Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Magnoliopsida (Двусемеделни растения) Група Еудикоти (Eudicots) Разред Ranunculales Семейство Lardizabalaceae Шоколадова лоза, Акебия

Шоколадова лоза, Акебия

Семейство Lardizabalaceae

Шоколадова лоза, Акебия - изображение

Шоколадова лоза, Акебия (Akebia quinata) е бързо растяща дървесна лиана. Принадлежи към семейство Lardizabalaceae. Нарича се още петлистна акебия. Растението произлиза от Япония, Китай и Корея. Акебията е необичайна и атрактивна дървесна лоза, чиито първи употреби са били с цел декорация.

Устройство на шоколадова лоза

листа на шоколадова лоза

 

Акебията расте на височина до 10 метра. Тя представлява увивна дървесна лиана. Стъблата са тънки, първоначално зелени на цвят, променящ се в кафяв. Листата са с яйцевидна форма, с заоблени назъбени върхове и гладки ръбове. Те са събрани по пет в листовки.

 

цвят на шоколадова лоза

 

Цветовете са групирани в съцветия. Притежават 5 венчелистчета с виолетов цвят. Носят приятен аромат, подобен на този на шоколада. Растението е двуполово. Женските цветя са шоколадово лилави, а мъжките – по-светло лилави. Цъфти през пролетта.

 

 

 

плод на шоколадова лоза

 

 

Плодовете са с продълговата форма и мека консистенция. Дължината им е около 5-10 сантиметра, а ширината им около 4 сантиметра. Във вътрешността си притежават мека част, която е годна за консумация. Акебията се размножава чрез семена.

 

 

 

Използваема част на акебия

  • кора;
  • листа;
  • плодове.

Стъблата притежават терапевтични свойства и се използват за лечение на различни здравословни проблеми. Те се изсушават на открито и могат да се използват под формата на сурово лекарство. Листата се използват в свежо състояние. Плодовете също се консумират сурови.

Разпространение на акебия

разпространение на шоколаддовва лоза

Растението вирее е Япония, Китай, Корея, източната част на САЩ, Грузия. Напоследък се среща и в Европа. В диво състояние се намира в гори и храсталаци в планинските райони и на височина от 300 до 1500 метра. Предпочита слънчеви или частично слънчеви места с добре дренирана почва.

Химичен състав на акебия

  • калиеви соли;
  • азот;
  • фосфор;
  • калий;
  • калций;
  • магнезий;
  • желязо;
  • мед;
  • манган;
  • вода;
  • въглехидрати;
  • протеини;
  • терпени;
  • самонини;
  • олеинова киселина.

Лечебни свойства и приложение на шоколадова лоза

плодове на акебияШоколадовата лоза намира широко приложение – в народната медицина, за декорация, за направата на различни предмети. В китайската фармакопея се смята, че акебията притежава диуретично и аналгетично действие. Там основната и употреба е за подобряване на лактацията при кърмещи жени. Акебията се използва и за декорация на дворове и градини. Стъблата и са доста гъвкави и намират приложение за изработка на различни предмети, например кошници.

Свойства на шоколадова лоза:

  • диуретично действие;
  • тонизиращо;
  • противогъбично;
  • антиспазатично;
  • диафоретично;
  • противотуморно – плодовете са популярно лекарство за рак;
  • благоприятства лактацията;
  • антипирептично;
  • стимулира потоотделянето;
  • антиревматично действие;
  • естествен антибиотик;
  • предизвиква менструация;
  • подобрява перисталтиката.

Заболявания и състояния, при които се прилага шоколадова лоза:

шоколадова лоза

  • рак;
  • инфекциозни заболявания;
  • аменорея;
  • инфекции на пикочните пътища;
  • гъбични заболявания;
  • простуда;
  • главоболие;
  • херния;
  • лумбаго;
  • ревматизъм;
  • заболявания на стомаха;
  • обща слабост;
  • мускулни спазми.

Начин на приложение:

декорация с шоколадова лоза

  • за декорация – лозите са едни от най-популярните растения за декориране на дворове и градини. Можете да ги използвате за да прикриете несъвършенствата на оградата или къщата. Шоколадовата лоза е много подходяща за тази цел, защото расте бързо и се отглежда сравнително лесно;
  • запарка от листа;
  • сурово лекарство приготвено от изсушени листа;
  • в кулинарията – плодовете имат леко горчив вкус. Кората им се изпържва и се използва като гарнитура. Младите филизи се добавят към салати и други свежи ястия.

Внимание!

Да не се използва от бременни жени!

5.0, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.nps.gov
http://eol.org
http://www.pfaf.org
http://practicalplants.org
http://www.herbs2000.com
http://medicinalplants.us
https://en.wikipedia.org/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияЛеченияХранене при...ФизиологияЛюбопитноБотаникаСнимкиЛайфстайлЗдравни съветиРецептиПсихологияВидеоНовиниАлт. медицинаИсторияСпортКлинични пътекиСпециалисти