Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Травми на гръдния кош Счупване на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб

Счупване на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб МКБ S22

Счупване на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб МКБ S22 - изображение

Травматичните увреди на гръдната стена са най-често срещаните лезии при пострадали претърпели закрита гръдна травма. При открити наранявания счупване на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб са редки, с най-често засягане на лопатката, следвана от ребра, ключица и стернум.

Механизмът на счупването на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб е директна или индиректна травма. При директната травма ребрата се счупват на мястото на удара. При индиректната травма ребрата се счупват по аксиларната линия. По отломъчен механизъм може да се получи счупване от IX ребро надолу и тези фрактури се характеризират с големи размествания. В зависимост от приложената сила могат да се счупят едно, две или повече ребра на едно или повече места.
Гръдната кост може да се счупи от директен удар, например от волана при автомобилна злополука, ритане от кон, удар с тежък предмет отпред и др. Най-честото място на счупване е преходът между дръжката на гръдната кост и тялото на гръдната кост. Разместване на фрагменти се наблюдава рядко. При по-тежки счупвания се наблюдава подхлъзване и възсядане на фрагментите един над друг и по този начин може да се образува праг.
Механизмът за получаване на счупвания на гръбначен прешлен могат да бъдат: компресионен, флексионен или комбинация от двата механизма. Получава се леко смачкване на тялото на прешлена отпред, като средната и задната колона са напълно интактни и това определя стабилността на този вид счупвания.
Счупване на гръбначния прешлен може да настъпи и от травма действаща по оста на гръбначния стълб от аксиалното натоварване.

Клиника на счупване на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб
Водещ симптом е болката. Тя се усилва при вдишване, кашлица или при промяна на положението на гръдния кош. За да облекчат болките си болните навеждат тялото си към страната на увреждането. Дишането е по-повърхностно. Понякога се установява патологична подвижност и костна крепитация. Болните могат да определят точното място на болка. При натиск с двете длани в предно - задна посока на гръдния кош или от двете страни на аксиларната линия се получава болезненост в областта на счупеното ребро или стернума (гръдната кост). При засягане на гръдната част на гръбначния стълб движейки се болните се подкрепят с две ръце на хълбоците.
При оглед може да се установи ригидност (твърдост) на паравертебралната мускулатура. Позата и походката са щадящи и внимателни.

Диагноза на счупване на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб
Основен метод за поставяне на диагнозата е рентгенологичното изследване.

Лечение на счупване на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб
При леките и неразместени фрактури лечението се състои в овладяване на болката с аналгетици. При разместени счупвания се прави наместване. Целта е възстановяване на анатомичната форма на засегнатите прешлени и възстановяване функцията на гръбначния стълб.
Прилагат се следните методи на лечение:

  • Функционален метод - в основата на функционалния метод се състои разработване на комплекс от лечебна гимнастика, която се провежда с хиперекстензия на гръбначния стълб. С това се цели да се създаде " вътрешен мускулен корсет", който ускорява процесът на възстановяване и зарастване на счупения прешлен;
  • Едномоментна репозиция (наместване) с последващ гипсов корсет - болният се поставя на специална ортопедична маса по корем като му се завързват краката и посредством скрипец се издигат нагоре;
  • Метод на постепенна - етапна репозиция на оперативно лечение.
2.9, 7 гласа

ВИДОВЕ Счупване на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб МКБ S22

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Счупване на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб МКБ S22

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Счупване на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб МКБ S22

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Счупване на ребро (ребра), стернум и гръдната част от гръбначния стълб МКБ S22

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия