Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Естествени средства при лечение на сепсис

Естествени средства при лечение на сепсис

Естествени средства при лечение на сепсис - изображение

Сепсис, известен още като отравяне на кръвта е сериозна и животозастрашаваща реакция на организма към инфекция, която може да доведе до значително увреждане на тъканите и органите. Сепсисът е изключително сериозно състояние и се нуждае от спешна медицинска помощ!

Точното определение за сепсис е обсъждано в продължение на редица години. В медицинските среди е прието като сепсис да се определя наличието на патогенни организми или техни токсини в кръвта и тъканите, което може да провокира силен възпалителен отговор на организма и активиране на имунната система, в резултат на което се образуват опасни съсиреци. Попадайки в кръвообращението, тези съсиреци прекъсват притока на кръв, застрашават оксигенацията и функцията на основни органи. В резултат на това може да настъпи полиорганна недостатъчност и смърт.

Причините за сепсис може да са различни – инфекция, хирургична операция или интервенция, пневмония и други. И, въпреки че относително здрави хора също могат да развият сепсис, по-голямата част от случаите са свързани с отслабена имунна система – особено сред децата и възрастните хора.

Диагноза сепсис се поставя, когато пациентите развиват клинични признаци на инфекция или системно възпаление. Сепсис не се диагностицира на база на местоположението на инфекцията или името на микробиалния причинител. За да се постави диагноза сепсис, най-често е необходимо да се наблюдават поне два от най-характерните признаци и симптоми, които включват аномалии на:

  • телесната температура (хипотермия или хипертермия);
  • сърдечната честота
  • дихателната честота
  • броя на белите кръвни клетки.

Сепсис може да се диагностицира в 72-годишен мъж с пневмония, висока температура (хипертермия) и повишен брой на бели кръвни клетки в кръвта (левкоцитоза), както и в 3 месечно бебе с апендицит, ниска телесна температура (хипотермия) и нисък брой на белите кръвни клетки (левкопения).

Сепсисът се определя като тежък, когато тези констатации се появят във връзка с признаци на органна дисфункция като хипоксемия (недостатъчна концентрация на кислород в кръвта), олигурия (намалено отделяне на урина), лактатна ацидоза, повишени чернодробни ензими и променена мозъчна функция. Симптомите на септицемия могат да включват още обрив, повръщане, студени ръце и крака, стомашни или мускулни крампи, сънливост и други.

Сепсис може да настъпи във връзка с основно заболяване (като диабет или рак) или нараняване, но може и да се развие като усложнение от рутинна операция или процедура.

Още за същността и клиничните особености на заболяването може да прочетете в Друга септицемия МКБ A41.

Има ли място алтернативната медицина в лечението на сепсис?

Септицемията е сериозен проблем, който изисква незабавен лекарска помощ, хоспитализация и медикаментозно лечение!

Средствата и методите на алтернативната медицина могат да бъдат използвани за облекчаване на симптомите и ускоряване на скоростта възстановяване. В тази връзка, може да са от полза:

Витамин С

Витамин СВитамин С е безопасен, ефективен и достъпен начин за подпомагане на лечението на сепсис. В проучване, извършено в Университета на Западно Онтарио (University of Western Ontario), публикувано през 2010 година е установено, че инжектирането на витамин С подобрили значително степента на преживяемост при мишки със сепсис. Имайки предвид, че инжекциите не са имали никакви странични ефекти, ръководителят на изследването, Dr. Karel Tyml, прогнозира, че това може това да се окаже лесен, ефективен и безвреден начин да се подобрят перспективите за пациенти със сепсис в световен мащаб.

Фактът, че голяма част от смъртните случаи при сепсис са свързани с органна недостатъчност придава голямо значение на витамин С в превенцията на това състояние.

Експертите казват, че оксидативният стрес е основен фактор за развитието на сепсис. Витамин С, наричан още аскорбинова киселина, стимулира производството на азотен оксид и облекчава дисфункцията на капилярните съдове, която може да доведе до органна недостатъчност. Също така, витамин С намалява адхезията (слепването) на тромбоцитите и по този начин намалява шанса за образуване на съсиреци.

Допълнителни фактори, обуславящи значението на витамин С в терапията на сепсис са неговите мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и противостареещи свойства. Витамин С играе роля в подпомагането на растежа и регенерирането на тъканите и зарастването на раните.
Редица здравни експерти предупреждават, че недостатъчните нива на витамин С увеличават риска от високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт, атеросклероза и някои форми на рак.

Тъй като всеки човек е различен – нуждите от витамин С може да се различават в известна степен, в зависимост от чревната толерантност, общото състояние и тежестта на заболяването. Най-общо казано – колкото по-тежко е заболяването, толкова по-голяма е нуждата от витамин С.

Редно е да се отбележи, че системно приложение на високи дози витамин С, трябва да се извършва единствено и само от квалифицирано медицинско лице, като преди това се провери за дефицит на Glucose-6-Phosphate Dehydrogenase (G6PD).

Алтернативни източници на Витамин С може да са добавки, приемани през устата или чрез консумация на големи количества цитрусови плодове и пресни сокове от тях.

Хлорела

Хлорела при сепсисХлорела е зелено водорасло, което съдържа изключително високи нива на хлорофил. Хлорофилът е „зелената кръв“ на всички живи растения и има химична структура, много подобна на тази на хемоглобина. Той съдържа повече от 20 витамини и минерали, като всички са в достъпна за организма форма. За разлика от синтетично произведените хранителни добавки, витамините и минералите в хлорела са лесни за усвояване и използване от организма. Употребата на хлорела успоредно с конвенционалното лечение на сепсис допринася за повишаване на силите и устойчивостта на организма.

Чесън

чесън и медЧесънът е друг естествен продукт, който може да бъде от полза борбата със сепсиса. Всъщност, чесънът е 15 пъти по-мощен от пеницилина. Алицинът е активна съставка в него, която помага за намаляване на възпалението, стимулира имунната система и помага в борбата с инфекцията. Най-добрият начин за използване на чесън при сепсис е като се нареже на ситно или се настърже една скилидка, след което се смеси с една супена лъжица мед. Приемайте всяка сутрин.

Мед

Мед при раниМедът притежава способност да отблъсква бактериите и гъбичките. В тестове е установено, че е в състояние да убие 50 до 60 различни вида бактерии. Проучване, проведено от университета на Малая (University of Malaya) показва, че медът действа като имуномодулатор, което може значително да подобри лечението на сепсис. Приемайте най-малко по две супени лъжици мед всеки ден. Ако сепсисът е свързан с рана, може да нанасяте лапа от мед върху нея поне веднъж дневно.

Лимон и лимонов сок

лимон и лимонов сокЛимоновият сок е използван като средство за борба с различни инфекции още от древни времена. Той работи много добре срещу стафилококи и упорити бактериални инфекции. Чаша вода с пресен лимонов сок сутрин е чудесен начин за подсилване на организма и подпомагане на борбата с бактериални инфекции.

 

Масло от чаено дърво

Масло от чаено дървоМаслото от чаено дърво е било използвано през Втората световна война от швейцарските войници за лечение на малки рани. То действа антибактериално, противогъбични и антивирусно и е отлично средство за лечение на обриви, абсцеси, хемороиди, ухапвания от насекоми, акне, пърхот и дори за почистване на контактни лещи.

 

Куркума

куркумаИзследване, проведено в Университета в Орегон (Oregon State University) през 2012 година представя важното откритие, че редовната консумация на куркума или по-точно, съединението куркумин, открито в куркумата, води до повишаване на нивата на протеин в кръвта. Когато кръвта съдържа големи количества протеин, тя е по-способна да се бори с инфекции. Освен това, куркумата помага за намаляване на зачервяването, подуването и болката и действието й не се повлиява от приема на антибиотици.

Хлъзгав бряст и лобелия

билков компресХлъзгав бряст и лобелия са ефективни средства за лечения на рани и предотвратяване на инфектиране. Пригответе паста като смесите по равни части от двете билки и малко вода. Нанесете тази паста върху превръзка и наложете върху нараняването.

Други билки, които биха могли да бъдат от полза в лечението на сепсис са джинджифил, индийско орехче, карамфил, кимион, мащерка, канела, бъз, ехинацея, евкалипт, мента, босилек, лавандула, риган, екстракт от маслинови листа.

Нужно е да се знае, че по време на активната инфекция терапията с билки и други естествени средства ще осигури някаква естествена подкрепа на медицинското лечение, но не бива да се разглежда като негова алтернатива!

От полза по време на лечението е и приемът на витамини А, Е, Д, К, бета-каротин, минерали, микроелементи и аминокиселини, като метионин, глутатион и цистеин. Коензим А и Q10, плюс редица други ензими, служат за повишаване на общото здраве на организма, което със сигурност ще бъде от полза в случаите на сепсис!

Препоръки за превенция и лечение на септицемия:

Грижете се за нараняванията. Измивайте всяка малка раничка със сапун и вода. След това изплакнете с кислородна вода и спирт (или алкохол), за да отстраните попадналите върху раната бактерии.

Използвайте крем или мехлем, съдържащ естествени продукти с антибактериално действие. Подходящи са такива с масло от чаено дърво, куркума. Ако сте на път или в други условия, които не позволяват да се снабдите с изброените средства, може да използвате антибактериален гел за дезинфекция на ръце.

Климата е важен – в топла и влажна среда леките наранявания могат да станат опасни. Влагата и топлината създават отлични условия за растеж и намножаване на бактериалните микроорганизми. Затова е добре да оставяте мястото открито през нощта.

Не пренебрегвайте малките наранявания – понякога леки наранявания, одрасквания или охлузвания могат да станат източник на инфекция за целия организъм, ако не бъдат своевременно и правилно обработени!

При всяко съмнение или симптоми на сепсис, незабавно потърсете лекарска помощ!

Източници:
http://www.earthclinic.com
http://community.omtimes.com
http://www.regenerativenutrition.com
http://www.naturalhealth365.com
http://www.sepsis.org

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияЛеченияХранене при...НовиниИсторияЛюбопитноБотаникаДиетиМикробиологияСпециалистиЗдравни съветиНормативни актовеОрганизацииСнимкиАлт. медицинаКлинични пътекиТестовеНаправления в медицинатаЛайфстайл