Начало Медицинска енциклопедия Лечения Кетамин: бъдещото лечение при тежки форми на депресия Медикаментозно лечение

Кетамин: бъдещото лечение при тежки форми на депресия

Кетамин: бъдещото лечение при тежки форми на депресия - изображение

Честотата на депресията нараства в световен мащаб, като се наблюдава увеличение на случаите с тежки и резистентни на лечение форми на състоянието.

Милиони хора всеки ден се борят с неприятната симптоматика, като значителен процент от тях търсят решение в злоупотребата с алкохол, наркотични вещества, забранени медикаменти.

Определен процент от пациентите предпочитат смъртта пред предизвикателството да изкарат още един ден в това състояние, като се наблюдава ръст в опитите за самоубийство.

Различните форми на депресия се отличават с различна тежест на симптоматиката, като водещи клинични признаци при голяма част от пациентите са:

  • значително пониженото настроение
  • липса на мотивация за контакт с други хора, за работа
  • понижена действена активност, изразяваща се в намален тонус, повишена уморяемост, ленивост
  • натрапливи мисли и действия, налудности
  • витална тъга, чувство за безнадеждност
  • нарушения и забавяне на мисловните процеси
  • безсъние, безапетитие, главоболие, сексуални нарушения

Тежки форми на депресия - рисковеДепресивните епизоди се отключват от различни провокиращи фактори, като например раздяла с партньора, неуспехи в професионален план, социално-икономически статус, различни заболявания и други.

Тежките форми на депресия обикновено са с хроничен ход (за разлика от острите депресивни епизоди), резистентни са на терапия с антидепресанти и се асоциират със значителен риск от суицидни мисли и действия.

Различните методи за лечение на депресията, каквито са например различните фармакологични групи антидепресанти, психотерапията, когнитивно-поведенческата терапия и други, обикновено се безрезултатни.

Депресията, обсесивно-компулсивното разстройство и посттравматичният стрес са известни като едни от най-тежките и трудни за лечение състояния.

През последните няколко години се наблюдава пробив в медицината, като се разработва иновативен метод на терапия на тези пациенти с кетамин.

Кетамин: бъдещото лечение при тежки форми на депресия.

Кетамин представлява общ анестетик, наличен във всяка болница и добре познат на медицинските специалисти.

Представлява структурен аналог на фенциклидин, като основният му механизъм на действие се състои в потискане на мембранните ефекти на централния възбуждащ медиатор глутамат и блокиране по този начин на активността на рецепторите за N-метил-D-аспартат.

Приложен в необходимите за анестезия дози предизвиква състояние на дисоциативна анестезия, характеризиращо се с аналгезия, неподвижност и амнезия. Пациентите изглеждат будни (преглъщат, отварят си очите), но са напълно некомуникативни и след това нямат спомен за случилото се.

Кетамин се прилага интрамускулно или интравенозно за въвеждане в обща анестезия. Ефектът след венозно приложение се наблюдава в рамките на две до пет минути след започване на инфузията.

Извън медицинските среди препаратът е популярен като party drug и се приема най-често през устата или през носа (представлява бял прах), като води до психозомиметични ефекти, главно халюцинации, промяна в усещанията за време и пространство, усещане за разединяване на тялото от духа.

За първи път през 2000 година започват да се правят изследвания за приложението на кетамин като антидепресант.

Различни малки проучвания допринасят за този невероятен пробив в терапията на депресията, като субстанцията се прилага само при лица с изключително тежки форми на депресия, резистентни на различните видове антидепресанти (трициклични антидепресанти, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонин, стабилизатори на настроението и други).

Интравенозно приложение на кетаминУстановява се, че бавната венозна инфузия на кетамин, води до мигновено повлияване на симптоматиката, като при някои пациенти ефектите се наблюдават още в първите минути след инфузията, докато при други настъпват в рамките на 24 часа.

Данните от различните проучвания показват, че приблизително две трети от пациентите показват значително подобрение на симптоматиката и редукция на депресивните прояви с 50 %, а при малък процент се наблюдава пълна ремисия.

Медикаментът е живото спасяващ при лицата с тежки и натрапливи суицидни мисли и действия.

Благоприятното повлияване на състоянието им след приложението на кетамин позволява третиране с другите методи за лечение на депресия.

Пациентите, преминали курс на лечение с кетамин, се повлияват значително по-добре от приложението на психотерапия, чувстват се по-добре и по-лесно се повлияват от социална и емоционална подкрепа, както и от алтернативните методи за справяне с депресията. Подробна информация може да намерите на:

За постигане на по-добри и дълготрайни резултати се препоръчва:

  • венозно приложение: само при бавна венозна инфузия се наблюдават тези изразени антидепресивни свойства на препарата. Приемът през устата, назално или мускулно не води до подобни ефекти или те са по-слабо изразени и с по-кратка продължителност
  • неколкократен прием: необходими са средно шест инфузии в рамките на 12 дни, като продължителността на една инфузия е в рамките на 45 минути
  • възраст на пациентите: по-младите пациенти се повлияват по-добре в сравнение с пациентите на възраст над 50 години

Продължителността на ефекта от приложението на кетамин е различна при отделните пациенти, като зависи от множество фактори. Обикновено позитивният ефект се наблюдава в продължение на две до четири седмици, като през този период се препоръчва алтернативни методи на терапия за постигане на оптимален ефект.

Ефекти от приложението на кетаминПрепаратът се отличава с изключително бърз ефект, като за сравнение е необходимо да отбележим, че първите ефекти след употреба на антидепресанти се наблюдават след повече от четири седмици (ако въобще има позитивен ефект от приложението им).

Кетамин действа по различни (но неизяснени напълно) механизми от обичайните антидепресанти.

По време на бавната интравенозна инфузия медикаментът води до блокиране на определен тип рецептори в мозъка и така предотвратява тяхното активиране и възбуда.

Този ефект се последва от каскада от биохимични реакции и активиране на сигнални пътища, в резултат от което се произвежда протеин, който ускорява бързия растеж на неврални връзки. Според изследователите това обновяване на невралните връзки е в същността на антидепресивния ефект на кетамин.

Субстанцията оказва мощен противовъзпалителен ефект, който също благоприятно повлиява симптомите при депресия (депресията се асоциира с развитие на хронични възпалителни процеси).

Употребата на добре познатите антидепресанти се асоциира с висок риск от развитие на нежелани лекарствени прояви и взаимодействия, които са налице дори и при липса на ефект на основните субстанции и неповлияване на клиничните признаци на пациента.

Страничните ефекти от приложението на кетамин са слабо проявени и обикновено отшумяват в рамките на няколко минути след приключване на венозната инфузия. Най-често са налице гадене, главоболие, халюцинации, тахикардия.

Основният недостатък от приложението на кетамин е високата цена на терапията. Препаратът не се поема от здравната каса, тъй като не е официално одобрен за лечение на депресия (одобрен е само като анестетик).

Въпреки това в последните няколко години се създават все повече центрове за лечение с кетамин (в САЩ), които предлагат на своите пациенти необходимата терапия, осигуряват престой и наблюдение, както и проследяване на пациентите. Финансовият проблем е значителен за голяма част от пациентите, тъй като обикновено лицата с особено тежка форма на депресия са безработни или имат минимални приходи.

Друг недостатък на терапията с кетамин е липсата на данни за дългосрочните ефекти от приложението му. Необходими са задълбочени изследвания в областта за доказване на безопасността на употребата на лекарствената субстанция в дългосрочен план.

Кетамин: бъдещото лечение при тежки форми на депресия, не е панацея, нито магическо хапче и не лекува, а редуцира симптомите на депресията, въпреки което надеждите и очакванията към него са големи.

Иновативният подход, откриването на нови лекарствени субстанции или преоткриването на нови полета за изява на старите и добре познати медикаментозни средства, са в основата за борба с тежките форми на депресия, посттравматичен стрес, обсесивно-компулсивно разстройство.

Още по темата:

5.0, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛеченияЗдравни проблемиТестовеСпортЛайфстайлХранене при...НовиниСоциални грижиСнимкиАлт. медицинаВидеоАнкетиИзследванияБотаника