Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Asparagales Сем. Asparagaceae (Аспарагусови) Синчец, Обикновен синчец, Двулистен синчец

Синчец, Обикновен синчец, Двулистен синчец

Сем. Asparagaceae (Аспарагусови)

Синчец, Обикновен синчец, Двулистен синчец - изображение

Синчец, Обикновен синчец, Двулистен синчец (Scilla bifolia) представлява малко, нежно с приятно ухание растение, което се класифицира към семейство Asparagaceae. У нас носи множество наименования: горски синчец, бъклец, бакълчец, горски гороцвет, див зюмбюл, синиче, лучка, синче, син бабин бакълчец, синчец-бъклец, син бъкълчец, синявица, сънчец-бъклец. Синчецът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие. На латиница се нарича още two-leaf squill и alpine squill.

битински синчец

есенен синчец 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен обикновеният синчец у нас растат и есенният и битинският. Есенният се различава от обикновения по времето на цъфтеж, а битинският по това, че всяко растение има от 3 до 4 листенца. Битинският синчец е застрашен вид.

Устройство на синчец

син двулистен синчец

 

 

Растението е луковично, многогодишно и тревисто. Луковицата му има максимални размери до 3 см в диаметър.

Пролетта от нея прорастват две листенца и едно цветоносно стъбло. Листата имат ланцетовидна форма, а стъблото достига максимална височина до 25 см.

 

 

 

 

розов двулистен синчец

 

Сините цветчета на растението са събрани в рехаво съцветие на върха на стъбълцето. В групичката те наброяват от 2 до 10. Всяко цветче има шест сини венчелистчета, дълги от 6 до 12 мм в разперена формация. Понякога могат да бъдат бели или розови на цвят. Периодът на цъфтеж на обикновения синчец обхваща месеците от февруари до май.

Плодовете на двулистния синчец представляват капсула, с дължина от 6 до 12 мм. Тя е разделена на 3 по-малки сферични кутийки. Всяка от тях съдържа по 1-2 семенца.

 

 

Разпространение на двулистен синчец

полянка от двулистен синчец

 

Растението е с ареал на разпространение, обхващащ Апенини, Алпи, Балкански полуостров, Мала Азия. У нас вирее на надморска височина от 200 до 2200 метра в цялата страна. Обича да расте из храсти и поляни, преди да се разлистят дърветата, за да може да се възползва из цяло от слънчевата светлина.

 

 

Използваема част на обикновен синчец

Обикновеният синчец има декоративна стойност. Красотата му е възпята дори в стихотворението "Песента на синчеца" от Иван Вазов. Използва се за направата на хомеопатично лекарство.

Химичен състав на синчец

цветове на синчец

 

 

Цялото растение е изследвано за съдържание на сърдечни гликозиди. Потвърдени са минимални количества на сциларозиди в луковиците на синчеца. Във всички негови части не е открит просцилардин А.

 

 

Приложение на двулистен синчец

От някои видове синчец, както вече бе споменато, се прави хомеопатично лекарство, включително и от обикновения. Някои фармацевтични компании и такива занимаващи се с производството на натурални продукти, влагат екстракт от растението като съставна единица на козметични средства и миещи препарати. Двулистният синчец намира приложение основно като декоративно растение.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниХранене при...ЛюбопитноЛеченияЛайфстайлФизиологияИзследванияАлт. медицинаСнимкиАнкетиИсторияСпециалистиВидеоОрганизацииЗаведенияПроизводителиНаправления в медицината