Начало Медицинска енциклопедия Патология Клинична патология Клинична патология на щитовидната жлеза

Клинична патология на щитовидната жлеза

Клинична патология на щитовидната жлеза - изображение

Щитовидната жлеза е ендокринен орган, състоящ се от два лоба, свързани с един провлак. Чрез щитовидната жлеза се отделят хормони, които влияят главно върху метаболизма и протеиновия синтез. Хормоните също имат много други ефекти, включително тези, които се развиват. Тироидните хормони трийодтиронин (ТЗ) и тироксин (Т4) са създадени от йод и тирозин. Щитовидната жлеза също така произвежда хормон калцитонин, който играе роля в калциевата хомеостаза.

Хормоналната продукция от щитовидната жлеза се регулира от тиреостимулиращия хормон, отделен от предната част на хипофизната жлеза, който сам по себе си се регулира от тиротропин-освобождаващия хормон, произвеждан от хипоталамуса.

Жлезата е заобиколена от васкуларизирана фиброзна капсула, от която излизат съединителнотъканни септи, които разделят паренхима на неправилни по форма дялове. Срезната повърхност е с блестящ кафеникав цвят, което се дължи на наличието на пихтиест колоид.микроскопско изследване на щитовидна жлеза

Хистологично се установява, че всеки един фоликул е заобиколен с богат сноп от капиляри и лимфни съдове, които са отделени от фоликуларния епител чрез тънка базална мембрана. Когато жлезата не е активна фоликулите са тапицирани с кубичен епител. Под влияние на тиреоидстимулиращия хормон епителните клетки придобиват цилиндрична форма. В епитела се наблюдават и парафоликуларни невроендокринни клетки, които се срещат поединично или на гнезда.

Различни нарушения могат да се наблюдават в клинична патология на щитовидната жлеза като:

  • Недостатъчна хормонална продукция (хипотиреоза)
  • Усилена хормонална продукция (хипертиреоза)
  • Нормална секреция (еутироза)

Всичките тези симптоми са резултат на морфологични изменения на самата жлеза. Заболяванията на щитовидната жлеза се едни от най-честите ендокринни заболявания, след захарния диабет. Клиничната патология на щитовидната жлеза включва следните заболявания:

Всички посочени заболявания се характеризират с характерна и специфична хистологична картина, която се разпознава от всеки опитен патолог. Необходими са задълбочени познания и голям опит в съответната област за отдиференцирането им.

4.3, 7 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://en.wikipedia.org/wiki/Thyroid
https://en.wikipedia.org/wiki/Thyroid_disease
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S034403388180101X
https://www.nap.edu/read/10682/chapter/4#20


ПОДРАЗДЕЛИ НА Клинична патология на щитовидната жлеза

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗаболявания (МКБ)Здравни съветиНовиниНаучни публикацииИсторияПсихологияЛеченияЛюбопитноХранене при...ИнтервютаВидеоПатологияСнимкиАлт. медицинаИзследванияКлинични пътекиФизиологияБотаникаСпорт