Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Други деформиращи дорзопатии Крива шия [torticollis]

Крива шия [torticollis] МКБ M43.6

Крива шия [torticollis] МКБ M43.6 - изображение

Кривата шия се характеризира с трайно изкривяване на главата в страни към едно от рамената, извиване на главата и шията встрани и асиметрия на лицето.

Крива шия [torticollis] може да бъде вродена и придобита. Вродената крива шия бива: мускулна, костно-ставна и неврогенна форма. Счита се, че кривата шия се дължи на цикатриален процес, настъпил от хематом (събиране на кръв в съответен участък на травмата, най-често в изкуствено създала се кухина) от разкъсване на мускула, който залавя за гръдната кост и цицковидния израстък на тила, най-често при форсирано раждане. Има няколко теории за възникване на кривата шия:

1. Механична теория - неправилно разположение на плода по време на вътреутробното развитие, притискане от миома на матката, от пъпната връв около врата.

2. Диспластична теория - Не развитие на мускула по време на ембриогенезата.

3. Възпалителна теория - В резултат на възпалителен процес от бактериален произход, настъпил вътрематочно или непосредствено след раждането.

4. Исхемична теория - разрастване на съединителна тъкан и скъсяване на мускула следствие на намален кръвоток поради наличие на тромб в изхранващият съд на мускула.

5. Наследствена теория - доказва генетично обусловена.

Клинично при крива шия [torticollis] се установява вретеновидно задебеляване на шийния мускул от разрастнала съединителна тъкан, отграничен от околната здрава тъкан, сналичие на ограничени движения и скъсяването му.

Открива се ограничено задебеляване в средната или долна част на шията. По-късно подутината изчезва, но мускулът се скъсява и детето наклонява глава към скъсения шиен мускул, като се завърта лицето и шията към здравата страна. Това може да се забележи от родителите на детето. Наблюдава се намаление подвижността на шията и липсва болка. Кривата шия проличава най-често между 3 и 5 -тата година през времето на най-интензивен растеж. Към първичните промени се прибавя и сколиоза (изкривяване) на шията с изпъкване към зравата страна, компенсаторна сколиоза в гръдната и кръстната област и асиметрия на лицето, като едната половина на лицето от към засегната страна изостава в развитието си и остава по-малка.

При мускулният тип крива шия [torticollis] е благоприятна, ако лечението се започне рано още през първата година.

През първата и втората година след раждането при всички леки и средно тежки случаи се прилага консервативно лечение. Провежда се лечебна гимнастика, леко масажиране на скъсения мускул, с цел изопването му и оправяне на шията като се приучват родителите по няколко пъти на ден да извършват тези коригиращи движения. Като се застава зад детето и се поставя едноименната предмишница върху рамото, а с длан се обхваща брадичката.

С другата ръка се обхваща главата. Рамото откъм болната страна се натиска надолу от предмишницата и брадичката се завърта към болната страна. Изправянето трябва да става плавно и постепенно и когато се получи най-голяма корекция се задържа 1-2 мин. След това се коригира шийната сколиоза, като се навежда главичката към здравата страна. Полученото коригирано положение се задържа с яката на Шанц. При всеки напредък превръзката на яката на Шанц се сменя. При малки бебета може да се фиксира шапчицата на главата на бебето с безопасна игла към камизолката или пелената на противоположното рамо.

Прилагат се и физиотерапевтични процедури - йонофореза с калиев йодид, солукс, парафин.

Консервативното лечение при правилно провеждане за 1-2 години дава в 70% успех.

При тежки деформации се провежда оперативно лечение, като се състои в класическото прерязване на двете крачета на шийният мускул. След операцията се поставя гипсова минерва за 30-45 дни в обратна позиция. След операцията се прави рехтгенография за евентуални костни аномалии.

2.8, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Крива шия [torticollis] МКБ M43.6

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Крива шия [torticollis] МКБ M43.6

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия