Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Семейство Lardizabalaceae Шоколадова лоза, Акебия

Шоколадова лоза, Акебия

Семейство Lardizabalaceae

Шоколадова лоза, Акебия - изображение

Шоколадова лоза, Акебия (Akebia quinata) е бързо растяща дървесна лиана. Принадлежи към семейство Lardizabalaceae. Нарича се още петлистна акебия. Растението произлиза от Япония, Китай и Корея. Акебията е необичайна и атрактивна дървесна лоза, чиито първи употреби са били с цел декорация.

Устройство на шоколадова лоза:

листа на шоколадова лоза

 

Акебията расте на височина до 10 метра. Тя представлява увивна дървесна лиана. Стъблата са тънки, първоначално зелени на цвят, променящ се в кафяв. Листата са с яйцевидна форма, с заоблени назъбени върхове и гладки ръбове. Те са събрани по пет в листовки.

 

цвят на шоколадова лоза

 

Цветовете са групирани в съцветия. Притежават 5 венчелистчета с виолетов цвят. Носят приятен аромат, подобен на този на шоколада. Растението е двуполово. Женските цветя са шоколадово лилави, а мъжките – по-светло лилави. Цъфти през пролетта.

 

 

 

плод на шоколадова лоза

 

 

Плодовете са с продълговата форма и мека консистенция. Дължината им е около 5-10 сантиметра, а ширината им около 4 сантиметра. Във вътрешността си притежават мека част, която е годна за консумация. Акебията се размножава чрез семена.

 

 

 

Използваема част на акебия

  • кора;
  • листа;
  • плодове.

Стъблата притежават терапевтични свойства и се използват за лечение на различни здравословни проблеми. Те се изсушават на открито и могат да се използват под формата на сурово лекарство. Листата се използват в свежо състояние. Плодовете също се консумират сурови.

Разпространение на акебия

разпространение на шоколаддовва лоза

Растението вирее е Япония, Китай, Корея, източната част на САЩ, Грузия. Напоследък се среща и в Европа. В диво състояние се намира в гори и храсталаци в планинските райони и на височина от 300 до 1500 метра. Предпочита слънчеви или частично слънчеви места с добре дренирана почва.

Химичен състав на акебия

  • калиеви соли;
  • азот;
  • фосфор;
  • калий;
  • калций;
  • магнезий;
  • желязо;
  • мед;
  • манган;
  • вода;
  • въглехидрати;
  • протеини;
  • терпени;
  • самонини;
  • олеинова киселина.

Приложение на шоколадова лоза

плодове на акебияШоколадовата лоза намира широко приложение – в народната медицина, за декорация, за направата на различни предмети. В китайската фармакопея се смята, че акебията притежава диуретично и аналгетично действие. Там основната и употреба е за подобряване на лактацията при кърмещи жени. Акебията се използва и за декорация на дворове и градини. Стъблата и са доста гъвкави и намират приложение за изработка на различни предмети, например кошници.

Свойства на шоколадова лоза:

  • диуретично действие;
  • тонизиращо;
  • противогъбично;
  • антиспазатично;
  • диафоретично;
  • противотуморно – плодовете са популярно лекарство за рак;
  • благоприятства лактацията;
  • антипирептично;
  • стимулира потоотделянето;
  • антиревматично действие;
  • естествен антибиотик;
  • предизвиква менструация;
  • подобрява перисталтиката.

Заболявания и състояния, при които се прилага шоколадова лоза:

шоколадова лоза

  • рак;
  • инфекциозни заболявания;
  • аменорея;
  • инфекции на пикочните пътища;
  • гъбични заболявания;
  • простуда;
  • главоболие;
  • херния;
  • лумбаго;
  • ревматизъм;
  • заболявания на стомаха;
  • обща слабост;
  • мускулни спазми.

Начин на приложение:

декорация с шоколадова лоза

  • за декорация – лозите са едни от най-популярните растения за декориране на дворове и градини. Можете да ги използвате за да прикриете несъвършенствата на оградата или къщата. Шоколадовата лоза е много подходяща за тази цел, защото расте бързо и се отглежда сравнително лесно;
  • запарка от листа;
  • сурово лекарство приготвено от изсушени листа;
  • в кулинарията – плодовете имат леко горчив вкус. Кората им се изпържва и се използва като гарнитура. Младите филизи се добавят към салати и други свежи ястия.

Внимание!

Да не се използва от бременни жени!

5.0, 4 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.nps.gov
http://eol.org
http://www.pfaf.org
http://practicalplants.org
http://www.herbs2000.com
http://medicinalplants.us
https://en.wikipedia.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияХранене при...ЛеченияЛюбопитноФизиологияБотаникаСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиРецептиПсихологияНовиниИсторияАлтернативна медицинаВидеоСпортКлинични пътекиСпециалисти