Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Рентгеново изследване на слезката (далака)

Рентгеново изследване на слезката (далака)

Рентгеново изследване на слезката (далака) - изображение

Рентгеновото изследване на корема позволява визуализиране на органите в коремната кухина – стомаха, черният дроб, слезката, тънките и дебелите черва и диафрагмата.  Рентгеновото изследване на слезката (далака) може да се провежда и с използване на контрастна материя, която се инжектира венозно. Обикновено се правят две снимки в различна проекция. Освен това рентгеновото изследване на корема може да се прилага при диагностициране на различни заболявания на бъбреците, пикочният мехур и уретерите.

Рентгеновото изследване на корема е най-често използваният диагностичен метод за откриване на различни заболявания в тази област. В някои случаи рентгеновото изследване не е достатъчно за откриване на причината за проблема. В случаите, когато рентгеновото изследване е нормално или информацията от него не е достатъчна могат да бъдат направени допълнителни по-специфични изследвания като компютърна томография, ултразвукови изследване, ядреномагнитен резонас или биопсия.

Рентгеновите лъчи са вид радиационни лъчи, които преминават през различни обекти, включително и човешкото тяло. Плътните тъкани в тялото като костите абсорбират много рентгенови лъчи и изглеждат бели на рентгенови снимки, докато по-малко плътни тъкани като мускулите и вътрешните органи абсорбират по-малко рентгенови лъчи и на рентгенови снимки са в нюанси на сивото. Когато рентгеновите лъчи преминат през въздух тогава на рентгеновите снимки се виждат черни сенки.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Абдоминална рентгенография се провежда в случаи на:

Търсене на причина за болка и оток в коремната област, както и причина за гадена и повръщане;

Търсене на причина за болка ниско в гърба;

Абдоминалната рентгенография показва размера, формата и позицията на черния дроб, слезката и бъбреците;

Търсене на калкулоза в жлъчката, бъбреците, уретерите и пикочният мехур;

Търсене на въздух извън червата;

Търсене на чуждо тяло, което е погълнато или е попаднало в коремната кухина;

Потвърждаване на правилна позиция на поставени катетри и сонди като назогастрална сонда, нефростома, катетри за диализа и др.

 

  Необходима ли е предварителна подготовка?

  Преди да си направите рентгеново изследване кажете на Вашият лекар:

  Ако сте бременна, защото в този случай има риск от радиационно излагане на плода. В повечето случаи при бременност се прави абдоминална ехография;

  Ако в последните четири дни се провеждали рентгеново изследване с бариев сулфат или сте приемали бисмут. Това може да бъде причина за неясна рентгенова картина.

   Възможно е преди провеждане на изследването да се наложи да изпразните пикочният си мехур и да свалите бижутата, които носите.

   Ако имате въпроси относно това защо Ви се провежда това изследване, какви са рисковете, как ще бъде направено и какви резултати да очаквате се обърнете и към Вашият лекар.

    

   Метод на провеждане на изследването:

   Рентгеновото изследване се провежда от рентгенов лаборант. Разчитането на снимките се прави от лекар специалист - рентгенолог. Рентгенови снимки могат да бъдат разчитани и от други лекари специалисти.

   Преди изследването е необходимо да свалите бижутата, които носите, както и част от дрехите в зависимост от областта, на която се прави рентгенова снимка.

   По време на изследването ще сте легнал и е необходимо да стоите неподвижен, за да не се размаже образа. Възможно да Ви бъде поставена оловна престилка в тазовата област за защита на вътрешните органи.

   Обикновено се правят две рентгенови снимки: една в легнало и една в изправено положение. Снимката в изправено положение позволява откриването на стоп в червата или преминаването на въздух към коремната кухина (наличие на перфорация). Ако не може да стоите прав може да Ви бъде направена рентгенова снимка в странично положение с ръка над главата.

   Рентгеновото изследване на корема отнема около 5-10 минути. В някои клиники рентгеновите снимки могат да бъдат видени веднага с помощта на компютърен екран.

    

   Какво ще усещате по време на изследването?

   По време на рентгеново изследване на се усеща никакъв дискомфорт или болка. Стаята, в която се провежда изследването може да бъде студена, а изследователската маса може да бъде твърда. Ако усещате болка тя се дължи на увреждането, което имате или от неудобното положение или задържането на въздуха по време на изследването.

    

   Има ли рискове от провеждането на изследването?

   Винаги съществува малък риск от увреждане на клетки и тъкани от експозицията на рентгенови лъчи, включително и от тази ниска доза, която се използва за провеждане на изследването. Рискът обаче е много по-нисък от потенциалните ползи.

    

   Резултати от проведеното изследване:

   Рентгеновото изследване на корема включва провеждане на рентгенова снимка за диагностициране на различни увреждания на стомаха, черният дроб, слезката, тънкото и дебелото черво, диафрагмата.

    

      Нормални стойности:

   Стомаха, черният дроб, слезката, тънкото и дебелото черво, диафрагмата, бъбреците и пикочният мехур са нормални по форма, размери и локализация.

   Няма данни за наличие на течност в коремната кухина (асцит) или чуждо тяло. Нормално е наличие на течност и въздух в червата. В дебелото черво може да има известно количество изпражнения.

    

      Отклонения от нормата:

   Данни за стоп в червата.

   Колекция на въздух в коремната кухина в резултат от перфорация на червата или стомаха.

   Стените на червата може да изглеждат плътни и абнормални.

   Формата, размера и локализацията на пикочният мехур и бъбреците са с отклонения. Може да има данни за калкулоза (камъни) в бъбреците, уретерите, пикочният мехур или уретрата.

   Данни за калкулоза (камъни) на жлъчния мехур.

   Данни за наличие на чуждо тяло в коремната кухина.

   Данни за абнормален растеж като нали1ие на тумори.

   Поставените катетри или други медицински съоръжения не са в правилна позиция.

    

   Кога не трябва да провеждате изследването?

   Рентгеновото изследване може да не бъде полезно в следните случаи: 

   Ако сте бременна. В този случай обикновено се прави абдоминална ехография.

   Ако не може да останете неподвижни по време на изследването.

   Ако имате наднормено тегло.

   Ако сте провеждали изследване с барий или бисмут.

   2.3, 3 гласа

   ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

   КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

   СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

   ИзследванияХранене при...ФизиологияЗдравни съветиСпециалистиКлинични пътекиЗаведенияБотаникаНовиниСнимкиИсторияЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлОрганизацииАлт. медицинаЛеченияПсихологияСпортСоциални грижи