Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Подтип Pezizomycotina Клас Pezizomycetes Разред Pezizales Семейство Morchellaceae Обикновена смръчкула

Обикновена смръчкула

от 23 ное 2021г., обновено на 17 юни 2024г.
Автор: д-р Биляна Петрова
Обикновена смръчкула - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Библиография
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Библиография
Коментари
Свързаност

Обикновена смръчкула (Morchella esculenta) представлява земна гъба от семейство Morchellaceae. Това е една от най-лесно разпознаваемите от всички ядливи гъби и много търсени. Всяко плодово тяло започва своето развитие като плътно компресирана, сивкава гъба с по-светли ръбове и се разширява, за да образува голяма жълтеникава гъба с големи ямки и ръбове, издигнати върху голямо бяло стъбло.

Morchella esculenta се развива от март до юни. Шапчицата й рядко се разрушава от насекоми или други малки същества, но стъблата й могат да бъдат пробити от буболечки, които намират там удобно скривалище. Преди да приготвите гъбите за консумация, нарежете ги вертикално, за да проверите за обитатели.

Устройство на обикновена смръчкула

Младите плодни тела започват да се развиват под формата на плътен възел от хифи, когато са достигнати подходящи условия за влага и наличност на хранителни вещества. Хифалните възли за известно време са под земята и чашовидни, но по-късно излизат от почвата и се развиват в дръжкообразно плодно тяло. По-нататъшното нарастване прави химениума изпъкнал с аскулите, обърнати към външната страна. Поради неравномерния растеж на повърхността на химениума, той се нагъва, за да образува много хребети и вдлъбнатини, което води до вид на гъбата като пчелна пита.

Обикновената смръчкула има цилиндрична структура. Горната й част се нарича пилеус и представлява 70-80% от общото тегло на растението. Пилеусът е дълъг около 2-12 см, широк 2-8 см, кръгъл или неправилен, снабден с множество ямки, заоблени с неправилна форма. Има жълт, бледо кремав, кафяв, бледокафяв, охра, до жълтеникавокафяв, кремав, сивокафяв или черен цвят.  Ръбчетата на ямките са с по-бледо оцветяване, отколкото самите ямки и в дълбочина на шапчицата. Долната част се нарича дръжка (пънче), която притежава 20-30% от общото тегло на растението. Дължината й е около 2-12 см, с дебелина 2-6 см и куха вътрешност. Близо до осбовата му, при стареене, могат да се появят тъмни кафеникави петна. Цветът на пънчето е белезникав до бледосив, при зрелите гъби сивокафяв. Пънчетата са леко увеличени в основата, поддържайки горната част на растението. Шапчицата и пънчето са слети като образуват една обща кухина.

Спорите на гъбата варират в цвят от бели, кремави до леко жълти, със същите отпечатъци. Имат размер от 17,5-22 x 9-11 µm, гладкост и елипсовидна форма. Обикновената смръчкула има крехко месо. От март до началото на юни се развива във Великобритания и Ирландия.

Разпространение на обикновена смръчкула

Този вид гъба рядко се открива във Великобритания и Ирландия, и в цяла Европа. Установена е в много азиатски страни и в по-голямата част от Северна Америка. Рядка находка е и в Австралия, където е известно, че се срещат няколко други представители на рода Morchella. В Северна Америка тя е много разпространена. Дейвид Арора отбелязва, че „големи реколти могат да се намерят и около основите на умиращи брястове. Видът е символ на Минесота. Може да се открие и в Бразилия и България. В Джаму и Кашмир диви гъби се събират и доставят като лечебно средство.

R. Ower е първият, който описва етапите на развитие на гъбата, отглеждана при лабораторни условия.

Вирее на варовита, рядко на кисела почва, по единично или на групи. Гъбата обикновено се среща в началото на пролетта, в гори, овощни градини, дворове и понякога в наскоро опожарени райони. В Северна Америка понякога се нарича "майска гъба" поради постоянното й плододаване през този месец, но времето на плододаване варира на местно ниво, от февруари до юли. В Северна Канада и в по-хладните планински райони, гъбите обикновено се появяват едва през юни. Предполага се, че пролетното плододаване може да се дължи на способността им да растат при ниски температури, като се изключва конкуренцията, заключение, по-късно потвърдено от експерименти, свързващи покълването на спорите с температурата на почвата.

Използваема част на обикновена смръчкула

Употребява се цялото плодно тяло на гъбата.

Химичен състав на обикновена смръчкула

Плодното тяло на този вид смръчкула съдържа широк спектър активни съставки, които включват каротеноиди, токофероли, фенолни съединения и органични киселини. Каротеноидите са представени от каротин и ликопен. P-кумарова киселина, протокатехична киселина и р-хидроксибензоена киселина са фенолни съединения. Органичните киселини в гъбата са лимонена киселина, оксалова киселина, фумарова киселина, хининова киселина и ябълчена киселина.

Непротеинова аминокиселина, цис-3-амино-1-пролин, е открита както в плодните тела, така и в растежната среда и култивирания мицел на Morchella esculenta. Три ензима глутамилтранспептидаза (MW от 155 000 (I), 219 000 (II) и 102 000 (III)) са частично пречистени от свободните от клетки екстракти на култивирания мицел. Всички те катализират както хидролизата, така и транспептидацията на различни глутамилни съединения.

Лечебни свойства и приложение на обикновена смръчкула

Видовете Morchella са били използвани в традиционната китайска медицина от преди 2000 години, както и в Малайзия и Япония за лечението на много заболявания. Те съдържат голямо разнообразие от биомолекули, които са с хранителни и лечебни свойства. Обикновено гъбата се прилага като отхравчащо средство, за лечение на лошо храносмилане и сърдечни заболявания.

Свойства на обикновена смръчкула

  • антиоксидантно;
  • антимикробно;
  • антиалергично;
  • противовъзпалително;
  • противотуморно.

Гъбата е полезна при лечението на заболявания като настинка, стомашни неразположения, главоболие и хепатит В. Може да намали умората и проблемите със съня, както и холестерола в кръвта. M. esculenta показва добра алтернатива за анемия и също така помага за регулиране на нивото на кръвната захар.

Антимикробни свойства

Мицелът на Morchella esculenta съдържа антимикробно вещество. Проучванията съобщават, че гъбни екстракти с метанол, етанол и хлороформ притежават антибактериални свойства. Проявяват антибактериална активност срещу Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Enterobacter cloacae и Escherichia coli, Bacillus mesentericus и Bacillus subtilis.

Прах от M. esculenta може да се използва като антисептик, за заздравяване на рани и лечение на стомашни болки. Той е слабително средство и може да се употребява като емолиент.

Полизахарид изолиран от обикновената смръчкула проявява силни антибактериални и антиактиномицетни свойства.

Антитуморна активност

Етаноловият екстракт от мицел на M. esculenta показва значителна антитуморна активност. Екстрактът има както лечебни, така и превантивни свойства срещу тумора по дозозависим начин.

Антитуморната активност на 50% етанолов екстракт от мицел на Morchella esculenta, отгледан в потопена култура, се определя от модела на твърд тумор на мишка, индуциран от асцитни клетки на Daltons Lymphoma. Пероралното приложение на 1 g/kg телесно тегло от екстракта води до 74,1% инхибиране на обема на тумора и 79,1% намаляване на теглото на тумора 30 дни след имплантирането на туморни клетки. По-късно изследване допълнително потвърждава антитуморната активност на екстракта както срещу плоскоклетъчни, така и срещу твърди тумори.

Антиоксидантна активност

Метанолните екстракти, приготвени от мицела на M. esculenta, показват висока антиоксидантна активност (85,4%) при 25 mg/ml; за сравнение, активността на обикновените антиоксиданти аскорбинова киселина и токоферол са съответно 36,9% и 98,1% (при 0,5 mg/ml). Предполага се, че относително високото съдържание на общи феноли допринася за антиоксидантните способности на гъбите.

Показани са високи антиоксидантни свойства и за етанолов екстракт от гъбата.

Противовъзпалителна активност

Гъбата съдържа различни съединения които показват и силна противовъзпалителна активност. Метанолов екстракт от цялото тяло на растението действа противовъзпалително и намалява болката. То инхибира както острото, така и хроничното възпаление.

Противовъзпалителната активност на 50% етанолов екстракт от мицел на Morchella esculenta, отгледан в потопена култура, е определена чрез карагенан-индуцирани остри и индуцирани от формалин хронични възпалителни модели. Пероралното приложение на 500 mg/kg телесно тегло екстракт показва 66,6% и 64,2% инхибиране на острото и хроничното възпаление, съответно.

Повишаване на имунитета

Имуностимулиращ високомолекулен полизахарид галактоманан е изолиран от плодните тела на обикновената смръчкула. Този полизахарид, който представлява около 2% от сухото й тегло, съдържа 62,9% маноза, 20,0% галактоза и по-малки количества N-ацетил глюкозамин, глюкоза и рамноза. Изследователите споделят, че въпреки че високото молекулно тегло на полизахарида не позволява да се абсорбира орално, той може да има терапевтични ефекти чрез директно взаимодействие с имунната система на лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Хранителна стойност на обикновена смръчкула

Плодното тяло на Morchella esculenta е годно за консумация. То е високо питателна, вкусна и здравословна храна. Богато е на протеини, въглехидрати, витамини, особено витамин В, витамин А, С и D. Съдържа минерали, които включват – калций, желязо, мед, цинк, магнезий, манган, натрий, фосфор, селен и калий. С ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на калории е. По-ранни проучвания съобщават съдържание в гъбата на различни ароматни съединения, включително фенол, алкохол, киселини, естери, алдехиди, кетони и терпени. Основното ароматно съединение, присъстващо в M. esculenta, е фенолът около 50,88%, алкохол около 15,55%, естер и карбаминова киселина около 11,37%. Протеини от мицела на M. esculenta са сравними с вегетативни протеин и може да се използва като добър източник на протеинова добавка. Проучване определя, че основните хранителни компоненти са както следва (на база сухо тегло на гъбата): протеини 32,7%, мазнини 2,0%, фибри 17,6%, пепел 9,7% и въглехидрати 38,0%.

Кулинарна употреба на обикновена смръчкула

Morchella esculenta са сред най-високо ценените от всички ядливи гъби. Суровите съдържат стомашно-чревен дразнител, хидразин, но варенето или бланширането преди консумация го премахва. Старите плодни тела, които показват признаци на гниене, могат да бъдат отровни - не трябва да се консумират. Гъбите могат да се пържат в масло или да се пекат след пълнене с месо и зеленчуци. При сушене, вкусът им се концентрира.

Въпреки че са високо ценени ядливи гъби, смръчкулите от всички видове винаги трябва да се приготвят старателно, в противен случай те могат да причинят силни стомашни болки и гадене.

Вкусни са когато се запържат в масло и се сервират на препечен хляб с кремообразен сос или сготвени на гъбена супа със сметана. Но най-вкусни се оказват в комбинация с месни ястия като говеждо или свинско и селекция от печени зеленчуци.

Внимание!

Гъбата показва токсичност само ако се консумира в големи количества прясно събрана. В случаите на интоксикация гъбите може да са били приготвени за твърде кратко време, при което отровните вещества в тях не са могли да бъдат елиминирани.

В един изолиран случай в Германия се съобщава, че шестима души са развили неврологични ефекти между 6-12 часа след консумация. Ефектите включват атаксия и зрителни нарушения и продължават до един ден, преди да изчезнат без трайни последици.

Заглавно изображение: DrewHeath, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Още по темата:
  • Индрише Индрише
  • Бяло френско грозде, Касис Бяло френско грозде, Касис
  • Жълтуга, Багрилна жълтуга, Бояджийска жълтуга, Цветило, Типец Жълтуга, Багрилна жълтуга, Бояджийска жълтуга, Цветило, Типец
  • Джакфрут, Индийско хлебно дърво Джакфрут, Индийско хлебно дърво
5.0/5 2 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

АПИФЛОРАКС сироп с мед и прополис 120 мл
15.84лв. / 8.10 €

АПИФЛОРАКС сироп с мед и прополис 120 мл

Нов
РИГАН СТРЪК
2.70лв. / 1.38 €

РИГАН СТРЪК

ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО 10 мл
5.00лв. / 2.56 €

ЕВКАЛИПТОВО МАСЛО 10 мл

ЕТЕРИКА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БОСИЛЕК 5 мл
6.80лв. / 3.48 €

ЕТЕРИКА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ БОСИЛЕК 5 мл

ЕТЕРИКА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КЕДЪР 10 мл
7.80лв. / 3.99 €

ЕТЕРИКА ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КЕДЪР 10 мл

АРОМА ЛАЙФ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КИПАРИС 10 мл.
9.90лв. / 5.06 €

АРОМА ЛАЙФ ЕТЕРИЧНО МАСЛО ОТ КИПАРИС 10 мл.

Библиография

https://www.researchgate.net/publication/325739433_MORCHELLA_ESCULENTA_A_HERBAL_BOON_TO_PHARMACOLOGY
https://healing-mushrooms.net/archives/morchella-esculenta.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Morchella_esculenta
https://www.first-nature.com/fungi/morchella-esculenta.php
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/morchella-esculenta

Коментари към Обикновена смръчкула

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Обикновена смръчкула
    www.framar.bg 
    на 15 August 2025 в 12:01
    Коментирайте "Обикновена смръчкула"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Подтип Pezizomycotina
  • Клас Pezizomycetes
  • Разред Pezizales
  • Семейство Morchellaceae
  • Индрише
  • Вазодилататори
  • Домашни сиропи срещу кашлица при деца
  • Псилоцибин
  • Лопен
  • Бяло френско грозде, Касис
  • Херициум, Игловиден корал, Лъвска грива
  • Асафетида, Асафоетида
  • Хранене при аритмия
  • Ходжово лале, Императорска ведрица
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Спасиха мъж с 12-милиметрова костица от риба в езика, причинила абсцесСпасиха мъж с 12-милиметрова костица от риба в езика, причинила абсцес

Спасиха мъж с 12-милиметрова костица от риба в езика, причинила абсцес

от 15 авг 2025г.Прочети повече
Един баща за синдрома на празното гнездо: Не трябва да запълваме празнина, а да намерим целЕдин баща за синдрома на празното гнездо: Не трябва да запълваме празнина, а да намерим цел

Един баща за синдрома на празното гнездо: Не трябва да запълваме празнина, а да намерим цел

от 15 авг 2025г.Прочети повече
Затвориха кухина в сърцето чрез поставяне на специално устройство в предсърдното ухоЗатвориха кухина в сърцето чрез поставяне на специално устройство в предсърдното ухо

Затвориха кухина в сърцето чрез поставяне на специално устройство в предсърдното ухо

от 15 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 29 дни, 22 часа и 43 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 35 дни, 2 часа и 5 мин.
Всички

АНКЕТА

Да се увеличи ли потребителската такса за здравноосигурените лица

Виж резултатите
Още интересни публикации
Лечение с хинидин Лечение с хинидин

Лечение с хинидин

от 08 дек 2022г. Прочети повече
Сърдечен индекс Сърдечен индекс

Сърдечен индекс

от 24 юни 2022г. Прочети повече
Биохимични маркери за предсказване на кардиотоксичност при химиотерапия Биохимични маркери за предсказване на кардиотоксичност при химиотерапия

Биохимични маркери за предсказване на кардиотоксичност при химиотерапия

от 06 юни 2022г. Прочети повече
Хранене при аритмия Хранене при аритмия

Хранене при аритмия

от 15 юни 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ВИТАМИН С ГЪМИС желирани таблетки 125 мг * 120 УЕБЪР НАТУРАЛС

УАЙТМИ V34 СЕРУМ ЗА ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ 75 мл

ЧИПС ЦВЕКЛО С МОРСКА СОЛ 18 г

ЧИПС СУШЕНИ ЯБЪЛКИ С ВКУС НА МАНГО 18 г

ХЕЛИКС ОРИГИНАЛ капсули * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

УРИАЖ BARIESUN 100 ФЛУИД ЗА ЕКСТРЕМНА ЗАЩИТА SPF 50+ 50 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 авг 2025г. в 11:15:11

Изсипливче, Белило, Припътница

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 авг 2025г. в 10:00:41

РЕЛАКСОФИТОЛ капсули * 30 НАТУРФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 авг 2025г. в 09:58:19

НЕВРОБЕКС таблетки * 150 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 авг 2025г. в 09:53:30

Д-р Пело Радков Пелов

Коментар на: Румяна Василева от 15 авг 2025г. в 08:12:50
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival