Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания ЯМР на белите дробове Инструментални изследвания Образна диагностика Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

ЯМР на белите дробове

ЯМР на белите дробове - изображение

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е неинвазивно медицинско изследване и представлява сравнително нова техника, с която чрез магнитно поле и радиовълни се получават детайлни изображения на органи и тъкани в човешкото тяло. ЯМР на гръдния кош е ценен метод, който предоставя възможност за подробно изобразяване на кръвоносните съдове и меките тъкани в гръдния кош, включително белия дроб, плеврата и лимфните възли.
MRI (Magnetic resonance imaging) е изключително полезен в изобразяването на обем заемащи процеси в белия дроб (тумори, кисти).

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

ЯМР не е метод на първи избор при диагностика на заболяванията на белия дроб. Магнитно-резонансната томография (MRT - magnetic resonance tomography) има два основни недостатъка при провеждане на изследване на гръдния кош. Първо, това е липсата на водородни атоми във въздуха, изпълващ белите дробове, което не разрешава генерирането на образ от паренхима, с изключение на такъв от съдовите структури. Това не дава възможност за получаване на едновременна и пълна информация от всички структури на гръдния кош. Вторият недостатък е силното влияние на образа от най-малките двигателни артефакти от страна на дихателните движения и сърдечната дейност, което налага използването на сърдечно и дихателно тригериране при всяко изследване.

Въпреки това липсата на рентгеново лъчение и използването на гадолиниеви контрастни материи вместо нефротоксичните йодни контрасти правят ЯМР все по-атрактивен особено при диагностика на малки деца, бременни и жени в детеродна възраст, както и при проследяване на резултатите от лечение при хронични състояния.

Независимо от все по-осъвършенстваните бързи техники на изследване и подобрената тъканна разделителна способност, магнитно-резонансната томография отстъпва на компютърната томография при характеризиране на паренхимните промени на белия дроб.

Показания за извършване на ЯМР с предимство пред КТ при заболявания на белия дроб:

 • Диференциране на ателектаза и обем заемащ процес в белия дроб
 • Диференциране на обем заемащи процеси в медиастинума
 • Оценка на механиката на дишането
 • Диагностика при дефицит на белодробната перфузия (емболия, хипоксия, вазоконстрикция)
 • Муковисцидоза

Заболявания на белия дроб, при които ЯМР и КТ са с еднаква информативна стойност:

Заболявания на белия дроб, при които КТ е с по-голяма информативна стойност от ЯМР:

 • Белодробни микронодули (<3 mm)
 • Интерстициално белодробно заболяване
 • Емфизем / ХОББ

Необходима ли е предварителна подготовка?

Магнитно-резонансната томография (МРТ) на бял дроб е метод, който обикновено не изисква специална подготовка или начин на хранене.
В случай, че страдате от клаустрофобия трябва да съобщите това преди изследването.
Преди извършването на ядрено-магнитен резонанс трябва да предупредите лекаря ако имате:

 • Поставени клипси при мозъчни аневризми (Brain aneurysm clips)
 • Пейсмейкър
 • Изкуствени сърдечни клапи
 • Кохлеарни импланти
 • Бъбречни заболявания или провеждане на диализно лечение
 • Сърдечни стентове
 • Изкуствени стави
 • Ако имате части от куршуми или други парчета метал
 • Хората, които работят с метални частици дълго време, трябва да информират рентгенолога преди началото на изследването

При MRI на бял дроб се създава силно магнитно поле, затова в помещението, в което се провежда изследването се забраняват металните предмети.

 • Необходимо е да се отстранят бижута, часовници, кредитни карти, както и слухови апарати, защото могат да бъдат повредени в хода на изследването.
 • Фиби, метални ципове, монети и други подобни предмети могат да повлияят качеството на изображенията.
 • Зъбните протези и очилата трябва да бъдат отстранени непосредствено преди изследването.

Метод на провеждане на изследването:

Уредбите за медицинско използване на магнитния резонанс се наричат магнитно-резонансни томографи, а методът се означава магнитно-резонансна томография.
Магнитно-резонансният образ представлява разпределението на водородните ядра.
Изследването обикновено продължава 30 минути до 1 час, като през това време се събират множество образи на белия дроб.

Апаратурата се намира в специално защитени стая (Фарадева клетка), за да се избегне външно влияние, причинено от използването на радиовълни. Стандартната ядрено-магнитно-резонансна система представлява затворен цилиндричен магнит, под формата на тунел в който пациентът трябва да лежи абсолютно неподвижно, тъй като дори най-малкото движение може да доведе до смущение в образите.

При магнитно-резонансната томография не съществува универсална техника на изследване на гръдния кош. Начинът на провеждане на изследването се съобразява винаги с търсената патология, местоположението и разпространението на процеса. Първоначално се сканира максимално голяма зона на интерес в бобина за цялото тяло, след което в зависимост от търсената патология може да се премине към изследване на определена област с по-малка бобина, съответни дебелина на среза, поле и равнини на сканиране.

Задължително е изследването в основните Т1 и Т2 (без и с контрастна материя).

В някои случаи е необходимо поставянето на контрастно вещество (парамагнитна контрастна субстанция) с цел постигане по-ясен образ.

Какво ще усещате по време на изследването?

Изследването ЯМР на бял дроб се понася лесно, тъй като магнитното поле и радиовълните не причиняват неприятни усещания.

 • Дискомфорт по време на изследването може да почувствате ако масата на апарата е твърда или студена.
 • По време на изследването се чуват много силни тропащи шумове. Те са напълно нормални и се пораждат от електромагнитните превключватели. Можете да поискате тапи за уши, за да ограничите шума.
 • При амплициране на контрастно вещество рядко се срещат странични реакции като алергии или гадене.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Проблеми при извършване на МРТ на бял дроб могат да се появят при пациенти с клаустрофобия, което се избягва с провеждане на изследването под анестезия.

Резултати от проведеното изследване:

При генерирането на образа магнитно-резонансната томография използва модулирани от магнитно поле радиочестотни вълни, които се излъчват от водородните атоми при промяна на ориентацията им спрямо силовите линии на основното магнитно поле.
Основно предимство на MRI на белите дробове е възможността да предоставя информация във всички възможни равнини, както и да характеризира структурата на отделните патологични изменения въз основа на различната им сигнална характеристика.
Образът, който се получава при ЯМР на бял дроб, носи информация за строежа на тъканите и възможност за диференциране между солидни структури и кисти, кръв, некроза, оток.

   Нормални стойности:

Според интензитета на сигнала при магнитния резонанс на бял дроб процесите и образите се разграничават като: хипоинтензивни — при ехо с ниска енергия, хиперинтензивни - при ехо с висока енергия; изоинтензивни - при ехо еднакво на насочената магнитна вълна.

   Отклонения от нормата:

Отклонения от нормата при МРТ на бял дроб могат да се дължат на:

 • Анормални лимфни възли
 • Анормални кръвоносни съдове в белия дроб
 • Бронхиектазии
 • Бронхиални аномалии
 • Хронична обструктивна белодробна болест ( ХОББ)
 • Кисти
 • Тумори на белия дроб
 • Плеврални аномалии, плеврален излив
 • Образувания или тумори на гръдния кош
 • Белодробен оток

Кога не трябва да провеждате изследването?

Жените винаги трябва да информират изследващия лекар, ако има някаква вероятност, да са бременни. Въпреки че, няма данни за неблагоприятни ефекти при бременност, по време на изследването плода се намира в силно магнитно поле, затова ЯМР е противопоказан през първия триместър на бременността. В такъв случай MRI на белите дробове се извършва само при положение, че ползата от изследването, надвишава потенциалните рискове. Противопоказано е на бременни жени да се амплицират контрастни вещества, освен когато това е абсолютно необходимо за поставяне на диагнозата.

Алергични реакции към контрастното веществото, използвано при ядрено-магнитния резонанс рядко се наблюдават. Въпреки това, гадолиний не се прилага при пациенти с бъбречни заболявания, които се нуждаят от диализа.

Ако пациента има поставен пейсмейкър или импланти, силното магнитно поле по време на изследването може да ги повреди.

Препоръчително е жени в лактация, на който е въведено контрастно вещество да не кърмят в следващите 24-48 часа.

Още по темата:

5.0, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияКлинични пътекиНовиниЛюбопитноСпециалистиИсторияФизиологияЗдравни съветиХранене при...ПатологияБотаникаЛайфстайлЗаведенияЛеченияОрганизацииАлт. медицинаПсихологияСнимкиНормативни актовеСоциални грижиСпорт