Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания КТ на слезка Инструментални изследвания Образна диагностика Компютърна томография, КТ (Скенер)

КТ на слезка

КТ на слезка - изображение

Компютърната томография (КТ) или скенер е неинвазивен метод от образната диагностика. Той комбинира възможностите на рентгеновите и компютърните технологии и дава възможност за получаване на последователни, напречни срезове на органите на човешкото тяло. Това е един от най - бързите и прецизни методи за изследване на органи в коремната кухинa, включително слезката.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

СТ сканирането се използва най-често за проследяване на травми в областта на далака. Компютърната томография е много полезен и информативен метод при оценка на големината и състоянието на слезката и околните тъкани. Друго предимство на метода е възможността едновременно да се оцени състоянието и на останалите коремни органи по време на изследването.

Компютърната томография на слезка се използва в диагностиката на обем-заемащи процеси - кисти, тумори, абсцеси, при проследяване на саркоидоза, амилоидоза и инфекциозни заболявания, поразяващи далака.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди КТ на слезка трябва да уведомите рентгеновия лаборант за:

 • придружаващи заболявания (сърдечно-съдови, бъбречни, астма, захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза);
 • приемани медикаменти;
 • алергии към йодни контрастни вещества

При риск от алергична реакция може да се проведе предварителна медикаментозна подготовка.

В деня на изследването може да приемате медикаменти както обикновено. Пациентите, които провеждат лечение с метформин трябва да преустановят приема му 48 часа преди изследването.

Необходимо е да не се приемат храна или течности няколко часа преди скенер на слезка.

Непосредствено преди процедурата се отстраняват всички метални предмети, които могат да повлияят качеството на изследването – бижута, часовник, очила, протези.

Метод на провеждане на изследването:

По време на КТ на слезка пациента ляга на специална маса-транспортьор, свързана към апарата. Компютърният томограф е съставен от източник на рентгенови лъчи и детектори, които улавят и записват получената информация. Апаратът е с формата на пръстен, който се движи около тялото на пациента и се записват множество срезови образи под различен ъгъл на дадена равнина на тялото.

КТ на далак е част от компютърната томография на коремни органи – по време на изследването се получават изображения и на други коремни органи.

За получаването на ясни и точни образи е необходимо пациентът да стои неподвижен и стриктно да спазва указанията, дадени от лекаря.

За целите на изследването може да се наложи въвеждане на контрастна материя, най-често на йодна основа.

Какво ще усещате по време на изследването?

Компютърната томография на слезка не предизвиква болка, по време на изследването може да се появи лек дискомфорт. Понася се лесно от повечето пациенти.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При използване на контрастна материя може да се появят алергични реакции - наблюдават се симптоми като гадене или повръщане, обрив по тялото, в най-тежките случаи може да се развие анафилактичен шок. Превенцията на тези състояния се прави с антихистаминови медикаменти преди провеждане на изследването.

Облъчването с рентгенови лъчи при КТ на далак е минимално, така че няма риск от развитие на злокачествено новообразувание вследствие прекомерна експозиция.

Резултати от проведеното изследване:

   Нормални стойности:

Без контрастно усилване при КТ нормалната слезка има плътност от около 45 хънсфилдови единици (HU). Нормалното разположение и големина на далака може да варират при различните индивиди.

   Отклонения от нормата:

Дифузно увеличение на плътността на слезката може да се наблюдава при пациенти с хемосидероза, сърповидно-клетъчна анемия и лимфом.

Отклоненията от нормата при компютърна томография на слезка могат да се дължат на:

 • Кисти – биват паразитни и непаразитни (т.е. вродени и неопластични) кисти.
 • Абсцес на слезката – гноен, гъбичен, туберкулозен
 • Лезии на далака – най-често при закрити коремни травми.
 • Инфаркт на слезката - поради липса на перфузия на определени региони на далака или на целия орган. Най-често се дължи на частично или пълно запушване на артерията, кръвоснабдяваща слезката a. lienalis или нейните клонове.
 • Лимфом - представлява най-честия злокачествен тумор на далака, слезката обикновено се засяга вторично.
 • Лимфангиом на далака обикновено се открива случайно при деца и младежи. Те обикновено се намират в близост до капсулата на слезката.
 • Саркоидоза – представлява системно възпалително заболяване с неизвестна етиология, което в редки случаи може да засегне и слезкатa
 • Множество хемангиоми могат да се наблюдават предимно при пациенти със системна ангиоматозаХамартомите на далака са доброкачествени и обикновено безсимптомни лезии, които често се откриват случайно.
 • Други болести на далака

Кога не трябва да провеждате изследването?

КТ на слезка не се препоръчва при:

 • Данни за алергия към контрастни вещества
 • Малки деца
 • Бременност, кърмене
 • Тежък диабет 
 • Заболяване на щитовидната жлеза
 • Тежко психическо състояние на пациента.

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияИзследванияХранене при...ФизиологияЗдравни съветиСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияБотаникаИсторияНовиниСнимкиЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлОрганизацииЛеченияАлт. медицинаПсихологияСоциални грижиСпорт