Още по темата:

3.9, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Пластична хирургия

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлСпециалистиЛюбопитноОрганизацииКлинични пътекиЛеченияИзследванияСнимкиИсторияНовиниЗаведенияНормативни актовеПатологияАлт. медицинаЗдравни съветиХранене при...ПроизводителиПсихологияИнтервютаАнкетиНаправления в медицината