Недоимък на аскорбинова киселина МКБ E54
› История
› Симптоми
› Диагноза
› Лечение
Въведение
Недоимък на аскорбинова киселина (витамин С) е рядко състояние. Към него принадлежи заболяването скорбут.
Витамин С, известен още като аскорбинова киселина е водоразтворим витамин. Витамин С е основно хранително вещество, участващо във възстановяването на тъканите и в образуването на някои невротрансмитери. Той е антиоксидант и е важен за правилното функциониране на имунната система.
Етимологията на термина аскорбинова киселина е от латински език, като „а" означава отрицание, далеч, извън, “scorbic” e oт средновековен латински (scorbuticus), отнасящ се до скорбут.
Ролята на аскорбиновата киселина за животинските и човешкия организъм е известна отдавна. В човешкия организъм тя играе роля като антиоксидант и участва в синтезата на колагена.
Скорбут е заболяване, хранителен дефицит, възникващо в резултат на дефицит на витамин С. Човешкото тяло няма способността да произвежда витамин С, следователно нивото му зависи от екзогенния внос в организма. Резервът от витамин С в организма може да се изчерпи за 1-3 месеца. Запасите в тялото се влияят и от фактори на околната среда и начин на живот, например тютюнопушене, възпалителни процеси и състояния на малабсорбция.
Въпреки че скорбутът е рядко срещан, той все още съществува и може да засегне деца и възрастни, които имат хроничен дефицит на витамин С.
История
Витамин С е открит през 1912 г., изолиран е през 1928 г. и е синтезиран за първи път през 1933 г.
Това го прави първият витамин, синтезиран изкуствено. Малко по-късно, Тадеус Райхщайн успява да синтезира витамина чрез процес, който днес наричаме процес на Рихтенщайн. Това прави възможно евтиното и масово производство на витамина, както и масовата му достъпност.
По време на експедицията на Васко да Гама през 1497г., са били известни лечебните ефекти на цитрусовите плодове. По-късно португалците засаждат овощни дървета в Света Елена - място, където спирали при пътуване от Азия до дома.
Властите препоръчвали прием на растителна храна за предотвратяване на скорбут по време на дълги морски пътешествия.
Джон Уудъл е първият хирург, който препоръчва превантивно приемане на лимонов сок в своята книга, която е издадена през 1617 г.
През 1734 г. холандския писател Йохан Бахстром дава категоричното мнение, че скорбутът се дължи единствено на пълно въздържание от прясна растителна храна.
Скорбутът е бил основна причина за смърт на моряците по време на дългите мореплавания. Според Джонатан Ламб.
През 1499 г. Васко да Гама е загубил 116 от 170 души от екипажа си заради скорбут, а през 1520 г. Магелан губи 208 от 230.
Джеймс Линд, британски хирург на Кралския флот, който е от първите, които установяват, че плодовете предотвратяват скорбут, провежда един от първите регистрирани и контролирани експерименти. По време на мореплаването Линд добавя в диетата на част от членовете на екипажа по 2 портокала и 1 лимон към нормалните дневни дажби, докато на останалите - не. Резултатът показва, че приемът на цитрусови плодове предотвратява заболяването.
Епидемиология
Разпространението на дефицит на аскорбинова киселина варира в целия свят, като процентите са 7,1% за САЩ и 73,9% за Северна Индия. Рисковите фактори за дефицит включват прием на алкохол, тютюнопушене, ниски доходи, мъжки пол, пациенти с лош хранителен статус, пациенти на хемодиализа и др.
Въпреки че дефицитът на витамин С е често срещан, пълната изява на заболяването скорбут се среща рядко. При кърмачета също не е характерно, тъй като кърмата и обогатените формули на адаптираните млека допринасят за адекватен внос.
Проучване, проведено на нехоспитализирани пациенти в Париж установява, че 5% от жените и 12% от мъжете са с дефицит. При хората над 65 години, тези проценти нарастват съответно на 15% за жените и на 20% за мъжете.
Проучвания в Тайланд показват, че поради термичната обработка на млякото при кърмачета и недостатъчния прием на плодове и зеленчуци, децата и възрастните имат недостиг на витамин С.
Проучване на здрави възрастни лица (70-75 години), живеещи в Падуа, Италия, провеждано в срок от 10 години, проследявайки диетата им, установява, че с напредване на възрастта нараства дефицитът на витамин С у хората. Това налага препоръката за прием на мултивитаминна добавка при здрави възрастни индивиди.
Етиология
Недоимък на аскорбинова киселина се дължи на продължителен хранителен дефицит на витамин С. Човек получава около 90% от витамин С чрез приема на пресни плодове и зеленчуци. Термичната им обработка намалява съдържанието на витамин С с 20-40%.
Рисковите фактори за дефицит на витамин С включват:
- кърмачета, които се хранят само с краве мляко, или млечни напитки, на растителна основа (бадемово мляко)
- хора, страдащи от хронична алкохолна болест
- възрастни хора, живеещи сами и такива, които се хранят по заведения за бързо хранене
- пушачи - имат нужда от повишен прием на витамин С поради затруднената абсорбция
- бременни и кърмещи жени
- лица с тиреотоксикоза
- пациенти с анорексия нервоза
- болни от инсулинозависим захарен диабет
- пациенти, страдащи от хронични заболявания на гастроинтестиналния тракт - болест на Крон, цьолиакия и други
- хора, при които има повишено количество на желязо в организма - при тях има повишение на отделянето на витамин С чрез урината.
Други фактори, които могат да доведат до дефицит на витамин С са:
- прием на медикамента варфарин - най-често налага диета, бедна на витамин К. Повечето храни съдържат както витамин К, така и витамин С.
- онкологично заболяване - освен неправилната диета и анорексията, дефицитът на витамин С при онкоболлни пациенти се дължи и на друг механизъм. Проучвания показват, че въпреки адекватния дневен прием пациентите страдат от дефицит на витамин С. Това вероятно се дължи на разлагането на витамин С от туморните клетки.
Патогенеза
Човекът, останалите примати и морските свинчета не могат да синтезират самостоятелно L-аскорбинова киселина (витамин С), следователно е необходимо да го приемат чрез храната.
Тоталния резерв на витамин С в организма е приблизително 1500 мг. Абсорбираният витамин се складира в тялото в различни тъкани, като в най-високи концентрации се намира в жлезите. Най-малко има в мускулите и мастната тъкан.
Аскорбиновата киселина се метаболизира в черния дроб чрез процесите окисление и сулфатиране. Най-голямото количество витамин С, което може да се екскретира с урината, е приблизително 1,4 мг/100мл плазма. Когато плазмените нива на витамин С са ниски, екскрецията на витамина намалява. Заболяването скорбут се изявява, когато в организма не попада витамин С чрез храната поне 3 месеца и когато резервите в организма са под 350 мг.
Витамин С е антиоксидант, намалява металните йони в много ензими и премахва свободните радикали. Така той защитава ДНК, белтъците и съдовите стени от увреждане, причинено от свободните радикали.
Витамин С участва в образуването на колаген. Типичните патологични прояви на недостиг на витамин С включват трудно зарастване на тъкани, като кожа, хрущял, дентин, кръвоносни съдове. Те съдържат колаген. Дефектният синтез на колаген води до нарушено образуване на дентин, кървене от венците, падане на зъби. Кръвоизливите са характерен симптом на скорбут. Те могат да бъдат във всеки орган.
Костните промени се наблюдават на мястото между диафизата и растежния хрущял. Остеобластите не успяват да образуват остеоид (костна матрица), което води до спиране на процеса на образуване на ендохондрална кост.
Калцификацията на костта обаче продължава, така растежната плочка се задебелява. Това прави костта крехка и чуплива. Получават се и микроскопични фрактури на костта, което води до класическия за заболяването субпериостален кръвоизлив.
Витамин С оказва влияние и върху хемопоезата, като подобрява усвояването на желязото в тънките черва. Това има значение при анемията, наблюдавана при недоимък на аскорбинова киселина.
Витамин С има значение и в метаболизирането на фолиева киселина.
Симптоми
Клинично при недоимък на аскорбинова киселина се наблюдават симптоми като намалена работоспособност, бърза умора, загуба на апетит, болки в тялото, склонност към кръвоизливи, подути и кървящи венци, кариозни зъби, болки в ставите, склонност към възпалителни заболявания, анемия, хипогликемия, хипохолестеролемия, хипокалциемия, бледост и лек цианотичен оттенък по устните, лигавиците и ноктите. Поради намалените съпротивителни сили на организма се наблюдава подчертана склонност към инфекциозни заболявания.
Симптомите на заболяването недоимък на аскорбинова киселина - скорбут - се запомнят най-лесно като 4-те Х:
- хеморагия
- хиперкератоза
- хипохондроза
- хематологични отклонения
В началото симптомите на скорбут са неспецифични и включват следното:
- безспокойство
- летаргия
- загуба на апетит
- отпадналост
- трудно наддаване на тегло
- тахипнея
- треска
След 1-3 месеца тежък дефицит на витамин С пациентите усещат още задух и болки в костите.
Поради намаленото производство на карнитин може да има и миалгии.
Настъпват кожни промени - загрубяла кожа, петехии, възпаление на венците, разклащане на зъбите, трудно зарастване на рани, ментални промени. Възможни са появата на сухота в устата и очите.
В късните етапи може да се наблюдава жълтеница, генерализирани отоци, олигурия, невропатия, треска, конвулсии.
Оставен без лечение, скорбутът прогресира с потенциално фатални усложнения, включително мозъчен кръвоизлив, хемоперикард и др.
Диагноза
Диагнозата се поставя на базата на анемнестични данни за намален внос на храни, богати на витамин С, характерната клинична картина, лабораторните данни за недоимък на витамин С в организма и подобряването на състоянието при прилагане на заместителна терапия.
Диференциална диагноза
В диференциално-диагностичен план влизат следните състояния:
- менингококцемия
- остеомиелит
- детски паралич
- вроден сифилис
- ревматоиден артрит
- рахит
- септичен артрит и други.
Лечение
Лечението на недоимък на аскорбинова киселина е заместително. Задоволяването на нуждите на организма да се възстанови. В повечето случаи прилагането на 250 мг витамин С 4 пъти на ден в продължение на 1 седмицата, овладява симптоматиката.
Идентифицирането и лечението на коморбидни хранителни дефицити като недостиг на желязо, фолиева киселина и други е неизменна част от лечението на състоянието.
Осигуряването на балансирана и богата на плодове и зеленчуци диета подпомага възстановяването на пациента.
Лечението при недоимък на аскорбинова киселина се изразява в прилагане на големи дози аскорбинова киселина - 300-500-1000 мг, една част мускулно или венозно, а друга с подходяща диета.
След 10 дни лечението продължава с намалени дози (200-100 мг), а впоследствие с поддържащи дози - 50-100 мг или със сокове от плодове и зеленчуци до изчезване симптомите на хеморагичната диатеза. Допълнително може да се дават витамин Р, витамини от групата В, железни препарати. Нелекуваният скорбут винаги води до фатален изход.
Подробна информация за лечението с витамин С може да прочетете:
Изображения: freepik.com
Симптоми и признаци при Недоимък на аскорбинова киселина МКБ E54
- Усещане за отпадналост
- Загуба на апетит
- Болки в ставите
- Симптоми, свързани с кървене
- Кървене от носа
- Изпъкнали очи
Лечение на Недоимък на аскорбинова киселина МКБ E54
Продукти свързани със ЗАБОЛЯВАНЕТО
ЛИПОЗОМЕН ВИТАМИН С 3Д ФОРМУЛА 50 мл
Безплатна доставка за България!ЦЕТЕБЕ ТРОЙНА ЗАЩИТА капсули * 60
ДОПЕЛХЕРЦ СИСТЕМ КОЛАГЕН 11.000 флакон * 30
ВИТАМИН С - COLWAY капсули * 100 COLWAY
ТЕЧЕН ВИТАМИН C ампули 200 мг / 2 мл РАЗТВОР ЗА ПИЕНЕ * 10
РУТИН капсули 250 мг * 90 НАТУРАЛ ФАКТОРС
КАЛИВИТА ПРОТЕКТ таблетки * 90
БИ-ПРОТЕКТ капсули * 20 WEDO
ВИТАМИНЧЕ ВИТАМИН С капки 50 мг / 0.5 мл 30 мл
СТАМАТИН капсули * 30 WEDO
ВИТАМИН C - ЦИТРОВИТ таблетки 500 мг * 20 ТЕВА
ВИТАМИН C ампули за пиене 200 мг / 2 мл * 10 ДАНСОН
Библиография
https://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C
https://emedicine.medscape.com/article/125350-overview#a5
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK493187/
Коментари към Недоимък на аскорбинова киселина МКБ E54