Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Синчец, Обикновен синчец, Двулистен синчец

Синчец, Обикновен синчец, Двулистен синчец

Синчец, Обикновен синчец, Двулистен синчец - изображение

Синчец, Обикновен синчец, Двулистен синчец (Scilla bifolia) представлява малко, нежно с приятно ухание растение, което се класифицира към семейство Asparagaceae. У нас носи множество наименования: горски синчец, бъклец, бакълчец, горски гороцвет, див зюмбюл, синиче, лучка, синче, син бабин бакълчец, синчец-бъклец, син бъкълчец, синявица, сънчец-бъклец. Синчецът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие. На латиница се нарича още two-leaf squill и alpine squill.

битински синчец

есенен синчец 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен обикновеният синчец у нас растат и есенният и битинският. Есенният се различава от обикновения по времето на цъфтеж, а битинският по това, че всяко растение има от 3 до 4 листенца. Битинският синчец е застрашен вид.

Устройство на синчец:

син двулистен синчец

 

 

Растението е луковично, многогодишно и тревисто. Луковицата му има максимални размери до 3 см в диаметър.

Пролетта от нея прорастват две листенца и едно цветоносно стъбло. Листата имат ланцетовидна форма, а стъблото достига максимална височина до 25 см.

 

 

 

 

 

розов двулистен синчец

 

Сините цветчета на растението са събрани в рехаво съцветие на върха на стъбълцето. В групичката те наброяват от 2 до 10. Всяко цветче има шест сини венчелистчета, дълги от 6 до 12 мм в разперена формация. Понякога могат да бъдат бели или розови на цвят. Периодът на цъфтеж на обикновения синчец обхваща месеците от февруари до май.

Плодовете на двулистния синчец представляват капсула, с дължина от 6 до 12 мм. Тя е разделена на 3 по-малки сферични кутийки. Всяка от тях съдържа по 1-2 семенца.

 

 

Разпространение на двулистен синчец

полянка от двулистен синчец

 

Растението е с ареал на разпространение, обхващащ Апенини, Алпи, Балкански полуостров, Мала Азия. У нас вирее на надморска височина от 200 до 2200 метра в цялата страна. Обича да расте из храсти и поляни, преди да се разлистят дърветата, за да може да се възползва из цяло от слънчевата светлина.

 

 

Използваема част на обикновен синчец

Обикновеният синчец има декоративна стойност. Красотата му е възпята дори в стихотворението "Песента на синчеца" от Иван Вазов. Използва се за направата на хомеопатично лекарство.

Химичен състав на синчец

цветове на синчец

 

 

Цялото растение е изследвано за съдържание на сърдечни гликозиди. Потвърдени са минимални количества на сциларозиди в луковиците на синчеца. Във всички негови части не е открит просцилардин А.

 

 

Приложение на двулистен синчец

От някои видове синчец, както вече бе споменато, се прави хомеопатично лекарство, включително и от обикновения. Някои фармацевтични компании и такива занимаващи се с производството на натурални продукти, влагат екстракт от растението като съставна единица на козметични средства и миещи препарати. Двулистният синчец намира приложение основно като декоративно растение.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

БотаникаНовиниХранене при...ЛюбопитноЛеченияЛайфстайлФизиологияМедицински изследванияСнимкиАнкетиИсторияАлтернативна медицинаОрганизацииСпециалистиВидеоПроизводителиЗаведенияНаправления в медицината