Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови) Японска акация, Японска софора

Японска акация, Японска софора

Сем. Fabaceae (Leguminosae, Бобови)

Японска акация, Японска софора - изображение

Японска акация, Японска софора (Sophora japonica, Styphnolobium japonicum, Huai Hua Mi, Pagoda tree) представлява вид акациево дърво, което принадлежи към семейство Бобови (Fabaceae, Leguminosae). Растението е медоносно, лечебно и с ценна дървесина. Синоними на вида на латиница са: Sophora korolkowii, Japanese pagoda tree и Sophora sinensis. S. japonica е една от 50-те фундаментални билки, използвани в традиционната китайска медицина.

Красивите й бели цветя я правят ценно декоративно дърво по целия свят. Но то е не само красиво, но и много полезно за кръвоносната система на пациента. Sophora japonica има доказана история, че се използва за насърчаване на оптималното здраве на вените.

Huai Hua Mi е годна за консумация и често се използва за спиране на кървенето. Ползите от дървото не са само с медицинска насоченост - цветята му могат да се използват като жълто багрило, семената за получаване на промишлено масло, плодове като източник на софора и рутинни наркотици, а дървесината за строителство на сгради, в корабостроенето, в направата на различни съоръжения и мебели. Нещо повече, японската акация отдавна се сади като дърво за сянка благодарение на бързия си темп на растеж и огромен размер. 

Устройство на японска акация

листа японска софора

Дървото израства на височина до 25 метра. Има сива или тъмно сива кора с груба повърхност. Вътрешността й е ярко жълта с неприятен мирис. Клоните са кафяви, а когато са млади зелени и покрити с власинки. Листата имат дължина от 25 см и разширяваща се дръжка. Състоят се от двойки малки листенца на брой от 9 до 21. Всяко от тях има яйцевидно-копиевидна, овално-ланцетовидна, продълговата или яйцевидна форма, със заострени връхчета. Имат дължина от 2,5 до 5 см, ширина от 1,5 до 2,6 см, остър връх, закръглена или широка основа и цял листен ръб.
цвят на японска акация

 

Цъфти в бели цветчета, които имат централно разположено жълтеникаво петно и асиметрична форма. Всяко от тях има големина от 1,5 см. Цветовете са събрани в рехаво, аксиларно съцветие метлица. Японската софора цъфти през цялото лято.

 


плод на японска софора

 

Образува плодове бобовидна шушулка, с дълга цилиндрична форма и неравномерни прищипвания по дължината й. Приличат на броеница, с дължина до 10 см и широчина до 1 см. Всяка шушулка съдържа от 1 до 6 тъмнокафяви семена. Периодът на плододаване е от октомври до ноември месец.

 

Разпространение на японска акация

дърво японска акация

Родният ареал на разпространение на този вид акация са съответно страните Индия и Япония. Там вирее свободно на различни места. По света се отглежда като декоративно растение, включително и у нас. Популярно декоративно дърво е най-вече в Европа, Северна Америка и Южна Африка, където се отглежда заради белите си цветчета. Има бърз темп на растеж и толерира градските условия на замърсяване. Обича слънчеви места и рехава почва. Слабо инвазивен вид е.

Използваема част на японска софора

Употребяемата част на растението са неговите неразтворени цветни пъпки и плодовете му. Пъпките се сушат и стриват на прах, като имат приятен аромат и сладникав вкус.

Химичен състав на японска акация

Цветните пъпки и плодовете на растението са богати на рутин. То съдържа и голямо количество етерично масло. В него се установяват също и софорикозид – изофлавонов глюкозид. Кората на софората съдържа следните вещества: робин, багрило, във вътрешната й част амигдалин, глобулин, стигмастерин, фитостерин и ензим, разлагащ урината.

Основните компоненти на Sophora japonica, като цяло са: флавони, тетрагликозиди, изофлавони, изофлавон тетрагликозиди, тритерпенови гликозиди, фосфолипиди, алкалоиди, аминокиселини и полизахариди, бетулин, софорадиол, цветно масло и танин. Освен това, съдържа и пет основни флавоноида на рутинa - кверцетин, изоорхемин, изоорхантин, генистеин и кемпферол.

Тритерпеноидите биват главно: азауксапонин, соязапонин и кайкасапонин. Флавоноидите включват предимно кверцетин, рутин, изоорхетин, изоорхемин-3-рутинозид и камферол-3-рутинозид. А цветното масло съдържа мастни киселини като лауринова киселина, додеценова киселина, тетрадеценова киселина, тетрадекаденова киселина, палмитинова киселина, хексадеценова киселина, стеаринова киселина, октадекадионова киселина, октадекапринова киселина, арахидна киселина и п-ситостерол.

Лечебни свойства и приложение на японска акация

През 1977 година Миргородский, разработва билкови лекарства от околоплодниците на растението. Предлага ги за лечение на възпаления, изгаряния, рани и трофични язви. Инфузия от цветовете и плодовете на японската софора, препоръчва за лечение на ринорагия и вътрешни кръвоизливи.

Високото съдържание на рутин в билката, определя нейните свойства да тонизира и укрепва капилярите. Прави ги по-малко чупливи и пропускливи. Има експериментални данни, че растението ускорява съсирването на кръвта.

Цветните пъпки, особено непосредствено преди разтваряне, са богат източник на гореспоменатия рутин - ценен хипотензивен агент. Пъпките, цветята и шушулките се използват за лечение на различни заболявания, включително вътрешни кръвоизливи, лоша периферна циркулация, вътрешни паразити и др.

Свойства на акацията:

 • капиляроукрепващи и кръвоспиращи (намалява чупливостта и пропускливостта на капилярите), предпазва от кръвоизливи;
 • противовъзпалителни;
 • антибактериални;
 • адстрингентни;
 • антихолестеролемични;
 • антиспазматични;
 • диуретични;
 • температуропонижаващи;
 • хипотензивни;
 • тонизиращи;
 • противодиарийни;
 • повръщателни.
Пъпките и цветовете на растението помагат за спиране на кървенето. Плодът също е експерт по спиране на кървенето и понижаване на кръвното налягане. Кората и листата на японската акация лекуват болки. Листата са слабително средство. Те се включват в лечението на епилепсия и гърчове. Отвара от стъблата на растението помага в лечението на възпаление на очите и кожни проблеми. В допълнение, нейните леторасти се използват също за медицински цели.Според Ben Cao Gang Mu, издънките и младият разсад от японска софора могат да се консумират като зеленчук или от тях да се прави чай. Казва, че тази билка е едно от най-добрите тонични средства за мозъка, които могат да подобрят и цвета на косата, както и да удължат живота на човека. Семената притежават хемостатично и еметично действие.

Фармакологични действия на цветовете на японската акация:
 • съдържанието на рутин може значително да инхибира възпалителния процес;
 • рутинът може да поддържа васкуларното съпротивление, да намали съдовата пропускливост и крехкост и да отстрани мазнините при мастна инфилтрация на черния дроб. Комбинирането с глутатион може да увеличи ефекта от премахването на мазнините;
 • рутинът при концентрация 200 микрограма / мл инхибира най-силно вируса на везикулозен стоматит;
 • коефициентът на потискане на алдозната редуктаза е 95%, когато концентрацията на рутин е 10-5 мола / литър, което е от полза за лечението на диабетна катаракта;
 • кверцетинът има известен ефект при алергичната астма. Освен това може да намали артериалното налягане, да увеличи устойчивостта на капилярите, да намали крехкостта на капилярите, да намали мастна тъкан в кръвоносните съдове, да разшири коронарните артерии, да увеличи коронарния кръвен поток и т.н.;
 • инхибиторната активност на екстракта от японската акация към 15 хидроксипростагландин дехидрогеназа е 34.4%, а степента на инхибиране е 60.6%, което показва, че има силна инхибираща активност. А инхибирането на 15 хидроксипростагландин дехидрогеназата може да удължи диуретичния ефект на простагландин Е2 (PGE2).

Японската акация се включва предимно в лечението на хемороиди, хематурия, кървене от матката, запек, задух, замайване, зачервяване на очите, главоболие и хипертония. Изсушените цветя и пъпки на Sophora japonica се използват като медицински билки в Китай, Япония и Корея за лечение на кървене от хемороиди и хематемезис.

Състояния и заболявания, при които се прилага японска акация:

 • кръвоизливи, включително във фини тъкани като тези на ретината и мозъка;
 • слаби капиляри и атеросклеротично увреждане на съдовата стена;
 • хипертония;
 • заболявания на бъбреците;
 • при предразположеност към хемофилия;
 • увреждане на кръвоносните съдове при отравяне на организма;
 • инфекции;
 • хемороиди;
 • диабет;
 • улцерозен колит;
 • петнист тиф;
 • сепсис;
 • дизентерия с кървави изпражнения;
 • хематурия;
 • маточно или вагинално кървене;
 • плюене на кръв;
 • кървене от подкожната тъкан;
 • главоболие;
 • възпалителни отоци;
 • циреи, фурункули.

Проведено е статистическо изследване във връзка с ефектите на Sophora japonica върху мозъчния инсулт. Първоначалното търсене генерира 173 статии от базите данни на английски език и 141 статии на китайски език. Sophora japonica съдържа антихеморагични вещества. Намалява възможността за развитие на мозъчен инсулт и в резултат на нейните антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Предишни изследвания установяват, че Sophora japonica намалява размера на инсулта и неврологичните дефицити и намалява активацията на микроглиалите и освобождаването на интерлевкин -1.

Съдържащите се два мощни флавоноида, тросерутин и оксиматрин в билката, проявяват силна антиоксидантна активност и многократно са доказали, че поддържат здравето на кръвоносната система. Благоприятните вещества, съдържащи се в Sophora japonica, могат да я превърнат в една от най-добрите билкови добавки за хемороиди. Тросперутинът има вазозащитни свойства и е подходяща терапия за тях. Известно е, че оксиматринът намалява отоците, свързани с нарушение на кръвоносните съдове. Изследвания с животински модели предполагат, че оксиматринът може дори да предпазва сърцето и да подобри неговата функционалност.

Японската софора насърчава цялостното здраве на сърдечно-съдовата система. Подкрепя нормалния пулс и помага да се създаде среда, която е по-малко податлива за образуване на кръвни съсиреци.

Външно, японската акация се прилага под формата на отвара или запарка за лечение на рани, изгаряния, трофични язви, възпалителни процеси.

японска софора на есен

В народната медицина билката намира приложение при следните заболявания: стомашно-чревни проблеми, включително оригвания, гадене, киселини, болки, повръщане, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, болезнено гърло, главоболие, високо кръвно налягане, нередовна менструация, ревматизъм.

 

Начин на употреба:

сухи цветни пъпки на японска акация

 • прах от цветни пъпки - изсушени и стрити от полученият прах се приема директно от 0,2 до 0,5 грама дневно, разделен прием на 3-4 пъти;
 • спиртен извлек - 20 грама цветове се заливат със 100 милилитра 70% спирт и се оставят да престоят 7 дни. От получената тинктура се приемат от 20 до 40 капки, 3 пъти на ден;
 • запарка – супена лъжица билка се залива с 500 милилитра вряла вода за 10 минути. Прецежда се получената течност и се приема на 3 пъти за деня в количество по 120 милилитра, преди хранене;
 • настойка от зрели плодове – 1 част плодове и 5 части спирт 56% се смесват и престояват 10 дни. Настойката се изпозлва за промиване на гнойни рани, изгаряния и хронични язви под формата на компреси.

Препоръчва се приемът на билката да се съпътства с прием на витамин C. В аптечните мрежи софора се предлага под формата на добавки, капсули, екстракти, хапчета и др.

Други употреби на японска акация

Дървото произвежда фин, тъмнокафяв дървен материал. Дървесината е здрава, лека, с изключителни качества. Използва се за направата на силно изпъкнала и извита дръжка, част от традиционен японски дърводелски инструмент, наречен "chouna". Употребява се още в дърводелството, строителството и за направата на мебели.

Младите листа и цветя могат да се приготвят варени. Листата се варят в три поредни води, за да се премахне горчивината им. От младите листа и цветя може да се направи чай. От семената се получава хранително нишесте.

От семената и цветята се получава жълто багрило. Става зелено при смесване с индигово синьо. Жълти и сиви бои, извлечени от плодовете на японската акация, са били използвани за оцветяване на копринен плат.  Цялото растение често е декоративна единица на паркове и градини.

Интересно за японската софора

Китайското име на дървото се състои от думите "дърво" и "демон". Във фолклора се казва, че един пастир някога е построил дом от японска софора и в рамките на един месец цялото му семейство умира, без всякакви признаци на заболяване или причини за това. Затова се смята, че дървото привлича демони и не е уместно от него да се строят домове.

Едни от най-старите известни засадени дървета в света са японска акация, гинко билоба и източен чинар, през 1762 в консерватория в Западен Уелс. Акацията се намира в предната част на оранжерийното място. Японската софора и днес е много популярна и се цени като декоративен вид във Великобритания.

Сухи или спиртни препарати от японска акация са на разположение на изследователите. Подробности за тях могат да се намерят и в интернет пространството. 

Внимание!

Приета в големи дози, японската акация може да доведе до отравяне, поради съдържанието на цитозин в нея, вещество с подобно действие на никотина. Ето защо жените по време на бременност и в периода на кърмене не трябва да приемат тази билка.

Препоръчва се употребата на японска софора да се извършва под лекарски контрол.

Още по темата:

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org
http://www.missouribotanicalgarden.org
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
http://www.globalhealingcenter.com/
http://www.chineseherbshealing.com/
http://hort.ifas.ufl.edu/database/
http://www.pfaf.org/
http://powo.science.kew.org/
http://www.worldagroforestry.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаИсторияЗдравни съветиВидеоНовиниЛюбопитноИзследванияЛайфстайлХрани и ястияРецептиЗдравни проблемиПатологияХранене при...Алт. медицинаЛеченияСпециалистиНормативни актове