Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Покритосеменни (Magnoliophytina, Angiosperms) Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Разред Alismatales Сем. Araceae (Змиярникови) Калия, кала, рикардия, булчин букет

Калия, кала, рикардия, булчин букет

Сем. Araceae (Змиярникови)

Калия, кала, рикардия, булчин букет - изображение

Калия (Zantedeschia aethiopica) представлява многогодишно, блатно, тревисто, вечнозелено растение. Известна е и с имената: Кала, Рикардия и Булчин букет.

Устройство на калия

цвят калия

 

Калията достига до 1 м височина. Листата й са големи и широки, с тъмно зелен цвят, достигащи до 45 см дължина. Истинските цветове на калията са много малки, жълти, събрани в сбито съцветие с формата на свещ. То е обвито от голям прицветник, който дава завършеността, оцветяването и красивата форма на цвета. Прицветникът носи още името "спата". Най-харктерният цвят за спатата на калата е белият.

 

цветове на калия

 

 

От много години насам, съобразявайки се със флоралните предпочитания и декорации, се култивират и развъждат калии с различни цветове на прицветниците като розово, бледо кремаво, телесен цвят, пурпурно, жълто и оранжево. Рикардията цъфти през пролетта, лятото и есента.

 

 

 

Разпространение на калия

Нейна родина е Южна Африка. Днес е разпространена по целия свят, най-вече заради декоративната й стойност.

Използваема част на калия

  • цветове;
  • листа;
  • коренища.

Химичен състав на калия

  • етерично масло;
  • калциев оксалат.

Цветовете съдържат цитокинини, свертисин, свертияпонин, цианидин, пеонидин, ферулова киселина.

Лечебни свойства и приложение на калия

Къде се използва калията?

калия

  • в козметиката;
  • като декоративно растение;
  • в народната медицина;
  • много слабо и задължително предпазливо в кулинарията на местните народи, в родния ареал на разпространение на калията.

Листата и коренището се варят и се използват под формата на лапи и превръзки за лечение на главоболие, рани, циреи, изгаряния, възпаления, ухапвания от насекоми, болезнени места от подагра и ревматизъм. За лечение на изгаряния, листата от калия се варят в мляко и се налагат на поразеното място докато се получи облекчение.

червена калияВ южната част на Африка, където калата расте свободно, листата и коренища се използват в традиционната медицина за превръзки на рани и ухапвания и като съставни части в орални препарати предназначени за лечение на различни заболявания. Листата и коренищата се консумират, но само след внимателна обработка, която цели отстраняване на кристалите от калциев оксалат в тях. Смята се, че печенето и варенето на листата унищожава тяхната токсичност. Коренището също се консумира след варене. Варени коренища смесени с мед са използвани за лечение на бронхит и астма.

Интересно за калията
калаРимляните вярвали, че това растение е символ на страстта и сексуалността, което без съмнение се дължи на неговите фалически стъбла и жълт кочан в центъра на цветето. В контраст, за ранните християни цветето е символ на чистота и целомъдрие, и въпреки, че са го използвали при погребения, сега е много честа декоративна единица на сватби, в булчински букети и в църкви. В булчински и погребални цветни аранжировки се използва като символ на чистота.

В Уелс е било приемано за лош късмет, ако отглеждаш калия в градината си.

В Северното полукълбо е символ на прераждането и възкресението, може би защото там цъфти около Великден, а поради това е и известна и като Великденска лилия.

бижу от калияТя е била рисувана от художници в цялата история. Често с нейна форма се изработват бижута, участва в декорацията на текстил, както и в интериора на помещения.

Благодарение на своите поразителни съцветия, Zantedeschia aethiopica е много популярна като рязан цвят и като декоративно растение. Може да се отглежда и в саксия.

Учените са доказали, че Zantedeschia aethiopica може да бъде полезна в системи за почистване на отпадни води и за предотвратяване на растежа на водорасли в други подобни съоръжения.

Внимание!

жълта калия

 

Всички части на растението са отровни, поради съдържанието на кристали калциев оксалат в тях. Пряката им консумация в суров вид, особено от малки деца и животни, причинява възпаление, изгаряне и подуване на устата, езика и гърлото и остро стомашно разстройство - болки в корема и диария. Сокът от тях може да предизвика дразнене на кожата, лигавиците и очите. Отровността преобладава в съцветията, спатите и цветните стъбла на калата.

3.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаПроизводителиЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияСнимкиРецептиТестовеВидеоНормативни актовеНовиниИсторияПсихологияСпортДиетиХранене при...Е-тата в храните