Начало Медицинска енциклопедия Патология Клинична патология Клинична патология на щитовидната жлеза Тумори на щитовидната жлеза

Тумори на щитовидната жлеза

Тумори на щитовидната жлеза - изображение

Тироидната неоплазма е неоплазма или тумор на щитовидната жлеза. Това може да бъде доброкачествен тумор като аденом на щитовидната жлеза или може да бъде злокачествена неоплазма (рак на щитовидната жлеза. Повечето пациенти са на възраст между 25 и 65 години, когато са диагностицирани за първи път. Жените са по-засегнати от мъжете.

Туморите на щитовидната жлеза са сравнително често срещани, като те най-често са с епителен произход. Епителните тумори на щитовидната жлеза се разделят на доброкачествени, злокачествени и С-клетъчни категории. Повечето тумори на щитовидната жлеза са аденоми, които имат широко разнообразие от клетъчни модели.

Аденомът на щитовидната жлеза е доброкачествена неоплазма на щитовидната жлеза. Тиреоидните нодули са много чести и около 80% от възрастните ще имат поне едно до момента, в който достигнат 70-годишна възраст. Приблизително 90 до 95% от всички нодули се оказват доброкачествени.

Единственият надежден начин за разграничаване между доброкачествени и злокачествени възли е чрез аспирация (отстраняване) на клетки с фина игла, чиито характеристики се изследват под микроскоп от патолог. Понякога обаче това разграничение може да се направи само чрез изследване на целия възел. Обикновено 95% от нодулите се оказват доброкачествени и 5% се оказват злокачествени. Злокачествените възли, заедно с цялата щитовидна жлеза, трябва да се отстранят хирургически, за да се избегнат потенциални метастази (разпространение) в други места на тялото.

Повечето тумори на щитовидната жлеза се състоят от зрели тиреоидни клетки и растат много бавно. Има четири вида рак на щитовидната жлеза: папиларен карцином, който представлява около 90 процента от случаите, и фоликуларен карцином, анапластичен карцином и карцином на медулата, които заедно представляват останалите 10 процента от случаите. Папиларните и фоликуларните карциноми са много бавно развиващи се тумори и докато те могат да се разпространят в лимфните възли в гърлото, белите дробове или другаде. Повечето пациенти се лекуват чрез комбинация от операция, радиоактивна йодна терапия и терапия с тироидни хормони. За разлика от папиларните и фоликуларните карциноми, анапластичните карциноми са силно злокачествени и фатални. Медуларните карциноми са тумори на парафоликуларните клетки (С клетки) на щитовидната жлеза и са малко по-злокачествени от папиларните или фоликуларните карциноми.

3.5, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2481217/
https://www.britannica.com/science/thyroid-tumor
https://en.wikipedia.org/wiki/Thyroid_neoplasm
https://moffitt.org/File%20Library/Main%20Nav/Research%20and%20Cli


ПОДРАЗДЕЛИ НА Тумори на щитовидната жлеза

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияЗдравни съветиНаучни публикацииИсторияЗаболявания (МКБ)ПсихологияНовиниХранене при...ЛюбопитноЛеченияИнтервютаВидеоИзследванияАлт. медицинаСнимкиКлинични пътекиФизиологияБотаникаСпортЛайфстайлНормативни актовеСпециалисти